ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Κλιμακώνονται οι ρωσικές επιχειρήσεις στο Χαλέπι

Από τις χτεσινές επιχειρήσεις του συριακού στρατού στο Ανατολικό Χαλέπι

Copyright 2016 The Associated

Από τις χτεσινές επιχειρήσεις του συριακού στρατού στο Ανατολικό Χαλέπι
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Οι ένοπλες οργανώσεις που αρνούνται να εγκαταλείψουν το Ανατολικό Χαλέπι θα θεωρηθούν τρομοκρατικές και θα αντιμετωπιστούν αναλόγως», διεμήνυσε χτες από τη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, απορρίπτοντας γαλλοβρετανικό σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για 10ήμερη εκεχειρία στο Χαλέπι, με πρόσχημα την ασφάλεια των αμάχων.

Ο Λαβρόφ εκτίμησε πως ο πραγματικός στόχος μιας τέτοιας πρότασης είναι η διευκόλυνση της ανασυγκρότησης και του ανεφοδιασμού των αντικαθεστωτικών και των τρομοκρατικών οργανώσεων, με τους οποίους συνεργάζονται. Κατηγόρησε επίσης για υπόθαλψη τρομοκρατών που δρουν στη Συρία, την ώρα, που, όπως είπε χαρακτηριστικά, τηρούν σιγήν ιχθύος για τον χτεσινό βομβαρδισμό ρωσικού νοσοκομείου στο Χαλέπι.

Πριν από τις δηλώσεις Λαβρόφ ανακοινώθηκε πως από βομβαρδισμό αντικαθεστωτικών στο Δυτικό Χαλέπι σε κινητή νοσοκομειακή μονάδα, που είχε στήσει ο ρωσικός στρατός σκοτώθηκαν δύο Ρωσίδες νοσηλεύτριες και τραυματίστηκε σοβαρά Ρώσος παιδίατρος.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε ρεπορτάζ των «Τάιμς του Λονδίνου» πως η ΕΕ σχεδιάζει να προσφέρει στη συριακή κυβέρνηση οικονομική βοήθεια, με αντάλλαγμα να επιτρέψει την παραμονή αντικαθεστωτικών δυνάμεων σε «ορισμένες περιοχές της Συρίας». Επίσης, η ΕΕ φέρεται πως δεν επιμένει πλέον στην απομάκρυνση του Σύρου Προέδρου, Μπ. Ασαντ, από την εξουσία.

Επιπλέον, χτες, έφτασε στο Βερολίνο ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, που αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, αύριο (Τετάρτη) στο Βερολίνο, συζητώντας τις εξελίξεις σε Συρία, Λιβύη και Ουκρανία.

Συντριβή ρωσικού μαχητικού στη Μεσόγειο

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας επιβεβαίωσε χτες τη συντριβή ρωσικού τζετ Τύπου «Su-33» κατά την επιστροφή του στο ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», μετά από βομβαρδισμό θέσης τζιχαντιστών στη Συρία. Ο πιλότος του αεροσκάφους χρησιμοποίησε το σύστημα αυτόματης εκτίναξης και διασώθηκε. Είναι το δεύτερο ρωσικό αεροσκάφος που συνετρίβη μετά από το «MiG-29», που κατέπεσε λίγο πριν προσνηωθεί στο ρωσικό αεροπλανοφόρο στις 15 Νοέμβρη.

Στην Αγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησής του πως είναι τάχα «ανθρωπιστικό» το ενδιαφέρον για το Χαλέπι και πως η Τουρκία «πολεμά όλες τις τρομοκρατικές ομάδες». Χαρακτήρισε «άσχημες, απαράδεκτες και παράλογες» τις κατηγορίες σε βάρος της Τουρκίας πως υποστηρίζει το πρώην «Μέτωπο Νούσρα».

Λίγες ώρες αργότερα, ο Αμπι αλ Χασάν αλ Μουχάζεν νέος εκπρόσωπος του «Ισλαμικού Κράτους», σε ηχογραφημένο μήνυμα, κάλεσε τους τζιχαντιστές να εξαπολύσουν επιθέσεις ενάντια σε πρεσβείες και προξενεία της Τουρκίας σε όλο τον κόσμο και να μην εγκαταλείψουν την ιρακινή πόλη Ταλ Αφάρ.

Ο Κάρτερ για τη Μοσούλη

Αν και η μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης στο Ιράκ από το «Ισλαμικό Κράτος» θα είναι δύσκολη, «είναι πιθανό» η επιχείρηση να ολοκληρωθεί προτού αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ.

Εκτίμησε, επίσης, πως ο αμερικανικός στρατός και οι σύμμαχοί τους «θα χρειαστεί να παραμείνουν στο Ιράκ» και μετά την ήττα του «Ισλαμικού Κράτους».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΙΕΝΝΗ.-- Ο ΟΠΕΚ θα συναντηθεί με χώρες που δεν είναι μέλη του Οργανισμού για να οριστικοποιήσει τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου στις 10 Δεκέμβρη στη Βιέννη, στην πρώτη τέτοια συνάντηση από το 2002, δήλωσε χτες ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Μοχάμεντ Μπαρκίντο σε συνέδριο στο Νέο Δελχί, λίγες μέρες αφότου ο οργανισμός αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή αργού κατά 1,2 εκατ. βαρέλια τη μέρα. Στη συνάντηση του Σαββάτου θα είναι παρόντες οι υπουργοί Ενέργειας Ρωσίας, Αλεξάντρ Νόβακ, και Αζερμπαϊτζάν, Νατίκ Αλίγιεφ.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση Ντουτέρτε προκαλεί η παραίτηση που υπέβαλε η μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος, Λένι Ρομπρέντο, επικαλούμενη μεγάλες διαφωνίες με τον πρόεδρο της χώρας. Είχε προηγηθεί η απόφαση αποκλεισμού της Ρομπρέντο από τις συνεδριάσεις των υπουργικών συμβουλίων. Η πρώην αντιπρόεδρος φέρεται να είχε διαφωνίες με τη γραμμή Ντουτέρτε στην «αντιμετώπιση των ναρκωτικών».

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Την παραίτησή του από την πρωθυπουργία της Νέας Ζηλανδίας υπέβαλε ο πρώην χρηματιστής Τζον Κέι, επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους. Οπως ανέφερε στις 12 Δεκέμβρη, θα συνεδριάσει εκτάκτως η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος «Εθνικού Κόμματος», ώστε να εκλέξει νέο ηγέτη και πρωθυπουργό ενώ δήλωσε δημόσια ότι θα στηρίξει για αυτήν τη θέση τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του και υπουργό Οικονομίας, Μπιλ Ινγλις.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Απεργία πραγματοποίησαν χτες περίπου 5.000 γιατροί που διαμαρτύρονται γιατί δεν τους έχουν δοθεί έως τώρα οι μισθολογικές αυξήσεις που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση προ τριετίας και διεκδικούν βελτίωση των εργασιακών συνθηκών. Σε απεργιακή συγκέντρωση που έκαναν στο Ναϊρόμπι, η αστυνομία επενέβη, χρησιμοποιώντας εναντίον τους βροχή δακρυγόνων.

ΗΠΑ
Κόντρα Τραμπ - Κίνας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Ενα 48ωρο μετά τη δεκάλεπτη τηλεφωνική συνομιλία του με την Πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ Γουέν, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συνέχισε χτες την αντιπαράθεση με την Κίνα, θέτοντας, μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Twitter, το ακόλουθο ρητορικό ερώτημα: «Μας ρώτησε η Κίνα αν ήταν ΟΚ που προχώρησε σε κάμποσες ενέργειες, όπως η ανέγερση στρατιωτικού συμπλέγματος σε διαφιλονικούμενα νησιά της Θάλασσας της Νότιας Κίνας ή όταν πήρε επιβλαβή οικονομικά μέτρα έναντι των ΗΠΑ;».

Η νέα του δήλωση ρίχνει «λάδι στη φωτιά» στην αντιπαράθεση που ξεκίνησε τα ξημερώματα του Σαββάτου, όταν δέχτηκε τηλεφώνημα από την Πρόεδρο της Ταϊβάν, βδομάδες πριν καν αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του στις 20 Γενάρη. Προκάλεσε, όπως αναμενόταν, την έντονη αντίδραση της σινικής ηγεσίας, με την Λου Κανγκ, εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, να δηλώνει: «Ολος ο κόσμος γνωρίζει τη θέση της κινεζικής κυβέρνησης για το θέμα της Ταϊβάν. Νομίζω πως ο νέος Πρόεδρος και η ομάδα του είναι επίσης σαφείς»...

Η νέα προσπάθεια του Ντ. Τραμπ εντείνει την αντιπαράθεση με την Κίνα, που αντικατοπτρίζει τις διαθέσεις ενός μέρους των μονοπωλίων και της αστικής τάξης στις ΗΠΑ και θεωρείται αντίθετη με την πολιτική της «Μίας Κίνας» που εφαρμόζουν όλες οι αμερικανικές κυβερνήσεις από το 1979.

Αργότερα και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, αντιτάχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, σε μία όξυνση της κόντρας με την Κίνα και άλλες χώρες, προβλέποντας «εμπορικό πόλεμο» από την πιθανή επιβολή δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα από ξένες χώρες όπως το Μεξικό, η Κίνα κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, η στάση του Τραμπ προβληματίζει αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα και το Ιράν, οι υπουργοί Εξωτερικών των οποίων (Ιρανός Τζαβάντ Ζαρίφ και Κίνας Γουάνγκ Γι) συναντήθηκαν χτες στο Πεκίνο, απευθύνοντας διεθνώς έκκληση για τήρηση της διεθνούς συμφωνίας της Βιέννης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και την άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Παζάρια για τη νέα κυβέρνηση

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε χτες η είδηση υπουργοποίησης του πρώην αντιπάλου του Τραμπ για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μπεν Κάρσον, στο υπουργείο Στέγασης και Οικιστικής Ανάπτυξης. Το ίδιο διάστημα εντείνονται τα παζάρια για το διορισμό του νέου υπουργού Εξωτερικών, με το πρόσωπο του ε.α. στρατηγού ελληνικής καταγωγής Τζέιμς Σταυρίδη να προστίθεται στη μακρά λίστα των υποψηφίων. Ο Σταυρίδης, όπως ανακοινώθηκε, αναμένεται να συναντηθεί με τον Ντ. Τραμπ μεθαύριο Πέμπτη.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Κινδυνεύουν απεργοί πείνας

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Από μία κλωστή κρέμεται η ζωή του 29χρονου Παλαιστίνιου απεργού πείνας εδώ και 74 μέρες Αχμαντ Αμπού Φάραχ, που δίνει μάχη απέναντι στη βαρβαρότητα των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων και την απαράδεκτη πρακτική της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης», που κλείνει σε φυλακές παιδιά, εφήβους και ενήλικους Παλαιστίνιους δίχως καν να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Σε ανάλογα μεγάλο κίνδυνο βρίσκεται η ζωή και του 20χρονου Παλαιστίνιου κρατούμενου Ανας Σαχίντ, που επίσης πραγματοποιεί απεργία πείνας δεκάδες μέρες, έχοντας χάσει μερικώς την ικανότητα αναπνοής δίχως μηχανική υποστήριξη.

Επιπλέον, το Κέντρο Μελετών για τους Παλαιστίνιους Κρατούμενους (PPCS) σημείωσε πως κινδύνους αντιμετωπίζει η κατάσταση της υγείας και άλλων 32 Παλαιστινίων κρατουμένων, μεταξύ άλλων και επειδή οι ισραηλινές κατοχικές αρχές τούς αρνούνται πρόσβαση σε γιατρούς και νοσηλευτές.

Στο μεταξύ, το βράδυ της Κυριακής, εργάτες από την παλαιστινιακή υπηρεσία Πολιτικής Αμυνας στη Λωρίδα της Γάζας ανέσυραν τις σορούς τεσσάρων Παλαιστινίων, που πνίγηκαν σε υπόγεια σήραγγα που κατέρρευσε την περασμένη βδομάδα, όταν οι αιγυπτιακές αρχές από την άλλη μεριά των συνόρων επέτρεψαν την εισροή θαλασσινού νερού.

Νωρίτερα χτες τα ξημερώματα, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές έκαναν εφόδους σε δεκάδες σπίτια Παλαιστινίων στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης, προκαλώντας την αντίδραση νεαρών που αντιστάθηκαν λιθοβολώντας τους Ισραηλινούς στρατιώτες.

«Επισημάνσεις» Ισραηλινών πριν τη σύνοδο με Ελλάδα - Κύπρο

Ισραηλινοί αξιωματούχοι, μιλώντας προ ημερών σε απεσταλμένο ελληνικής εφημερίδας, με αφορμή την άφιξη του Ελληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στις 8 του μήνα, προέβλεψαν «αλλαγές στο χάρτη και τους παίκτες» που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Μεταξύ αυτών και ο νέος αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Αμικάζ Νορκίν, που εκτίμησε με αφορμή τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία πως οι Ρώσοι ήρθαν στην περιοχή της Αν. Μεσογείου «για να μείνουν». Τόνισε πως η χώρα του στηρίζει την Ιορδανία και επιθυμεί τη σταθερότητα της Αιγύπτου, αλλά εξέφρασε αυξημένη ανησυχία για την αναπόφευκτη ήττα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ. Υπογράμμισε ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για την πιθανή προέλαση τζιχαντιστών προς τις νοτιοδυτικές περιοχές της Συρίας «που θα απειλήσουν την Ιορδανία και τα σύνορα στα Υψίπεδα του Γκολάν». Δεν απέκλεισε ούτε έναν τρίτο πόλεμο ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ