ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κλιμακώνεται ο αυταρχισμός κατά του λαϊκού κινήματος

Αναστάλθηκε η λειτουργία της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας και άλλων κοινωνικών οργανώσεων, ενώ συνεχίζει να ισχύει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Από τη διαδήλωση μετά την τριμερή συνάντηση των Επιτροπών Ειρήνης Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου, στη Λευκωσία, το Δεκέμβρη του 2015
Από τη διαδήλωση μετά την τριμερή συνάντηση των Επιτροπών Ειρήνης Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου, στη Λευκωσία, το Δεκέμβρη του 2015
ΑΓΚΥΡΑ.--

Να βάλει στο «γύψο» τους αγώνες του τουρκικού λαού προσπαθεί ακόμα πιο σχεδιασμένα και αποφασιστικά η τουρκική κυβέρνηση, καθώς το περασμένο Σαββατοκύριακο απαγορεύτηκε η δράση της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας, που είναι ιστορικό μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης και μέλος σήμερα της Εκτελεστικής του Επιτροπής. Η απόφαση προβλέπει την αναστολή της δράσης της Επιτροπής (αρχικά;) για ένα τρίμηνο και έρχεται ενώ βρίσκεται σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχτηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιούλη, που ήδη η κυβέρνηση φρόντισε να παρατείνει για ένα ακόμα τρίμηνο.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι στόχος της είναι η εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων και σε αυτήν την κατεύθυνση εντείνει τις διώξεις, έρευνες και άλλες δράσεις διαφύλαξης της «κοινωνικής ειρήνης», στοχοποιώντας το ίδιο το δικαίωμα του λαού να παλέψει ενάντια στην αντιλαϊκή της πολιτική, με σκοπό και να τον παγιδεύσει στην ενδοαστική αντιπαράθεση που δυναμώνει στη χώρα. Είναι ενδεικτικό ότι τις προηγούμενες μέρες αναστάλθηκε η δραστηριότητα 370 κοινωνικών και άλλων οργανώσεων, με το επιχείρημα ότι ερευνώνται οι σχέσεις τους με την τρομοκρατία.

Πάντως, η ίδια η Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας σε ανακοίνωσή της διαμηνύει: «Προειδοποιούμε την κυβέρνηση. Ο αγώνας για την ειρήνη δεν είναι αντικείμενο των δικών σας αποφάσεων. Εμείς αντλούμε τη νομιμοποίησή μας από τη λαχτάρα για την ειρήνη. Και θα συνεχίσουμε. Καλούμε όλες τις φιλειρηνικές οργανώσεις να δείξουν την αλληλεγγύη τους στον ειρηνόφιλο λαό της Τουρκίας και τον αγώνα του».

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς, επισήμανε ότι «η Τουρκία πρέπει να πολεμήσει την τρομοκρατία σε τόσο διαφορετικά μέτωπα», ενώ το υπουργείο Εσωτερικών υπενθύμισε ότι «είναι αποφασισμένο να καταπολεμήσει όλες τις δομές, οργανώσεις και θεσμούς που έχουν διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις».

Κι ενώ η κυβέρνηση του ΑΚΡ εντείνει τη δράση της για την ολόπλευρη στήριξη των τουρκικών μονοπωλίων, σε εσωτερικό και εξωτερικό, συνεχίζονται και οι προσπάθειες να στερεωθούν οι δίαυλοι συνεργασίας και επικοινωνίας με άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις. Οπως δείχνουν και οι διαρκείς συναντήσεις των τελευταίων βδομάδων, το ΑΚΡ ιεραρχεί ψηλά το συντονισμό του με το εθνικιστικό ΜΗΡ, σε θέματα όπως είναι η προωθούμενη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής, π.χ. Κυπριακό, Αιγαίο, Συρία. Δεν είναι τυχαία τα θετικά σχόλια του ηγέτη του ΜΗΡ, Ντ. Μπαχτσελί, για την «αποφασιστικότητα» με την οποία το ΑΚΡ διεκδικεί ενεργό ρόλο σε Συρία και Ιράκ.

  • Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες στο προάστιο Σουλτανμπέιλι της Κωνσταντινούπολης, μετά από έκρηξη ατμολέβητα σε εργοστάσιο καλλυντικών. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα αφού μεταξύ άλλων ξέσπασε φωτιά σε τριώροφο κτίριο.
Να ανακληθεί τώρα η απαράδεκτη απόφαση

Την καταδίκη τους στην τουρκική κυβέρνηση και τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη στους Τούρκους αγωνιστές εκφράζουν το ΠΣΕ, η ΠΣΟ, το ΠΑΜΕ, η ΕΕΔΥΕ και φορείς του λαϊκού κινήματος

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) εκφράζει την καταδίκη του στην απόφαση των τουρκικών αρχών για την αναστολή λειτουργίας της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας και άλλων εκατοντάδων κοινωνικών οργανώσεων και κινημάτων, με πρόσχημα τη διερεύνηση σχέσεων με «τρομοκρατικές ενέργειες». Στην ανακοίνωσή της, η Γραμματεία του ΠΣΕ σημειώνει: «Καταγγέλλουμε την αστυνομική επιχείρηση για κλείσιμο των γραφείων της Επιτροπής Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Τουρκίας, στις φιλειρηνικές δυνάμεις και στους συναγωνιστές μας της Επιτροπής Ειρήνης, με την οποία μας συνδέει ο κοινός αγώνας για Ειρήνη στην περιοχή. Απαιτούμε την άρση της αναστολής λειτουργίας για την Επιτροπή Ειρήνης και τις άλλες κοινωνικές οργανώσεις».

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα: «Οι "διασυνδέσεις με την τρομοκρατία" είναι πρόσχημα, για να χτυπηθούν από την κυβέρνηση της Τουρκίας ο οργανωμένος λαός, το κίνημα της εργατικής τάξης και οι πρωτοπόροι αγωνιστές, που αγωνίζονται ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και τους ανταγωνισμούς που εκφράζονται στην περιοχή», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

Το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει πως τέτοιες ενέργειες «οδηγούν σε χτύπημα των βασικότερων δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθερίων» και καλεί μαζικά τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ελλάδας και της Ευρώπης να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη απαγόρευση και απαιτεί την άμεση ανάκληση αυτής της επικίνδυνης απόφασης που καταργεί θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) εκφράζει, επίσης, την αλληλεγγύη της στην Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας και στο λαϊκό κίνημα της Τουρκίας και συντάσσεται με το μαζικό λαϊκό κίνημα της χώρας μας, καταδικάζοντας απερίφραστα τη νέα αυτή αντιδημοκρατική ενέργεια.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών συνδέει επίσης τον αυταρχισμό της τουρκικής κυβέρνησης κατά των αντιιμπεριαλιστών αγωνιστών με τα «σύννεφα ενός πιο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου που φουντώνουν στην ευρύτερη περιοχή, που οι ανταγωνισμοί οξύνονται επικίνδυνα, και που η χώρα μας συμμετέχει σ' αυτούς τους ανταγωνισμούς με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης».

Την ανάκληση της απόφασης απαιτεί και η ΟΓΕ, με ψήφισμα που ενέκριναν οι αντιπρόσωποι στο 12ο Συνέδριό της.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Συνεχίζονται οι εντάσεις

Για δημοψήφισμα σχετικά με την ένταξη στην ΕΕ «προειδοποιεί» ο Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Συνεχίζονται οι αντεγκλήσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαίων, που αναμένεται να επιδράσουν και στις διεργασίες γύρω από την «αντιμετώπιση του Προσφυγικού». Σε ομιλία του στην Αγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν - που τις προηγούμενες μέρες επέκρινε πάλι τις Βρυξέλλες για την αναποφασιστικότητά τους ως προς την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ - είπε ότι η Ευρώπη πρέπει «να πάρει μια απόφαση» οριστικά και ότι τη νέα χρονιά πιθανώς θα διοργανωθεί δημοψήφισμα για την ένταξη ή όχι στην ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, στη Βιέννη, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, επανέλαβε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να στηρίξει τους επόμενους μήνες την ενταξιακή πορεία της Αγκυρας, λέγοντας ότι «αυτή η Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ». Υποστήριξε μεταξύ άλλων και ότι ο ίδιος δε «βλέπει» καμία πιθανότητα για συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ή για μία απελευθέρωση της βίζας για την Τουρκία, και, κατά την άποψή του, αυτές οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η Αγκυρα ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία για το Προσφυγικό «σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκπληρωθούν».

Επίσκεψη Κινέζου ΥΠΕΞ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην τουρκική πρωτεύουσα έφτασε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, στο πλαίσιο της πραγματοποίησης της πρώτης συνάντησης του μηχανισμού διαβούλευσης μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Σε συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι δυο πλευρές δεσμεύτηκαν να προωθήσουν τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας, αλλά και της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» κ.τ.λ.

Ο Γουάνγκ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι, ως δύο αναπτυσσόμενες χώρες και αναδυόμενες οικονομίες, Κίνα και Τουρκία έχουν μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης των διμερών τους σχέσεων. Από τη δική του μεριά, ο Τσαβούσογλου είπε πως «η Τουρκία δίνει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις με την Κίνα και ανυπομονεί να επεκτείνει περαιτέρω τη συνεργασία στο εμπόριο και τις επενδύσεις, να προωθήσει τη συνεργασία σε μεγάλα έργα...».

ΙΤΑΛΙΑ
Εν αναμονή νέων ενδοαστικών διεργασιών

ΡΩΜΗ.--

Ανοιχτά ενδεχόμενα για πιο πυκνές ενδοαστικές διεργασίες άφησε πάλι ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, συνδέοντας το αποτέλεσμα του επικείμενου δημοψηφίσματος στην Ιταλία και με την «τύχη» της δικής του κυβέρνησης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο και απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κάνει αν υπερισχύσει το «όχι» στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκέμβρη, που αφορά σε συνταγματικές αλλαγές, απάντησε: «Αν πρόκειται να παραμείνω στο κοινοβούλιο και να κάνω ό,τι έκαναν όλοι οι προηγούμενοι, δηλαδή να φυτοζωώ και να κάθομαι μην κάνοντας τίποτα, αυτό δεν μου ταιριάζει», δίνοντας έτσι αφορμές για νέα «σενάρια» παραίτησής του.

Την ίδια στιγμή, ο Ρέντσι διαμηνύει την ετοιμότητα της ιταλικής αστικής τάξης να μη μείνει εκτός από το ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι που θα δυναμώσει και μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, τονίζοντας σε άλλη του συνέντευξη ότι «ο Τραμπ Πρόεδρος θα είναι διαφορετικός από τον Τραμπ υποψήφιο» και συμπληρώνοντας: «Ο Τραμπ κατάφερε να ερμηνεύσει την αλλαγή με πιο ριζικό τρόπο από την Χίλαρι Κλίντον. Ο κόσμος επιλέγει την αλλαγή, αν και ορισμένες φορές, η αλλαγή αυτή προκαλεί έναν κάποιο φόβο».

Κατά τ' άλλα, επανέλαβε ότι «αν χρειαστεί, η Ιταλία θα θέσει βέτο στον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ», αν και - πρόσθεσε - «δεν είναι κάτι που θέλει να το πράξει». Για το ίδιο το δημοψήφισμα, υπογράμμισε ότι «στόχος του είναι να απλουστεύσει την Ιταλία», διευκολύνοντας τις επενδύσεις και την έγκριση νόμων, σχολιάζοντας σχετικά με το τι θα επιφυλάξει για τον ίδιο η επομένη του δημοψηφίσματος: «Δεν είμαι άνθρωπος ο οποίος έχει μάθει να επιπλέει». Βεβαίως, το δημοψήφισμα από άλλες διαχειριστικές αστικές δυνάμεις εκλαμβάνεται ως ευκαιρία για εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Λέγκα του Βορρά», Ματέο Σαλβίνι, διατύπωσε την προθυμία του να είναι υποψήφιος σε έκτακτες γενικές εκλογές. «Αν μου ζητηθεί, είμαι εδώ. Δεν είναι πλέον καιρός για αναποφασιστικότητες, αμφιβολίες, φόβους. Οι ιδέες, οι ομάδες δεν λείπουν και σήμερα ξεκινάμε μια μεγάλη πορεία», δήλωσε από τη Φλωρεντία, όπου η «Λέγκα» οργάνωσε συγκέντρωση υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα. «Αν μας έμαθε κάτι το Brexit, αν μας έμαθε κάτι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, σήμερα ξεκινάμε την πορεία για να πάρουμε την εξουσία», είπε μεταξύ άλλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ