ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέες επαφές Αϊντε και διεργασίες για συνέχιση διαπραγματεύσεων

Η Λευκωσία επισημαίνει την ετοιμότητά της για να ξεκινήσει η συζήτηση και για την Ασφάλεια

Από τη χτεσινή συνάντηση του εκπροσώπου του ΟΗΕ Ε. Μπ. Αϊντε με τον Κύπριο Πρόεδρο

Copyright 2016 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση του εκπροσώπου του ΟΗΕ Ε. Μπ. Αϊντε με τον Κύπριο Πρόεδρο
ΑΘΗΝΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, είχε χτες χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο πλευρών στην Κύπρο, στο πλαίσιο των προσπαθειών για ακόμα πιο γοργή προώθηση της νέας διχοτομικής λύσης, αλλά και στο φόντο ισχυρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που αναδεικνύονται όλο και περισσότερο, αλληλεπιδρώντας με τις εξελίξεις συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Προσωπικά δεν βλέπω αγεφύρωτα θέματα, αλλά έχει να κάνει πολύ με το πώς τοποθετείς τα πράγματα σε σειρά», είπε ο Αϊντε μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, συμπληρώνοντας ωστόσο αργότερα - και αφού είχε μεσολαβήσει και η συνάντηση με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί - πως «εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι καλύτερο υπό τη μορφή μιας διπλωματίας εκ του σύνεγγυς και θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη ιδεών. Αλλά στο τέλος της ημέρας, εξαρτάται από τους ηγέτες να πάρουν την απόφαση να επιστρέψουν στο τραπέζι και να ενορχηστρώσουν τις επόμενες εβδομάδες ώστε να μη χάσουμε το μομέντουμ (σ.σ. την ευκαιρία)». Αρκετά κυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν πως ο Αϊντε είπε και ότι δεν πιστεύει πως θα είναι εύκολο πράγμα η επανέναρξη των συνομιλιών.

Το πόσο πυκνώνουν οι διεργασίες και μεγαλώνει η ετοιμότητα όλων των πλευρών για νέο γύρο παζαρέματος αποτύπωσε και η παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, που ξεκαθάρισε ότι σχετικά με τη διάσκεψη για την Ασφάλεια «δεν υπάρχει από πλευράς μας, και το ξεκαθαρίζω, καμία είτε δυσκολία είτε απροθυμία για καθορισμό μιας τέτοιας διάσκεψης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ετοιμότητά του», επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει καταρχήν να υπάρξει πρόοδος στο Εδαφικό και υπογραμμίζοντας: «Εμείς και η ελληνική κυβέρνηση είναι που επιδιώκουμε να ξεκινήσει από τώρα ο διάλογος σε ό,τι αφορά στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Σας θυμίζω τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει όπως ξεκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, έτσι ώστε να δούμε πώς δημιουργούνται προοπτικές θετικής κατάληξης σε μια πολυμερή διάσκεψη. Οφείλουμε να χαιρετίσουμε το γεγονός, σημειώνουμε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή ανταπόκριση θετική από πλευράς Τουρκίας για να γίνει μια προπαρασκευαστική συνάντηση, σε υψηλό επίπεδο για το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων το συντομότερο δυνατό, ώστε να έχουμε θετική κατάληξη στο θέμα. Σε αυτό το στάδιο είμαστε: Υπήρξε τελικά ανταπόκριση από πλευράς Τουρκίας και αναμένουμε να καθοριστεί η ημερομηνία (σ.σ. για μια συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας)».

Πολύπλευρες επαφές

Στο μεταξύ, χτες, ο Μ. Ακιντζί επρόκειτο να βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη για επαφές με την τουρκική ηγεσία. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υποστήριξε πάντως πως «δεν υπάρχει ελπίδα για λύση του Κυπριακού εντός του έτους» και πως η Τουρκία τάσσεται υπέρ της λύσης με προϋπόθεση τη συνέχιση του καθεστώτος εγγυήσεων αλλά και τη διασφάλιση της εκ περιτροπής προεδρίας.

Σήμερα, αναμένονται στην Κύπρο ο ΥΠΕΞ της Μ. Βρετανίας, Μπορίς Τζόνσον, και ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Τζόναθαν Κοέν, δεδομένης και της «ανησυχίας» που σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα υπάρχει στην Ουάσιγκτον για τυχόν καθυστέρηση για «θετικές» εξελίξεις, ενώ πυκνώνουν τα ...σενάρια περί «μέσης λύσης», δηλαδή στην ουσία περαιτέρω υποχωρήσεων από την πλευρά της Κύπρου με την απειλή η Τουρκία να προχωρήσει σε «μονομερείς ενέργειες», δηλαδή προσάρτηση του ψευδοκράτους.

Χτες, βρέθηκε στην Αθήνα ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, που συζήτησε για το Κυπριακό με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και τον ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά. Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, ο Α. Κυπριανού δήλωσε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός «θα προβεί σε κινήσεις το επόμενο διάστημα», οι οποίες θα στρέφονται στην κατεύθυνση πραγματοποίησης διεθνούς διάσκεψης.

Στις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό αναφέρθηκε και ο Ν. Κοτζιάς, που επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά έχει διάθεση για συνάντηση με την Τουρκία προκειμένου να διερευνηθεί «αν υπάρχουν γέφυρες και δυνατότητας για μία συμφωνία», υποστηρίζοντας κατά τ' άλλα πως «η τουρκική πλευρά έδειχνε διατεθειμένη να κουβεντιάσει και επί της ουσίας και να βρει μία συμβιβαστική λύση, μέχρι τη στιγμή που ξέσπασε το πραξικόπημα».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Στρώνουν το έδαφος για νέα παράταση της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης»

Στο φόντο και των οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η κυβέρνηση της Τουρκίας στρώνει το έδαφος για νέα ένταση της καταστολής καταρχήν σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος, όπως βεβαιώνουν οι δηλώσεις του Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, για το ενδεχόμενο η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» να παραταθεί και πάλι. Σχεδιασμός που συνδέεται και με τις ενδοαστικές διεργασίες στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και με την όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ Τουρκίας και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Επικρίνοντας την πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για προσωρινή αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αγκυρας - Βρυξελλών, ο Ερντογάν καταδίκασε την κριτική που ασκεί η ΕΕ στη χώρα του για την «αντιτρομοκρατική» της νομοθεσία και, υπενθυμίζοντας ότι και η Γαλλία παραμένει σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», απευθύνθηκε στην ΕΕ ξανά σε υψηλούς τόνους: «Ισως (η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία) παραταθεί για άλλους 3 μήνες και ίσως μετά για ακόμα τρεις μήνες. Εσάς τι σας νοιάζει; Η κυβέρνηση και η Βουλή (της χώρας μας) θα αποφασίσουν. Εσάς τι σας νοιάζει; Είναι το Ευρωκοινοβούλιο υπεύθυνο για αυτή τη χώρα ή είναι η κυβέρνησή της αρμόδια; Μάθετε τα όριά σας (Ευρωπαίοι)! Οι μέρες αυτές (που μας λέγατε τι να κάνουμε) τελείωσαν!».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κάλεσε την Αγκυρα να μην υποτιμήσει την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, υποστηρίζοντας ότι «θα παράξει αποτελέσματα στις πρωτεύουσες» και επέμεινε στη σημασία η Τουρκία να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αρχής γενομένης από την «προσαρμογή» της αντιτρομοκρατικής της νομοθεσίας στις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, ώστε να προχωρήσει και η συμφωνία για την κατάργηση της βίζας όσων ταξιδεύουν από και προς την Τουρκία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισκέφτηκε το Σαββατοκύριακο την Τεχεράνη, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών Χακάν Φιντάν. Είχε επίσημη συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του, Τζαβάντ Ζαρίφ, αλλά και τον Ιρανό Πρόεδρο, Χασάν Ρουχανί. Ενδιαφέρον είχε η δήλωση του τελευταίου ότι η συνεργασία Τουρκίας - Ιράν θα συμβάλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Σύμφωνα με το πρακτορειο ΙΡΝΑ, ο Ροχανί σημείωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν επιτύχει συγκλίσεις σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την περιοχή, όπως η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας σε Συρία και Ιράκ.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Κερδίζει συνεχώς έδαφος ο συριακός στρατός στο Χαλέπι

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Πάνω από το 40% του Ανατολικού Χαλεπίου ελέγχει πλέον ο συριακός στρατός καθώς ανακτά τον έλεγχο σημαντικών συνοικιών της πόλης, αναγκάζοντας παράλληλα πολλές δεκάδες από τους λεγόμενους «αντικαθεστωτικούς» να παραδώσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν τις περιοχές που είχαν υπό τον έλεγχό τους (με τη στήριξη ξένων ιμπεριαλιστών) από το 2012. Ανάμεσα σε αυτές τις συνοικίες - κλειδιά είναι οι περιοχές Μασάκεν Χανάνο, αλ Σάχουρ, Χαϊνταρίγε, Τζαμπάλ Μπαντρό, Μπααντίν.

Ειδικά η ανακατάληψη της συνοικίας Μασάκεν Χανάνο είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς ήταν η πρώτη που κατέλαβαν οι Σύροι «αντικαθεστωτικοί» το καλοκαίρι του 2012, διχοτομώντας την οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας. Μετά την ανακατάληψή της, ο στρατός ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να «καθαρίσει» τη συνοικία από τους «αντικαθεστωτικούς», οι οποίοι πλέον ανησυχούν έντονα ότι αδρανούν «επικίνδυνα» οι ξένες δυνάμεις που τους στήριζαν όλα αυτά τα χρόνια...

Το ίδιο διάστημα, ο Αχμαντ Αράτζ, από τον αντικυβερνητικό «Συριακό Εθνικό Δημοκρατικό Συνασπισμό», υποστήριξε ότι οι εξελίξεις στα πεδία των συγκρούσεων του Ανατολικού Χαλεπίου προκαλούν κύμα φυγής άνω των 8.000 αμάχων.

Ενδιαφέρον επίσης προκάλεσε την Κυριακή η μάλλον ασυνήθιστη (για τα έως τώρα δεδομένα του ισραηλινού στρατού) επίθεση περιπόλου Ισραηλινών στρατιωτών κατά τζιχαντιστών στα Υψίπεδα του Γκολάν στη μεθόριο Συρίας - Ισραήλ, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ισλαμιστών μισθοφόρων. Τη Δευτέρα τα ξημερώματα ακολούθησε επιδρομή ισραηλινών αεροσκαφών σε συριακό έδαφος στη μεθόριο των δύο χωρών στα Κατεχόμενα του Γκολάν με στόχο εγκαταλελειμμένο κτίριο του ΟΗΕ, που σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούσαν ως βάση...

Οι εξελίξεις στο Α. Χαλέπι και σε άλλα πεδία συγκρούσεων της Συρίας συζητήθηκαν το Σάββατο (για δεύτερη φορά σε ένα 48ωρο) από τους Προέδρους Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, δίχως να ανακοινωθεί εάν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα από τη συγκεκριμένη επικοινωνία. Χτες, ο Πούτιν είχε συνάντηση με το Ρωσικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας σε σχέση πάντα με τις εξελίξεις στα μέτωπα πολέμου της Συρίας.

Παράλληλα, ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ» το Σαββατοκύριακο υποστήριξε ότι ο Αμερικανός απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, «βομβαρδίζει» με συνεχή τηλεφωνήματα τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει μία συμφωνία για το Α. Χαλέπι πριν αναλάβει Πρόεδρος στις 20 Γενάρη ο νεοεκλεγείς Ντόναλντ Τραμπ. Το «δέλεαρ» του Κέρι για την επίτευξη συμφωνίας με τη Ρωσία για το Χαλέπι είναι ο διαχωρισμός των λεγόμενων «μετριοπαθών» αντικαθεστωτικών από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης πρώην «Μέτωπο Νούσρα» (νυν «Τζαμπχάτ Φατέχ αλ Σαμ»), κάτι για το οποίο η Ρωσία πιέζει τουλάχιστον την τελευταία διετία. Ωστόσο, είναι αμφίβολη η τύχη τέτοιων προσπαθειών σε μία περίοδο, μάλιστα, που αυξάνονται οι επιτυχίες του συριακού στρατού στο Χαλέπι.

Στο Βόρειο Ιράκ, ανακαλύφθηκαν το Σαββατοκύριακο ακόμη δύο ομαδικοί τάφοι με τις σορούς μελών της κοινότητας των Γεζίντι, στο χωριό Ουμ αλ Σαμπαμπίκ στην περιοχή του Σιντζάρ, μεταξύ της Μοσούλης και της συριακής μεθορίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ