ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εντονες μετεκλογικές διεργασίες

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Περιπλέκονται τα παζάρια, οι ενδοαστικές διεργασίες, ενόψει του σχήματος της νέας κυβέρνησης υπό τον Ντόναλντ Τραμπ. Με κάθε συνάντηση που πραγματοποιεί ο Τραμπ στον ομώνυμο πύργο του στο Μανχάταν της Ν. Υόρκης, αλλάζουν και τα σενάρια σχετικά με την ταυτότητα των ανθρώπων που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση. Ο πρώην υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ, Μιτ Ρόμνεϊ, για παράδειγμα, ήταν χτες ένα από τα φαβορί για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, την οποία διεκδικεί και ο πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι, που κυνηγά εναλλακτικά και τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης. Ο Ρικ Πέρι, πρώην κυβερνήτης του Τέξας, συναντήθηκε προχτές με τον Τραμπ και λέγεται πως ενδέχεται να είναι υποψήφιος για τη θέση ή του υπουργού Ενέργειας ή του υπουργού Αμυνας, την οποία καλοβλέπει και ο ε.α. στρατηγός Τζέιμς Ματίς...

Παράλληλα, ο ελληνογερμανικής καταγωγής Ρινς Πρίμπους, που διορίστηκε νέος προσωπάρχης στο Λευκό Οίκο όταν ο Τραμπ αναλάβει Πρόεδρος στις 20 Γενάρη, δήλωσε ότι μία από τις αρμοδιότητές του θα είναι να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της άσκησης των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του.

Την ίδια ώρα, ο απερχόμενος Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, από τη Σύνοδο του APEC στο Περού προειδοποίησε προχτές ότι μπορεί να σπάσει την παράδοση δεκαετιών (που θέλει τον πρώην Πρόεδρο να σιωπά και να μην παίρνει θέση στις επιλογές του επόμενου) και να παρεμβαίνει κατά περίπτωση, εκφράζοντας τις απόψεις του σε περίπτωση που κρίνει ότι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος θα παραβιάσει κάποιες «αρχές».

Πιέσεις και από το περιοδικό «The Atlantic»...

Εξίσου ενδιαφέρουσες πιέσεις ασκούνται και από μέρος κέντρων που ανησυχούν με τη νέα κυβέρνηση Τραμπ. Συγκεκριμένα, το συντηρητικό πολιτικό περιοδικό «The Atlantic», που κυκλοφορεί από το 1857, δημοσίευσε άρθρο με τον αποκαλυπτικό τίτλο: «Το Κολέγιο των Εκλεκτόρων δημιουργήθηκε για να σταματά άνδρες όπως ο Τραμπ από το να γίνουν πρόεδροι».

Στο άρθρο, ο καθηγητής Δημοσιογραφίας και Πολιτικής Επιστήμης Πέτερ Μπέιναρντ σημειώνει ότι η «πραγματική εκλογή Προέδρου στις ΗΠΑ θα γίνει στις 19 Δεκέμβρη, οπότε ψηφίζουν οι εκλέκτορες κάθε πολιτείας», τονίζοντας ότι αν τότε οι εκλέκτορες αποφασίσουν ότι ο Τραμπ είναι ακατάλληλος για Πρόεδρος, μπορεί να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου... Λέει ενδεικτικά: «Στην περίπτωση που το Κολέγιο των Εκλεκτόρων αποφασίσει στις 19 Δεκέμβρη να ψηφίσει κατά συνείδηση και να επιλέξει την Κλίντον έναντι του Τραμπ, τότε θα μπορούσε ίσως και να αποσταθεροποιήσει το εκλογικό σύστημα στις ΗΠΑ και να ξεσπάσει βία» και προσθέτει: «Πρόκειται για μία τρομερή προοπτική. Ομως, η προοπτική μίας προεδρίας Τραμπ είναι επίσης τρομακτική με πολλούς απαράμιλλους τρόπους και αυτό εξηγεί γιατί, για πρώτη φορά στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία, υπάρχει εύλογα το ενδεχόμενο να πιεστούν οι εκλέκτορες να ψηφίσουν κατά συνείδηση». Κάνει αναφορά ότι η Κλίντον προηγείται έως τώρα σε ψήφους κατά 1,3 εκατομμύρια, ενώ σημειώνει ότι οι λόγοι αλλαγής στάσης των εκλεκτόρων (ο Τραμπ έχει 306 και η Κλίντον 232) μπορεί να είναι οι εξής: «Η άρνηση του Τραμπ να δεχθεί ότι οι κλιματικές αλλαγές είναι πραγματικές, η πιθανότητα να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων σε μία σύγκρουση ή οξεία αντιπαράθεση π.χ. με τη ΛΔ Κορέας, ο απρόβλεπτος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να αντιδράσει σε μία τρομοκρατική επίθεση, η συνταγματική κρίση που θα μπορούσε να προκαλέσει η εκλογή ενός ανθρώπου που ήδη, πριν τις εκλογές, εξέφραζε επιφυλάξεις για πιθανά φαινόμενα νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος».

Ενδιαφέρον έχει και η συνέντευξη του 93χρονου Αμερικανού πρώην υπουργού Εξωτερικών, Χένρι Κίσινγκερ, στο ίδιο περιοδικό, που ουσιαστικά καλεί σε αυτοσυγκράτηση σχετικά με τον Τραμπ και να «αφεθεί να αναπτύξει τη φιλοσοφία του», σημειώνοντας ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις απέχουν από την εφαρμοζόμενη πολιτική.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΙΑΣ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ
Σύνοδος σε κλίμα αβεβαιότητας και όξυνσης του ανταγωνισμού

Η «οικογενειακή» φωτογραφία των ηγετών του ΑPEC

Copyright 2016 The Associated

Η «οικογενειακή» φωτογραφία των ηγετών του ΑPEC
ΛΙΜΑ.--

Στην πρωτεύουσα του Περού πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο η Σύνοδος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού με κεντρικό θέμα την «αειφόρο και ανθρώπινη ανάπτυξη», που δήθεν μπορεί να υπάρξει όταν κυριαρχούν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και φουντώνει ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός. Οχι τυχαία, στο εν λόγω φόρουμ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία με την αναιμική ανάπτυξη και στην ανάγκη να μην επικρατήσουν τάσεις προστατευτισμού, αλλά να ...αφεθεί να ανθίσει το «ελεύθερο και ανοιχτό εμπόριο». Θυμίζουμε ότι στον Οργανισμό συμμετέχουν οι εξής χώρες: Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ινδονησία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Παπούα - Νέα Γουινέα, Περού, Φιλιππίνες, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, ΗΠΑ, Βιετνάμ.

Ιδιαίτερος προβληματισμός εκφράζεται για το αν υπάρξουν αναθεωρήσεις σε προηγούμενες συμφωνίες από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ, όπως για παράδειγμα τη Διειρηνική Συνεργασία Ελεύθερου Εμπορίου (ΤΤΡ) (όπου πρωτοστατούν οι ΗΠΑ αλλά δεν συμμετέχει η Κίνα).

Αυτές οι ανησυχίες αντανακλώνται και στη διακήρυξη που βγήκε, όπου δηλώνεται ότι οι ηγέτες του APEC τάσσονται υπέρ της περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης, δηλαδή της ενίσχυσης καπιταλιστικών διακρατικών ενώσεων, υπέρ ...δήθεν της ενίσχυσης των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης, επισημαίνεται η ανάγκη της διατήρησης των αποφάσεων του Παρισιού για τις κλιματικές αλλαγές δήθεν για την προστασία του πλανήτη. Γίνονται, επίσης, αναφορές για την ...καθολική χωρίς αποκλεισμούς πρόσβαση σε μια ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση, που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους σύμφωνα με τις ανάγκες τις εποχής (δηλαδή πώς οι εργαζόμενοι θα αξιοποιούνται από το κεφάλαιο). Επίσης, για την πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες όπως την υγεία και τις κοινωνικές παροχές, που θα εξασφαλίζονται από τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στο μακρύ ...ευχολόγιο που καταγράφεται, σημειώνεται η ανάγκη μεγαλύτερης συνδεσιμότητας των υποδομών των χωρών, προφανώς για την εξυπηρέτηση της κίνησης των κεφαλαίων και των επενδύσεων.

Η λεγόμενη «Περιοχή Ελεύθερου Εμπορίου Ασίας - Ειρηνικού» (Free Trade Area of Asia-Pacific - FTAAP) που είχε αποφασιστεί σε προηγούμενη σύνοδο και προχωρά με δυσκολία, δηλώνεται ότι πρέπει να συνεχιστεί. Η πολιτική αυτή, ωστόσο, συνδέεται με τους οξυνόμενους ανταγωνισμούς μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών κέντρων για το ποιος θα έχει το «πάνω χέρι» σε μια περιοχή όπου συγκεντρώνονται 2,8 δισ. άνθρωποι και αντιπροσωπεύει το 57% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ συναντώνται ενεργειακοί, εμπορικοί και γεωπολιτικοί «διάδρομοι». Ο «γίγαντας» της περιοχής επιχειρεί για λογαριασμό των μονοπωλιακών της ομίλων να διασφαλίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα παζάρια, σε ανταγωνισμό με την ΤPP.

Στη σύνοδο, όπου έγιναν επιχειρηματικές συναντήσεις, συναντήσεις υπουργών, συμμετείχαν επίσης και οι ηγέτες των χωρών. Ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μάλιστα, συναντήθηκε με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος τάχθηκε κατά του προστατευτισμού και ζήτησε να προχωρήσουν πιο θαρρετά οι συνεργασίες χωρίς αποκλεισμούς.

Ο Ομπάμα είχε, επίσης, σύντομη ολιγόλεπτη συνάντηση και με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε ψυχρό κλίμα, όπου και από τις δύο πλευρές δηλώθηκε ότι συζητήθηκε η κατάσταση στην Ουκρανία και τη Συρία, και με δεδομένες τις διαφορές που υπάρχουν, καταλήχτηκε να συνεχιστούν οι επαφές των ΥΠΕΞ, Τζ. Κέρι και Σ. Λαβρόφ, ωσότου αναλάβει η νέα κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, οι Πρόεδροι της Κίνας και της Ρωσίας, σε συνάντησή τους ανακοίνωσαν ότι προχωρούν στη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Προέδρου των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, κατά τη συνάντησή του με τον Πούτιν, που τον θεωρεί «ήρωά» του, ότι αν «φτιαχτεί μια νέα τάξη πραγμάτων από τη Ρωσία και την Κίνα, να προσχωρούσε άνετα σε αυτή».

Η επόμενη συνάντηση του Οργανισμού θα γίνει στο Βιετνάμ, το οποίο ανάλαβε την κυκλική προεδρία για την επόμενη χρονιά.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Για τέταρτη φορά υποψήφια η Μέρκελ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την απόφασή της να διεκδικήσει για τέταρτη φορά την καγκελαρία (πρωθυπουργία) της Γερμανίας, ανακοίνωσε την Κυριακή στο Βερολίνο η Αγκελα Μέρκελ. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά από συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματός της, Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), σημείωσε χαρακτηριστικά: «Χρειάζομαι χρόνο και οι αποφάσεις μου καθυστερούν. Οταν τις λάβω όμως δεν κάνω πίσω». Στη συγκεκριμένη συγκυρία η Μέρκελ τόνισε ότι «οι εκλογές (σ.σ. θα γίνουν το Σεπτέμβρη του 2017) θα είναι ίσως οι πιο δύσκολες από την επανένωση», και συνέχισε: «Θα δεχθούμε επιθέσεις από όλες τις πλευρές». Αναφερόμενη στις διεθνείς εξελίξεις εξέφρασε την ανησυχία της. Είπε χαρακτηριστικά: «Η ΕΕ βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση λόγω της οικονομικής κρίσης, του Προσφυγικού και του Brexit. Παράλληλα, πρέπει διεθνώς να καταλαγιάσει η κατάσταση μετά τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ». Στην ίδια συνέντευξη η Μέρκελ επανέλαβε τα όσα είχε πει και στην πρόσφατη συνάντησή της με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπ. Ομπάμα, περί υπεράσπισης «των αρχών του δυτικού κόσμου, της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ανεκτικότητας και της αξιοπρέπειας», όλα αυτά που καμουφλάρουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα που τσακίζει δικαιώματα στο εσωτερικό της Γερμανίας και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, σπέρνει φτώχεια, επεμβάσεις, πολέμους, προσφυγιά.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μέρκελ ασκεί πίεση και στους σοσιαλδημοκράτες για να ανακοινώσουν τον δικό τους υποψήφιο άμεσα, με τα 2 πρώτα ονόματα που έχουν ακουστεί να είναι των Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπουργού Οικονομίας της σημερινής συγκυβέρνησης και προέδρου του κόμματος, και του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς (που μπορεί να αντικαταστήσει τον Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ στο υπουργείο Εξωτερικών, αφού αυτός ανακοινώθηκε ότι προαλείφεται για τη θέση του ομοσπονδιακού Προέδρου).

Οι εργοδοτικές ενώσεις χαιρέτισαν την υποψηφιότητα Μέρκελ, με τον πρόεδρο της Ενωσης εργοδοτών μετάλλου (Gesamtmeetall), Ράινερ Ντούλγκερ, να δηλώνει: «Δεν υπήρχε εναλλακτική, η καγκελάριος έπρεπε να είναι ξανά υποψήφια. Χαιρετίζω το γεγονός ότι υπάρχει τώρα σαφήνεια».

ΗΠΑ
Νέες συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομικών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κλιμακώθηκε χτες ξημερώματα στο Στάνινγκ Ροκ της Βόρειας Ντακότα η σύγκρουση που έχει ξεσπάσει από τον Αύγουστο ανάμεσα στην τεξανή εταιρεία Ενέργειας «Energy Transfer Partners» και εκατοντάδες Ινδιάνους της φυλής των Σιου, άλλους Αμερικανούς και ξένους αγωνιστές, που αντιτίθενται στα σχέδια να αρχίσουν γεωτρήσεις ώστε να περάσει τμήμα ενός νέου τεράστιου πετρελαιαγωγού κάτω από τα νερά ποταμού της περιοχής αλλά και από το έδαφος ιερού τόπου ινδιάνικων κοινοτήτων...

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι πάνω από 180 από αυτούς τραυματίστηκαν (κάποιοι σοβαρά...) από τις πλαστικές σφαίρες, κάτι που η αστυνομία δίστασε να επιβεβαιώσει. Επιβεβαίωσε αντίθετα τη σύλληψη ενός ατόμου.

Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία

Ο Εγκέλαδος ξαναχτύπησε στην Ιαπωνία, με ισχυρή δόνηση 7,3 Ρίχτερ στην περιοχή Χονσού στα βόρεια της χώρας, σύμφωνα με τη Σεισμολογική Υπηρεσία. To εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα και η δόνηση σημειώθηκε στις 5.30 π.μ. της Τρίτης τοπική ώρα, ενώ αμέσως εκδόθηκε ανακοίνωση για παλιρροϊκό κύμα (τσουνάμι) που μπορεί να φτάσει και τα 3 μέτρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην πρωτεύουσα Τόκιο, ενώ έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν αναφερθεί πληροφορίες για θύματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ