ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Μάρτη 2001
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Τύμπανα πολέμου στα Βαλκάνια

Associated Press

Τύμπανα πολέμου χτυπούν, για μια ακόμα φορά, στα Βαλκάνια. Οι επιθέσεις αποσπασμάτων του «UCK» κατά των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) απέδειξαν πόσο μακριά από την πραγματικότητα βρίσκονταν αυτοί που υποστήριζαν ότι η επιδρομή του ΝΑΤΟ, πριν από δύο χρόνια στη Γιουγκοσλαβία, θα οδηγούσε σε «ειρήνη και σταθερότητα». Οι συγκρούσεις των Αλβανών εξτρεμιστών με τις δυνάμεις της ΠΓΔΜ, μέσα στην πόλη του Τέτοβο, αποδεικνύουν την ορθότητα των εκτιμήσεων του ΚΚΕ, που το 1999 έλεγε ότι η ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια θα οδηγήσει σε συνολική αποσταθεροποίηση της περιοχής και θα ανοίξει τους «ασκούς του Αιόλου» για τη γενικευμένη πολεμική εμπλοκή.

Καθώς το ΝΑΤΟ, που δημιούργησε, ενίσχυσε, εξόπλισε, εκπαίδευσε και καθοδήγησε τον «UCK», εμφανίζεται τώρα να ανησυχεί μήπως χάσει τον έλεγχο της κατάστασης, η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη για νέα μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή στην κρίση, τονίζοντας την αντίθεσή της στη βίαιη αλλαγή των συνόρων. Είναι όμως πολύ αργά γι' αυτήν. Πριν από δύο χρόνια συμμετείχε στη βρώμικη επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας, που είχε στόχο και αποτέλεσμα τη μετατροπή του Κοσσόβου σε προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ και αποτέλεσε την πρώτη επίσημη βίαιη αλλαγή συνόρων. Δεν είναι όμως αργά για τον ελληνικό λαό, που εξ αρχής δήλωσε την αντίθεσή του στη ΝΑΤΟική επιδρομή και στην πολιτική της κυβέρνησης και ζητάει τώρα την άμεση επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών από το Κόσσοβο και τη Βοσνία και την «απελευθέρωση» των Βαλκανίων από το ΝΑΤΟικό ζυγό.

Είναι γεγονός ότι τα επιτελεία της άρχουσας τάξης προετοιμάζουν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα τις λαϊκές συνειδήσεις, προκειμένου να επιβάλουν την «καρατόμηση» της κοινωνικής ασφάλισης, ενός κρίσιμου για την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα ζητήματος, που γίνεται πεδίο εφαρμογής μεθόδων έντασης της εκμετάλλευσης (σελίδα 8)

Απίστευτης αθλιότητας γεγονότα συντελούνται το τελευταίο διάστημα, καθώς η έγκριση από την ΕΕ των 24 επιχειρησιακών προγραμμάτων του Γ` ΚΠΣ γίνεται μοχλός απροκάλυπτων εκβιασμών προς την ελληνική πλευρά, αφού η αρμόδια, πανίσχυρη Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενέκρινε μόλις πριν από λίγες μέρες τα πρώτα προγράμματα (σελίδα 14)

Ελέω των πολιτικών που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εντάθηκε η παραγωγική υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και ο παρασιτικός χαρακτήρας της. Σήμερα το μερίδιο της υλικής παραγωγής αντιπροσωπεύει γύρω στο 37% του ΑΕΠ (από 66% το 1970) και η μείωση των 18,6 μονάδων μεταφέρθηκε στις υπηρεσίες, που σήμερα αντιστοιχούν περίπου στο 63% του ΑΕΠ, από 44% το 1970 (σελίδα 15)

Αβάντα στην κυβέρνηση για τον «τρομονόμο» από το Ν. Μπερνς και τη ΝΔ, την ίδια στιγμή που ο νομικός κόσμος της χώρας, πλήθος εργατικών σωματείων και άλλων φορέων, καθώς και κοινωνικοπολιτικών παραγόντων αντιδρούν στο τερατούργημα (σελίδες 16-17)

Λιγότερο από δυο βδομάδες έχουν μείνει από τις 28 του Μάρτη, που φοιτητές και σπουδαστές προσέρχονται στις κάλπες για να αναδείξουν νέα Διοικητικά Συμβούλια στους συλλόγους και να εκλέξουν αντιπροσώπους για τα Πανσπουδαστικά Συνέδρια της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ, που έχουν προγραμματιστεί για 10-13 Μάη και 24-27 Μάη αντίστοιχα (σελίδες 18-19)

Επέτειος της Παρισινής Κομμούνας σήμερα, αφού κλείνουν 130 χρόνια από την πρώτη απόπειρα της επαναστατικής δράσης του προλεταριάτου για το πέρασμα από τον καπιταλισμό στον κομμουνισμό (σελίδες 20-21)

Σύνθετα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ελληνίδες και ακόμα πιο σύνθετα αυτά που αντιμετωπίζει το γυναικείο κίνημα, αν θέλει να είναι μαχητικό και αποτελεσματικό και όπως διαπιστώθηκε στο 8ο Συνέδριο της ΟΓΕ, οι γυναίκες είναι αποφασισμένες να αγωνιστούν ως το τέλος (σελίδες 24-25)

Είδε το φως ο «τρομονόμος»

Δόθηκε την περασμένη Δευτέρα στη δημοσιότητα το σχέδιο του «τρομονόμου», το οποίο η κυβέρνηση συνέταξε καθ' υπαγόρευση των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση δήθεν της τρομοκρατίας. Το νομοσχέδιο για τον «τρομονόμο», που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, επιβεβαιώνει τις μεγάλες ανησυχίες και δικαιώνει τις αντιδράσεις που υπήρξαν από πολλούς φορείς, πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα της δημόσιας ζωής του τόπου.

Ο νέος «τρομονόμος» καθιερώνει επίσημα την παρακολούθηση των τηλεφώνων και την παρακολούθηση με τη χρήση εικόνας και ήχου. Επεκτείνει τη δημιουργία νέων δικτύων χαφιέδων. Δημιουργεί νέες αυξημένες δυνατότητες φακελώματος και καθιερώνει τον υποχρεωτικό έλεγχο του ανθρώπινου DNA. Δίνει τη δυνατότητα να κατασκευάζονται κατηγορίες από «μάρτυρες», με χρήση ψεύτικων στοιχείων. Και όλα αυτά είναι μόνο μερικά από όσα αποκαλυπτικά απαράδεκτα προβλέπει ο νέος «τρομονόμος».

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, καλεί τις λαϊκές δυνάμεις να βάλουν φρένο με την παλλαϊκή συσπείρωση και πάλη τους, ώστε να μην περάσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο και να μη νομιμοποιηθεί στις λαϊκές συνειδήσεις! Αντιδράσεις καταδίκης από κόμματα, μαζικούς φορείς και κινήσεις.

Η οικονομική «ύφεση» χτυπάει την πόρτα των ΗΠΑ

Την περασμένη Τρίτη οι εξελίξεις στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια έφεραν στην επιφάνεια το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αμερικάνικη οικονομία, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης και απειλεί να παρασύρει εκτός της ιαπωνικής και την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η μίνι - κρίση άρχισε από το χρηματιστήριο του Τόκιο, μεταδόθηκε στη Γουόλ Στριτ και πέρασε τον Ατλαντικό, για να πλήξει τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου, κυρίως της Γερμανίας.

Η εκδήλωση των συμπτωμάτων της κρίσης στα Χρηματιστήρια είναι χαρακτηριστικό της «παγκοσμιοποίησης» και της ελευθερίας στην κίνηση των κεφαλαίων που επιβάλλει. Το θέμα είναι ότι όπως και σε προηγούμενες κρίσεις, το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, αν παγιωθεί η οικονομική ύφεση θα αναζητήσει διέξοδο στην επίθεση κατά των εργαζομένων, τη στρατιωτικοποίηση της οικονομίας, την ένταση της πολιτικής των επεμβάσεων και της κατάκτησης νέων αγορών.

Μπορεί, τις επόμενες μέρες, η ηρεμία να επανέλθει στα χρηματιστήρια, αλλά κανείς δεν πιστεύει ότι το θέμα έληξε. Ισα- ίσα, οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι τώρα βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ