ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Nα προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση του Καπετανάκειου Σχολείου

Συζητήθηκε στη Βουλή η σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ

Οκτώ χρόνια βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση το ιστορικό κτίριο που στεγάζει το 1ο ΓΕΛ και το 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου
Οκτώ χρόνια βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση το ιστορικό κτίριο που στεγάζει το 1ο ΓΕΛ και το 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου
Να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να ξεκινήσουν επιτέλους οι εργασίες αποκατάστασης του Καπετανάκειου, του ιστορικού κτιρίου που στεγάζει το 1ο ΓΕΛ και το 1ο Γυμνάσιο στο Ηράκλειο, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μαν. Συντυχάκης κατά την προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για το θέμα.

Ο βουλευτής περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Καπετανάκειο, με το κτίριο να παραμένει γιαπί εδώ και 8 χρόνια, με τις εργασίες αποκατάστασης να έχουν σταματήσει, τους μαθητές να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ στις ακρώρειες του Τείχους του Χάνδακα, σε απαράδεκτες συνθήκες, με κινδύνους για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

Αναφέρθηκε στα γραφειοκρατικά εμπόδια και κωλύματα που δεν επιτρέπουν όλα αυτά τα χρόνια την ολοκλήρωση του έργου και τις μεταθέσεις ευθυνών από υπουργείο σε υπουργείο, στην Περιφέρεια, στο Δήμο, σημειώνοντας πως για μια σειρά από έργα τα οποία εντάχθηκαν στο νέο ΠΕΠ Κρήτης (2015 - 2020) έχουν παγώσει οι διαδικασίες δημοπράτησης, λόγω του ότι δεν έχουν εκδοθεί τα νέα πρότυπα τευχών δημοπράτησης, με ευθύνη της κυβέρνησης. Σχολιάζοντας αυτές τις καθυστερήσεις για ένα έργο σημαντικό για την εκπαίδευση των παιδιών επισήμανε πως την ίδια στιγμή, παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει ως προτεραιότητα τη fast track εξυπηρέτηση έργων του μεγάλου κεφαλαίου, όπως άλλωστε έκαναν και προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Εχετε δίκιο» απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης για το γεγονός ότι μετά από οκτώ χρόνια το σχολείο λειτουργεί σε απαράδεκτες συνθήκες και ανέφερε πως αρμόδια διαχειριστική αρχή του έργου είναι η Περιφέρεια Κρήτης, προσθέτοντας πως το υπουργείο έχει στείλει τη λίστα ελέγχου για την προέγκριση του έργου αυτές τις μέρες.

Στη δευτερολογία του, ο Μαν. Συντυχάκης ανέφερε ότι ενώ το υπουργείο λέει πως έστειλε τη λίστα ελέγχου, η Περιφέρεια Κρήτης δήλωνε πως δεν έχει λάβει το έγγραφο και ζήτησε να σταλεί άμεσα, προκειμένου να μη συνεχιστεί ο εμπαιγμός σε βάρος μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ΚΚΕ για σχολική στέγη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, ενίσχυση, αντισεισμική προστασία των σχολικών μονάδων στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Απορρίπτει την πρόταση για πέρασμα των νηπιαγωγείων στους δήμους

Το υπουργείο Παιδείας κλείνει τη συζήτηση που άνοιξε η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με την απόφαση - πρόταση που προέκυψε από το ετήσιο τακτικό Συνέδριό της, για μεταφορά των νηπιαγωγείων, μεταξύ άλλων δομών, στην Τοπική Διοίκηση. Να σημειωθεί ότι η απόφαση ήρθε με πρόταση της πλειοψηφίας (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), αλλά και με την ανοχή και τη συναίνεση των εκλεγμένων δημάρχων του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, υπήρχαν και δήμαρχοι που πήραν δημόσια σαφείς αποστάσεις καταγγέλλοντας την εν λόγω πρόταση.

Σχετικά με την πρόταση του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, δήλωσε χτες πως «το υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με το Σύνταγμα έχει την αποκλειστική ευθύνη της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Το αίτημα της ΚΕΔΕ απορρίπτεται κατηγορηματικά καθώς προσκρούει και στο Σύνταγμα της χώρας και στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης».

«Επικίνδυνη εξέλιξη για το μέλλον των νηπιαγωγείων» χαρακτηρίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ την πρόταση της ΚΕΔΕ και σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Αυτή η απόφαση συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη για την Προσχολική Αγωγή, που θα οδηγήσει στην παραπέρα υποβάθμιση του παιδαγωγικού ρόλου και την εμπορευματοποίησή της, στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων νηπιαγωγών. Αλλωστε, τα παραδείγματα που αναφέρονται στην απόφαση είναι αρνητικά σε σχέση με τις συνέπειες της αποκέντρωσης στον τρόπο λειτουργίας τους. Οι παιδικοί σταθμοί έχουν κατά 80% κάθε είδους εργασιακή σχέση, οι γονείς πληρώνουν μεγάλα ποσά κάθε μήνα, και συνολικά το περιεχόμενο λειτουργίας τους έχει υποβαθμιστεί.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα, γονείς, εκπαιδευτικοί, δε θα επιτρέψουμε την παραπέρα υποβάθμιση της Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, την παραπέρα εμπορευματοποίηση, την ανταποδοτική λειτουργία της ανάλογα με την τσέπη της κάθε οικογένειας».

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι είναι αναγκαίο και ρεαλιστικό να θεσμοθετηθεί διετής υποχρεωτική φοίτηση για όλα τα παιδιά σε ένα δημόσιο και δωρεάν Νηπιαγωγείο, που θα λειτουργεί με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας.

ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Μετά από κινητοποιήσεις έγιναν δεκτοί οι μετεγγραφέντες φοιτητές

Από παλιότερες κινητοποιήσεις για τις μετεγγραφές
Από παλιότερες κινητοποιήσεις για τις μετεγγραφές
Οι κινητοποιήσεις έφεραν αποτέλεσμα για την Επιτροπή Μετεγγραφέντων Α' έτους Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Πατρών, που κατάφερε να γίνουν δεκτοί στο Τμήμα όλοι οι μετεγγραφέντες. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή σημειώνει:

«Μετά από κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Τμήμα, στον πρόεδρο και την πρύτανη, όπου το βασικό μας αίτημα ήταν να γίνουμε δεκτοί στη σχολή, λόγω των προβλημάτων που αντικειμενικά είχαμε, δηλαδή έξοδα, προβλήματα οικογενειών, απόσταση από τον τόπο διαμονής μας, συγγενικά πρόσωπα που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις, μετά από συνεχή και ασταμάτητο αγώνα, στον οποίο δεν διαπραγματευτήκαμε, αλλά απαιτήσαμε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας, τα καταφέραμε.

Υστερα από πίεση σε όλους τους αρμόδιους, μας δέχτηκαν. Συγκεκριμένα, ανέφερε η πρύτανης ότι θα γίνουμε δεκτοί μετά τα Χριστούγεννα και ότι σε διάστημα 2 ημερών μετά την έγκρισή μας θα απολαμβάνουμε όλες τις ακαδημαϊκές ιδιότητες και δικαιώματα ενός φοιτητή. Πλέον, μπορούμε να φοιτήσουμε και εμείς οι ίδιοι και καταφέραμε μετά από αγώνα να κατακτήσουμε αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο.

Ομως, δεν μένουμε εδώ, συνεχίζουμε. Υπάρχουν και άλλα εμπόδια μπροστά μας και με βάση αυτά αποφασίζουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας».

Η Επιτροπή ζητά επικύρωση της ομαλής ολοκλήρωσης των μετεγγραφών, ορίζοντας κινητοποίηση στον πρόεδρο του Τμήματος που θα διεξαχθεί αμέσως μετά τα Χριστούγεννα. Ακόμα, ζητά κατάργηση του ορίου δήλωσης μαθημάτων και μέχρι τότε ελάφρυνση με αύξηση των πιστωτικών μονάδων.

Διορισμός επιτυχόντων ΑΣΕΠ του 2008

Το διορισμό 144 εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και 45 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, από τους πίνακες διοριστέων ΑΣΕΠ 2008, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας. Οπως ενημερώνει, μετά τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης διορισμών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι διορισθέντες θα ενημερωθούν για τις ημερομηνίες κατά τις οποίες οφείλουν να παρουσιαστούν για ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας.

Για τις αιτήσεις αναγνώρισης πλασματικών χρόνων

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) και στο υπουργείο Οικονομικών καλούν, σήμερα στις 2 το μεσημέρι, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ για το ζήτημα των αιτήσεων αναγνώρισης πλασματικών χρόνων μέσα στο 2016, που αφορά χιλιάδες εκπαιδευτικούς.

Ζητούν να εξασφαλιστεί υπηρεσιακά ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν και θέλουν να αναγνωρίσουν τα πλασματικά τους χρόνια μέσα στο 2016, θα μπορέσουν να το κάνουν χωρίς να υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια από τη διοίκηση σε όλα τα επίπεδα, να πάρει το ΓΛΚ όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα έτσι ώστε να πρωτοκολληθούν όλες οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί εντός του 2016 και να δοθεί παράταση λίγων ημερών για να προλάβουν όσοι το επιθυμούν να καταθέσουν αιτήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ