ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Προετοιμάζουν τις απεργιακές μάχες στις 24 Νοέμβρη και 8 Δεκέμβρη

Καλούν τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα για άμεση αγωνιστική απάντηση, κόντρα στον εφησυχασμό που επιδιώκει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση

Απάντηση με απεργιακό ξεσηκωμό, κόντρα στην εργασιακή σκλαβιά και την παραπέρα γενίκευση της «ευελιξίας» που προωθούν κυβέρνηση - κεφάλαιο - κουαρτέτο
Απάντηση με απεργιακό ξεσηκωμό, κόντρα στην εργασιακή σκλαβιά και την παραπέρα γενίκευση της «ευελιξίας» που προωθούν κυβέρνηση - κεφάλαιο - κουαρτέτο
Πρόγραμμα δράσης και πρωτοβουλιών για την επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων στις 24 Νοέμβρη και στις 8 Δεκέμβρη σχεδιάζουν και υλοποιούν συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα. Με εξορμήσεις, συσκέψεις, συνελεύσεις και άλλες παρεμβάσεις, σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα απευθύνουν στους εργαζόμενους κάλεσμα να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία των απεργιών.

Κόντρα στην τακτική του εφησυχασμού και της «σιγής ασυρμάτου» που φαίνεται πως έχει επιλέξει η κυβέρνηση την ώρα που μεθοδεύει μαζί με το κουαρτέτο τα νέα αντεργατικά μέτρα, οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα για άμεση αγωνιστική απάντηση, τους καλούν να δώσουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις χαρακτήρα μαχητικής απάντησης στην αντιλαϊκή πολιτική και κλιμάκωσης της πάλης για τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις των ταξικών δυνάμεων στην Αθήνα, τόσο στην απεργία στο Δημόσιο στις 24 Νοέμβρη, όσο και στην πανεργατική απεργία στις 8 Δεκέμβρη, έχουν οριστεί στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια.

Στις 24 Νοέμβρη, εξάλλου, απεργούν και οι ναυτεργάτες, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Σε ό,τι αφορά στην απεργία στο Δημόσιο, στις 24/11, στην Πάτρα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Στο Ηράκλειο, σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ., στην πλατεία Λιονταριών έχει καλέσει το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ. Στο Αγρίνιο, μετά από σύσκεψη που οργάνωσε η Γραμματεία Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΜΕ, αποφασίστηκε απεργιακή συγκέντρωση, στις 10.30 π.μ., στο Δημαρχείο.

Στη Λαμία, απεργιακή συγκέντρωση στις 8 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Πάρκου, αποφάσισαν σωματεία της Φθιώτιδας, σε κοινή σύσκεψη που έκαναν το απόγευμα της Τετάρτης.

Σε σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργίας καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας, την Τετάρτη 23/11, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου. Παράλληλα σχεδιάζει εκδήλωση συμπαράστασης για τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο «Εσπερίδες» που ζουν τους τελευταίους μήνες στην ανασφάλεια για τις θέσεις εργασίας τους, μετά την καταστροφή του εργοστασίου από πυρκαγιά στις 31/8.

Σύσκεψη προετοιμασίας στην Πάτρα

Στη σημασία της απεργίας στο Δημόσιο στις 24/11 και της πανεργατικής απεργίας στις 8/12, καθώς και στην έγκαιρη προετοιμασία και σχεδιασμό για την επιτυχία τους, αναφέρθηκε ο Αλέκος Αρβανιτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, στη σύσκεψη που οργάνωσε την Τρίτη η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ.

Η περίοδος στην οποία γίνονται οι απεργίες, σημείωσε, χαρακτηρίζεται από την ένταση της αντεργατικής επίθεσης με τη δεύτερη «αξιολόγηση» και τα επικείμενα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Η απεργία πρέπει να δώσει απάντηση σε αυτήν την επίθεση. Επεσήμανε πως για την επιτυχία της απαιτείται σχεδιασμός ανά κλάδο, αλλά και ότι και η μάχη αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί για την ανασύνταξη του κινήματος, για τη συσπείρωση δυνάμεων και την ενίσχυση της γραμμής της ταξικής πάλης.

Στις ερωτήσεις και τη συζήτηση που ακολούθησε έγινε αναφορά, μεταξύ άλλων, στις ευθύνες των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και συγκεκριμένα στο σχεδιασμό τους, προκειμένου να μην υπάρξει ενιαία απεργιακή απάντηση σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Στη σύσκεψη έγιναν τοποθετήσεις από το χώρο της Υγείας, της εκπαίδευσης, των ΟΤΑ, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και από το σωματείο συνταξιούχων στο Δημόσιο. Οι ομιλίες επικεντρώθηκαν στο σχεδιασμό μπροστά στην απεργία, στο πώς θα γίνουν εξειδικευμένες παρεμβάσεις και δράσεις με βάση την εμπειρία και τα προβλήματα του κάθε κλάδου.

ΠΑΣΕΒΕ: Στις 8 Δεκέμβρη κλείνουμε τα μαγαζιά μας και βγαίνουμε στο δρόμο!

Σε συμμετοχή στην απεργία στις 8/12, με κλείσιμο των καταστημάτων τους και συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, έχει καλέσει τους αυτοαπασχολούμενους η ΠΑΣΕΒΕ.

«Στις 8 Δεκέμβρη κλείνουμε τα μαγαζιά μας. Βγαίνουμε στο δρόμο! Αρκετά ματώσαμε, αρκετά πληρώσαμε», τονίζει στην ανακοίνωσή της.

Αντίστοιχα, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) καλεί όλα τα σωματεία και τις τοπικές ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων της Αττικής να πάρουν αποφάσεις για την απεργία στα Διοικητικά τους Συμβούλια, να οργανώσουν εξορμήσεις και περιοδείες στους κλάδους και τις γειτονιές.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΤΟΥ «ΤΟΞΟΤΗ»
Παρακαταθήκη η πολυήμερη απεργιακή μάχη

Μετά την ικανοποίηση του βασικού αιτήματος της απεργίας, δηλαδή μετά την καταβολή των δεδουλευμένων τους, οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες της εταιρείας «ΤΟΞΟΤΗΣ» στα έργα του ΔΕΔΔΗΕ σε Αττική και Κόρινθο αποφάσισαν την αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, που ξεκίνησαν στα μέσα του Οκτώβρη και είχαν συνολική διάρκεια τριών βδομάδων. Παράλληλα, στις Γενικές Συνελεύσεις που έγιναν στις 8/11 σε τρία εργοτάξια (Βοτανικός, Αχαρνές και Κόρινθος), αποφάσισαν ότι θα εξακολουθήσουν να διεκδικούν με άλλους τρόπους τα αιτήματα που δεν έχουν ικανοποιηθεί, όπως την τήρηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και τη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας.

Στην απεργιακή μάχη που έδωσαν, είχαν την υποστήριξη του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας. «Ηταν η σημαντικότερη από άποψη διάρκειας, συμμετοχής και οργάνωσης απεργιακή κινητοποίηση στους εργολάβους των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ, που εκτός από τη σημαντική νίκη ως προς τα αιτήματα, εξόπλισε τους εργαζόμενους και με πολύτιμη εμπειρία για τη σημασία και την αποτελεσματικότητα των αγώνων και την οργάνωσή τους ενώ προσφέρεται και για την άντληση συμπερασμάτων για την κατάσταση που επικρατεί και εξελίσσεται στον κλάδο της Ενέργειας και το σύνολο της οικονομίας», σημειώνει το σωματείο στην ανακοίνωσή του.

Το σωματείο χαρακτηρίζει παρακαταθήκη την πείρα που απέκτησαν οι εργαζόμενοι από την οργάνωση της κινητοποίησης. Οι συχνές συνελεύσεις, που γίνονταν κάθε δυο - τρεις μέρες, η συμμετοχή όλων στη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων, η καθημερινή συμμετοχή στις απεργιακές φρουρές στα εργοτάξια, είναι μερικά από τα στοιχεία που συνέβαλαν ώστε η απεργία να κρατήσει για τρεις βδομάδες, παρά τις προσπάθειες της εργοδοσίας να κινητοποιήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό.

«Οι επιχειρηματίες έχουν πολλά μέσα για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Εχουν όμως και οι εργαζόμενοι κι αυτά είναι η πάλη, η αλληλεγγύη, η ενότητα, η οργάνωση. Το σωματείο, οι κινητοποιήσεις, οι Γενικές Συνελεύσεις αφορούν τους ίδιους τους εργαζόμενους, τις ίδιες τις ζωές τους», υπογραμμίζει το σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να παλεύουν για τα δικαιώματά τους «είτε παραμείνει ο "ΤΟΞΟΤΗΣ" στις εργολαβίες του ΔΕΔΔΗΕ είτε έρθει άλλος εργολάβος».

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ
Αισχρά ψέματα και προβοκάτσιες εναντίον του ΠΑΜΕ

Προβοκάτσια σε βάρος του ΠΑΜΕ επιχείρησαν να στήσουν συνδικαλιστικά στελέχη δυνάμεων που πρόσκεινται σε ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ, καταγγέλλοντας ψευδώς ότι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δήθεν τούς εμπόδισαν να καταθέσουν στεφάνι στο Πολυτεχνείο.

Συγκεκριμένα, προχτές Τετάρτη, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) έβγαλε ανακοίνωση, διατυπώνοντας τον εξής γελοίο ισχυρισμό: «Η ΟΙΥΕ καταγγέλλει την αντιδημοκρατική και αυταρχική ενέργεια των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, το οποίο σήμερα με εντολή που έδωσε σε νεολαίους και σε συνεργασία με στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εμπόδισαν με απειλές και προπηλακισμούς να καταθέσουν στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου οι αντιπροσωπείες της ΟΙΥΕ, του ΕΚΑ και της ΓΣΕΕ».

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης, εκλεγμένοι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στη διοίκηση της ΟΙΥΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας επικοινώνησαν με τον γραμματέα της ΟΙΥΕ (στέλεχος της παράταξης που στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ) και με στελέχη της παράταξης ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, Φωτόπουλος) στη διοίκηση του ΕΚΑ, διαψεύδοντας και καταγγέλλοντας την ανακοίνωση της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ και απαιτώντας να αποσυρθεί και να ανασκευαστούν οι ψευδείς ισχυρισμοί της.

Παρ' όλα αυτά, οι συκοφάντες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ δε δίστασαν να προχωρήσουν σε νέα ανακοίνωση χτες, αυτή τη φορά από την παράταξη ΕΑΚ, στην οποία κατήγγειλαν «την αντιδημοκρατική ενέργεια στελεχών του ΠΑΜΕ και της ΚΝΕ να εμποδίσουν να καταθέσει στεφάνι η αντιπροσωπεία του ΕΚΑ»!

Στη σχεδιασμένη αυτή προβοκάτσια απάντησε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με ανακοίνωσή του, στην οποία τονίζει τα εξής:

«Τα όρια της προβοκάτσιας με αυτά της αυτογελοιοποίησης και της κατρακύλας είναι πολύ λεπτά και σίγουρα τα στελέχη του ΜΕΤΑ, του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή και της ΛΑΕ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τα ξεπέρασαν. Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τα ψέματά τους ότι το ΠΑΜΕ τούς απαγόρεψε να καταθέσουν στεφάνι... Εχουν χάσει κάθε μέτρο στον αντιΠΑΜΕ αγώνα τους, ως αποτέλεσμα του συμβιβασμού τους και του εναγκαλισμού τους με την κυβέρνηση και την εργοδοσία, που σίγουρα βλέπουν το ΠΑΜΕ και στον ύπνο τους.

Η καλύτερη τιμή φυσικά για τους εξεγερμένους του Πολυτεχνείου ήταν η μαζική συμμετοχή εργατικών σωματείων και λαού στη συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ, του ΠΑΜΕ και άλλων μαζικών φορέων, που αντιτάχτηκαν στην απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να απαγορέψει τις διαδηλώσεις την Τρίτη 15/11 και διαδήλωσαν κόντρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Σ' αυτές τις διαδηλώσεις ούτε πανό δεν υπήρχε από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκπροσωπούν».

Στάσεις εργασίας στα μέσα σταθερής τροχιάς

Σήμερα, Παρασκευή, σύμφωνα με τις μέχρι χτες αποφάσεις σωματείων εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς, δεν θα λειτουργήσουν λόγω στάσεων εργασίας το μετρό και το τραμ, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10 π.μ. και ο ΗΣΑΠ (ηλεκτρικός) από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ