ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στο ποδόσφαιρο δεν αλλάζουν πολλά

Στις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο αναφέρθηκε σε χτεσινή του συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΑΛΦΑ και την δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Παρακάτω παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα.

-- Βλέπετε τι γίνεται τις τελευταίες μέρες με το ποδόσφαιρο (...) Τι λέτε εσείς γι' αυτό, γιατί εξαγγέλθηκαν κάποια πράγματα χτες. Είναι στη σωστή κατεύθυνση ή θεωρείτε ότι εν πάση περιπτώσει δεν έχουμε ανάγκη από νόμους, από βούληση, από μηχανισμούς ελεγκτικούς. Τι λέτε;

-- Κοιτάξτε να δείτε, βούληση μπορεί να υπάρχει. Φυσικά, η βασική κατεύθυνση των μέτρων που ανακοινώθηκαν είναι περίπου στην ίδια κατεύθυνση που είχε και ο προηγούμενος υπουργός ή και άλλες κυβερνήσεις. Επί της ουσίας δεν αλλάζουν πολλά πράγματα. Το να βάλεις ας πούμε «διαιτητή» στην ουσία τη FIFA ή την UEFA, να διαχειρίζονται ζητήματα, οι οποίες εγκαλούνται για σκάνδαλα, είναι μια κατάσταση η οποία αναπαράγει αδιέξοδα.

-- Οι οποίοι βρέθηκαν, ξέρετε, από αυτές τις λίστες που έχουν έρθει και στην Ελλάδα, τα Panama Papers (...) Από εκεί βρέθηκε το σκάνδαλο της FIFA, το ξέρετε, από αυτά τα χαρτιά και τις offshore.

-- Γι' αυτό σας λέω, όταν μπλέκονται μέσα και σκοτεινά κυκλώματα της νύχτας, κ.λπ., εγκληματικές οργανώσεις ή ένας ιδιωτικός στρατός όλων αυτών....

-- Τι θα προτείνατε, ποια θα ήταν η πρότασή σας;

-- Κοιτάξτε να δείτε, εμείς έχουμε πει κάποιες σκέψεις, δεν έχουν γίνει αποδεκτές. Για παράδειγμα, εμείς θεωρούμε ότι οι ΠΑΕ πρέπει να περάσουν στο υπουργείο Ανάπτυξης, να θεωρούνται επιχειρήσεις και να ελέγχονται. Υπάρχουν, δηλαδή, κάποιες τέτοιες προτάσεις που θα μπορούσαν ας πούμε να βελτιώσουν κάπως το ζήτημα. Αλλά, ξαναλέω, το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, έτσι όπως έχει γίνει κερδοφόρα επιχείρηση, όπου δεν αντιμετωπίζεται ως αθλητισμός, ως ψυχαγωγία, να πάει ο άλλος στο γήπεδο να ψυχαγωγηθεί, όπου υπάρχουν οι ομάδες και οι ιδιωτικοί στρατοί των διαφόρων ομάδων που πίσω πάλι κρύβονται επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτή η κατάσταση θα αναπαράγεται, δυστυχώς. Αυτή είναι η πρόβλεψή μας. Βεβαίως, το βάρος πρέπει να δοθεί στην εκπαίδευση, στην Παιδεία, από το Δημοτικό, το Γυμνάσιο κ.λπ., να υπάρξουν δυνατότητες για άθληση...

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Παίρνουν θέση FIFA - UEFA

Στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας αναμένεται συνέχεια στις εξελίξεις για τα τεκταινόμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς θα συνεδριάσουν η FIFA και η UEFA για το ελληνικό ζήτημα και θα ληφθούν αποφάσεις για το θέμα της διαιτησίας και της διεξαγωγής των εθνικών πρωταθλημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό αναμένεται να γίνει το αργότερο μέχρι την Τρίτη και στο τραπέζι θα πέσουν το θέμα της διαιτησίας, το μοντέλο της νέας ΚΕΔ, τα νέα πρόσωπα που θα την απαρτίζουν αλλά και γενικότερα ζητήματα για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Στον «αέρα» οι συναντήσεις των ισχυρών

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό, στον αέρα δείχνει να παραμένει η πρόθεση του επιτετραμμένου των FIFA - UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο, Κωστάκη Κουτσοκούμνη, για συνάντηση με τους ισχυρούς άνδρες των λεγόμενων τεσσάρων ισχυρών του ελληνικού πρωταθλήματος, Γιάννη Αλαφούζο, Βαγγέλη Μαρινάκη, Δημήτρη Μελισσανίδη και Ιβάν Σαββίδη. Από την άλλη και ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού φέρεται να έχει στα πλάνα του μια συνάντηση με τους «τέσσερις» και μάλιστα, προκειμένου να αποφύγει απρόοπτα, προσανατολίζεται να τους δει ξεχωριστά. Σημειώνεται ότι κοινή συνάντηση επιδίωξε και ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, ωστόσο αυτή ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή.

Εισαγγελική έρευνα για τα δημοσιεύματα κατά Μπίκα

Σε εφαρμογή τέθηκε ουσιαστικά απο χτες το νέο μέτρο της κυβέρνησης το οποίο αφορά την ενεργοποίηση του σημείου στο αθλητικό νόμο Κοντονή που προβλέπει κυρώσεις σε ΜΜΕ για εμπρηστικά δημοσιεύματα ή ρεπορτάζ τα οποία «συσχετίζονται με βίαια γεγονότα ή παρότρυνση και παρακίνηση σε βίαιες πράξεις», όπως ορίζεται σχετικά στη συγκεκριμένη διάταξη. Οι αθλητικοί εισαγγελείς ξεκίνησαν προκαταρκτική έρευνα για τα δημοσιεύματα από συγκεκριμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε βάρος του Γιώργου Μπίκα και των συνεργατών του στην ΚΕΔ, πριν την επίθεση στην οικία του παραιτηθέντος αρχιδιαιτητή και την απειλητική επίσκεψη στο σπίτι του Τσαχειλίδη.

ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΣΝΙΑ
Δοκιμάζεται το αήττητο για την Εθνική

To πρώτο από τα δύσκολα τεστ που καλείται να ξεπεράσει στα πλαίσια του 8ου ομίλου δίνει αύριο Κυριακή η εθνική ανδρών, που για την 4η αγωνιστική των προκριματικών για το Μουντιάλ του 2018 θα φιλοξενήσει τη Βοσνία στο «Γ. Καραϊσκάκης» (21.45 ΟΤΕ Sports 1/ΣΚΑΙ). Η τελευταία και το Βέλγιο αποτελούν θεωρητικά τους δυο βασικούς αντιπάλους της ελληνικής ομάδας στη διεκδίκηση της πρόκρισης για τα τελικά της Ρωσίας. Στόχος της εθνικής είναι η συνέχιση του αήττητου στον όμιλο και η διατήρηση στο πρώτο σκαλοπάτι της βαθμολογίας, όπου συγκατοικεί με τους Βέλγους. Αν και τα πολλά προβλήματα τραυματισμών και η πρόσφατη φιλική ήττα από τη Λευκορωσία έχουν δημιουργήσει σκεπτικισμό στην ομάδα, εντούτοις δεν λείπει και η αισιοδοξία ότι οι επιτυχίες είναι εφικτό να συνεχιστούν. Μετά την ήττα από τη Λευκορωσία ο ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής, Μίκαελ Σκίμπε, είχε δηλώσει ότι περιμένει κόντρα στην Βοσνία οι παίκτες του να δείξουν ένα άλλο πρόσωπο, και κάτι τέτοιο ευελπιστεί να δει αύριο. Οσον αφορά τα αγωνιστικά ζητήματα, οι ενοχλήσεις που ένιωσαν τις τελευταίες μέρες οι Μπακασέτας, Σιώπης και Κουτρουμπής, δεν αναμένεται να τους στερήσουν τη συμμετοχή στην αποστολή.

  • Για τον ίδιο όμιλο θα γίνουν επίσης και τα παιχνίδια: Βέλγιο - Εσθονία (21.45), Κύπρος - Γιβραλτάρ (21.45).
  • Η βαθμολογία σε 3 αγώνες: Βέλγιο 9, Ελλάδα 9, Βοσνία 6, Εσθονία 3, Κύπρος 0, Γιβραλτάρ 0.
BASKET LEAGUE
Κόντρα «Δικεφάλων» στην Πυλαία

Η κόντρα των «Δικεφάλων» ΠΑΟΚ και ΑΕΚ στην Πυλαία ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής στην Basket League, το κυρίως μέρος της οποίας θα γίνει σήμερα ενώ η αυλαία θα κλείσει αύριο με τις υποχρεώσεις των δύο «αιωνίων», Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού.

Κατά τ' άλλα δοκιμασία περιμένει και τον Αρη, που θα αγωνιστεί στην Αμαλιάδα με τον πάντα υπολογίσιμο Κόροιβο, ψάχνοντας τη νίκη που θα του δώσει το δικαίωμα να καλύψει το χαμένο έδαφος των τελευταίων αγωνιστικών με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην 7η θέση.

Τον πρώτο λόγο έχουν τα δύο φαβορί του πρωταθλήματος, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, φιλοξενώντας τους Κολοσσό Ρόδου και Απόλλωνα Πάτρας, αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα αναλυτικά: ΣΑΒΒΑΤΟ: Ρέθυμνο - Τρίκαλα (17.00 Novasports 2 λεπτό/λεπτό), Προμηθέας Πατρών - Λαύριο (17.00 Νovasports 2 λ/λ), Δόξα Λευκάδας - Κύμη (17.00 Νovasports 2 λ/λ), Κόροιβος - Αρης (17.00 Νovasports 2 λ/λ), ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (20.00 Novasports 2). KΥΡΙΑΚΗ: Παναθηναϊκός - Κολοσσός Ρόδου (17.00 Νovasports 2), Ολυμπιακός - Απόλλων Πάτρας (18.00 ΟΤΕ Sports 4).

34ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Στο πνεύμα της εμπορευματοποίησης

Ενταγμένος πλήρως πλέον στο γενικότερο πνεύμα εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, αλλά και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση παγκοσμίως του συγκεκριμένου αγωνίσματος ως ενός από τα πλέον εμπορικά προϊόντα, διεξάγεται αύριο Κυριακή ο 34ος Μαραθώνιος της Αθήνας. Αν και ο συγκεκριμένος αγώνας είναι αφιερωμένος στον αγωνιστή της ειρήνης, δολοφονημένο από το παρακράτος, γιατρό και αθλητή Γρηγόρη Λαμπράκη, αυτό πλέον έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Αντίθετα αυτά που φιγουράρουν σε πρώτο πλάνο είναι τα ονόματα των πολυεθνικών-χορηγών που συνδέουν το όνομά τους με τον συγκεκριμένο αγώνα, προφανώς για τα δικά τους παιχνίδια κέρδους. Κάτι που αποδεικνύεται και από τις πολλές εμπορικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες που διεξάγονται παράλληλα με τον αγώνα.

Σημειώνεται ότι ο αγώνας δεν αφορά μόνο τη συμμετοχή επαγγελματιών αθλητών, αλλά απευθύνεται σε όλους, ωστόσο για τη συμμετοχή υπάρχει συγκεκριμένο κόστος που μάλιστα διαφέρει ανάλογα με τα λεγόμενα πακέτα εγγραφής, τα οποία ξεκινούν από τα 30 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 100 ευρώ για την ατομική συμμετοχή. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τους παράλληλους αγώνες που διεξάγονται την ίδια στιγμή με τον Μαραθώνιο, όπως το δυναμικό βάδισμα, τα 10 χλμ., τα 5 χλμ.

Ο Μαραθώνιος θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί από τις εγκαταστάσεις στην ιστορική αφετηρία του Μαραθώνα, και ο τερματισμός θα είναι στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Το ίδιο ισχύει και για το αγώνισμα του δυναμικού βαδίσματος. Τα πρωϊνά 5 χλμ. θα ξεκινήσουν στις 7.45 από τη Λ. Αμαλίας (ύψος Εθνικού Κήπου), και τα απογευματινά από το ίδιο σημείο στις 4 μ.μ. Τα 10 χλμ. θα ξεκινήσουν από το ίδιο σημείο στις 8.35 π.μ. Παράλληλα με τους συγκεκριμένους αγώνες θα διεξαχθούν και μια σειρά άλλων ειδικού χαρακτήρα, όπως ο αγώνας δρόμου Special Oympics και ο αγώνας δρόμου για παιδιά.

ΒΟΛΕΪ
Nτέρμπι κορυφής στου Ρέντη

Το ντέρμπι κορυφής μεταξύ των δύο εκ των τριών αήττητων ομάδων μέχρις στιγμής, Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ, στο κλειστό του Ρέντη μονοπωλεί το ενδιαφέρον στην 4η αγωνιστική της Volleyball League ανδρών. Αυτή είναι η πρώτη κόντρα των δύο βασικών φαβορί για τον τίτλο, με τον νικητή να αποκτάει βαθμολογικό και ψυχολογικό πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου του.

Το αποτέλεσμα στου Ρέντη θέλει να εκμεταλλευτεί με ιδανικό τρόπο ο τρίτος της παρέας του ρετιρέ, Ηρακλής, που θεωρητικά είναι το φαβορί φιλοξενώντας στην έδρα του την Παναχαϊκή. Να μη χάσει την ευκαιρία να πλησιάσει ακόμη περισσότερο τις πρώτες θέσεις επιδιώκει ο Παναθηναϊκός που θα αγωνιστεί στην έδρα του με τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης.

Το πρόγραμμα: ΣΑΒΒΑΤΟ: Ηρακλής - Παναχαϊκή (18.00), Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ (18.00 Novasports 1), Φοίνικας Σύρου - Κύζικος (19.30), Παναθηναϊκός - Εθνικός Αλεξανδρούπολης (20.00). ΚΥΡΙΑΚΗ: Κηφισιά - Παμβοχαϊκός (18.30).

  • Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Για την 4η αγωνιστική της Α1 γυναικών θα γίνουν τα παιχνίδια: ΣΑΒΒΑΤΟ: ΑΕΚ - Παναθηναϊκός (18.30), Αίας Ευόσμου - Ηλιούπολη (18.00), ΑΟ Θήρας - Πανναξιακός (19.00), Ολυμπιακός - Μακεδόνες (14.30), Μαρκόπουλο - Ελπίς (18.00), Αρης - Θέτις (17.00).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ