ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αλληλεγγύη στους διωκόμενους αγωνιστές του Καζαχστάν

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο συνεχίζει την έμπρακτη αλληλεγγύη του στους διωκόμενους αγωνιστές του εργατικού - λαϊκού κινήματος του Καζαχστάν, που αντιστέκονται στην αυταρχική και φιλομονοπωλιακή πολιτική του καθεστώτος Ναζαρμπάγιεφ. Στις 14 Δεκέμβρη, με αφορμή και τη συμπλήρωση των 5 χρόνων από την αιματηρή καταστολή της απεργίας των εργατών στην πόλη Ζαναοζέν, και την καταδίκη στις 28 Νοέμβρη δύο αγωνιστών, των Μαξ Μποκάεφ και Ταλγκάτ Αγιάν, που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της γης, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία του Καζαχστάν στην Αθήνα επιδίδοντας σχετικό ψήφισμα - καταγγελία.

Σε αυτό καλούσε να σταματήσουν οι διώξεις κατά αγωνιστών της κινητοποίησης του Ζαναοζέν του 2011, όπου δολοφονήθηκαν απεργοί εργάτες στην πετρελαιοβιομηχανία, όπως και των 2 αγωνιστών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της γης, και απαιτούσε:

  • «Να αρθούν οι φυλακίσεις, που έχουν επιβληθεί με πολιτικά κίνητρα
  • Να σταματήσουν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές διώξεις
  • Να διασφαλιστεί το δικαίωμα στη συνδικαλιστική οργάνωση, στις διαδηλώσεις, στην απεργία
  • Να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι της δολοφονίας δεκάδων απεργών εργατών στην πόλη Ζαναοζέν το Δεκέμβρη του 2011».

Σε αυτά τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος η πρεσβεία του Καζαχστάν απάντησε με επιστολή, όπου ισχυρίζεται ότι «η υπόθεση των Μποκάεφ και Αγιάν έχει καθαρά ποινικό χαρακτήρα και δεν έχει σχέση με ανθρώπινα δικαιώματα που σχετίζονται με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες». Ο ισχυρισμός αυτός δικαιολογείται με βάση το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο και την επίκληση σχετικών άρθρων του Ποινικού Κώδικα, ενώ σημειώνεται ότι «δεν βρέθηκαν στοιχεία που να πολιτικοποιούν την υπόθεση».

Ανταπαντώντας το ΠΑΜΕ, με επιστολή του στον πρέσβη Αλεξέι Βολκόφ, καταρρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς και δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα στο πλευρό των εργατών του Καζαχστάν. Η επιστολή έχει ως εξής:

«Κύριε πρέσβη,

Σας ευχαριστούμε για την απάντηση. Γνωρίζουμε, ωστόσο, πολύ καλά την ουσία του πολιτικού συστήματος στο Καζαχστάν. Με την κατηγορία της "υποκίνησης κοινωνικού μίσους" καταδικάστηκε και η Ναταλία Σοκολόβα, δικηγόρος του σωματείου στην εταιρεία πετρελαίου "KarazhanbasMunayGaz", επί της ουσίας για τη συνδικαλιστική της δράση, τον Αύγουστο του 2011, σε ποινή φυλάκισης 6 χρόνων.

Επιπλέον, ο νέος νόμος για τα συνδικάτα ψηφίστηκε κατά παράβαση πολλών αρχών και συμβάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) του ΟΗΕ, καταπατά το ίδιο το δικαίωμα των εργαζομένων να σχηματίσουν τη δική τους ανεξάρτητη συνδικαλιστική οργάνωση, ενώ στη χώρα ήδη απαγορεύονται τα συνδικάτα που δεν ελέγχονται από τις αρχές και τους εργοδότες.

Ακόμη, το 2014 άρθηκε η άδεια λειτουργίας του τελευταίου αντιπολιτευτικού κόμματος στη χώρα, του Κομμουνιστικού Κόμματος Καζαχστάν, ενώ διαρκείς είναι οι απορρίψεις νομιμοποίησης του Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν.

Για τους παραπάνω λόγους θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων του Καζακστάν, όπως το δικαίωμα στην απεργία, η δημιουργία συνδικάτων και πολιτικών κομμάτων, η ελευθερία να συνέρχονται ειρηνικά και η ελευθερία του λόγου. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι η σύλληψη και καταδίκη των Max Bokayev και Talgat Ayan αποτελεί σαφή απόδειξη της δίωξής τους για τις πεποιθήσεις τους, επειδή διαμαρτυρήθηκαν δημόσια σε ένα συλλαλητήριο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της γης».

Το θέμα των διώξεων αγωνιστών και της απαγόρευσης του ΚΚ Καζαχστάν έχει αναδείξει πολλές φορές το ΚΚΕ, στη χώρα μας και στο Ευρωκοινοβούλιο.

ΣΥΡΙΑ
Παζάρι για τους όρους «γενικής εκεχειρίας»

Από τις πρόσφατες συνομιλίες στη Μόσχα Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν

Copyright 2016 The Associated

Από τις πρόσφατες συνομιλίες στη Μόσχα Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ρώσοι, Τούρκοι και Ιρανοί αξιωματούχοι προχώρησαν χτες σε εντατικές διαβουλεύσεις, με στόχο την επίτευξη και την εφαρμογή μίας συμφωνίας «γενικής εκεχειρίας» στη Συρία, από την οποία ωστόσο αναμένεται ότι θα εξαιρεθούν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το πρώην «Μέτωπο Νούσρα» της «Αλ Κάιντα» (νυν «Τζαμπλάτ Φατέχ αλ Σαμ»), το «Ισλαμικό Κράτος» και πιθανώς το κουρδικό «Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης» και η ένοπλη πτέρυγά του, YPG. Βεβαίως, το γεγονός ότι συγκυριακά συνεργάζονται οι τρεις χώρες δεν αναιρεί τις αντιθέσεις που έχουν και αφορούν στα μονοπωλιακά συμφέροντα και τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις.

Ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ, όπως το πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», μετέδιδαν πως Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν ήδη από χτες το μεσημέρι καταλήξει σε μία συμφωνία, τουλάχιστον στα βασικά της σημεία, και ότι από την έκβασή της θα εξαρτηθεί εάν, πότε και υπό ποιες συνθήκες θα πραγματοποιηθούν αργότερα οι επικείμενες ενδο-συριακές ειρηνευτικές συνομιλίες στην Αστάνα του Καζακστάν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων στην Αγκυρα, δήλωσε πως οι Ρώσοι και Τούρκοι αξιωματούχοι εργάζονται πάνω στο σχέδιο μίας συμφωνίας «βιώσιμης» εκεχειρίας για τη Συρία, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ «ανά πάσα στιγμή». Δεν την προσδιόρισε χρονικά, όπως έκανε το πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» που μετέδωσε ότι η παύση εχθροπραξιών στη Συρία θα μπορούσε πιθανώς να τεθεί σε εφαρμογή ακόμη και από τα μεσάνυχτα Τετάρτης προς σήμερα (Πέμπτη).

Παραδέχθηκε πως, επί του παρόντος, δεν υπάρχει «συναίνεση» εάν στις συνομιλίες στην Αστάνα θα συμμετάσχει το συριακό κουρδικό «Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης» και η ένοπλη πτέρυγά του, YPG, εκτιμώντας ότι είναι πιθανόν να υπάρχει μία σχετική «εποικοδομητική ασάφεια». Επανέλαβε ότι μία «μετάβαση προς την ειρήνη στη Συρία που συμπεριλαμβάνει τον (σ.σ. Σύρο) Πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ είναι αδύνατη, γιατί δεν θα το αποδεχόταν η αντιπολίτευση». Διευκρίνισε ότι από τις 23 τρέχοντος μηνός η Τουρκία έχει εντείνει τις επαφές με στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης, με στόχο την επίτευξη μίας συμφωνίας εκεχειρίας.

Ερωτηθείς για το ρόλο του Ιράν, είπε πως «θα πρέπει να επηρεάσει Σιτικές οργανώσεις, πρωτίστως τη "Χεζμπολάχ"».

Σε αντίθεση με τον λαλίστατο Τούρκο υπουργό, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ήταν πιο φειδωλός στις δηλώσεις σε σχέση με τις τουρκο-ρωσικές διαβουλεύσεις. Επιβεβαίωσε ότι γίνονται «συνεχώς διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Μόσχα και Αγκυρα και συζητούνται λεπτομέρειες για πιθανές ενδοσυριακές ειρηνευτικές συνομιλίες στην Αστάνα», αλλά εξέφρασε αδυναμία να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Αντίδραση ορισμένων αντικαθεστωτικών

Ο Μούνιρ αλ Σάγιαλ, επικεφαλής της λεγόμενης «πολιτικής πτέρυγας» της οργάνωσης τζιχαντιστών «Αχραρ αλ Σαμ», δήλωσε το απόγευμα πως οι κυριότερες συριακές αντικαθεστωτικές οργανώσεις συζητούν με την Τουρκία πρόταση για «συνολική εκεχειρία» που έχει τεθεί σε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία και πως απορρίπτουν την απαίτηση της Μόσχας να μη συμπεριληφθεί στη συμφωνία το προπύργιό τους στην Ανατολική Γούτα (προάστιο της πρωτεύουσας, Δαμασκός).

Ο Σάγιαλ πρόσθεσε ότι είναι πρόωρο να μιλήσει για τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας, καταλήγοντας ότι ο... «Ρώσος εχθρός προσπαθεί να αποκλείσει την Ανατολική Γούτα από την προσπάθεια επίτευξης μιας γενικής εκεχειρίας».

Επικοινωνία Λαβρόφ - Ντε Μιστούρα

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, και πως ο τελευταίος υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν, με στόχο να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Συρία και να οργανωθούν νέες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο Καζακστάν.

Ο Λαβρόφ, από την πλευρά του, αφού ενημέρωσε τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για την τριμερή συνάντηση με τους ομόλογούς του από Ιράν και Τουρκία στις 20 του μήνα στη Μόσχα, ζήτησε «να σταματήσει η πολιτικοποίηση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία από ορισμένο προσωπικό του ΟΗΕ», ιδιαίτερα σε σχέση με τη διασπορά ψευδών πληροφοριών για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Ανατολικό Χαλέπι.

Επιπλέον, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, απέρριψε κατηγορηματικά το γαλλο-βρετανικό σχέδιο απόφασης που προωθείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο επιχειρεί να επιβάλει νέες κυρώσεις σε Σύρους αξιωματούχους και εμπάργκο στις πωλήσεις ελικοπτέρων στη Συρία με πρόσχημα «επιθέσεις με χημικά όπλα». Ο Ριάμπκοφ το χαρακτήρισε «απαράδεκτο» και απείλησε με άσκηση βέτο.

Επίθεση με όλμους στη ρωσική πρεσβεία στη Δαμασκό

Αργότερα χτες το απόγευμα, Σύροι αντικαθεστωτικοί που βρίσκονται στα περίχωρα της Δαμασκού, κοντά στην Ανατολική Γούτα, εξαπέλυσαν δύο φορές επίθεση με όλμους στο κτίριο της ρωσικής πρεσβείας, δίχως να προκαλέσουν σοβαρές υλικές ζημιές ή θύματα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Η συνεργασία με την ΕΕ παραμένει σημαντική»

Στο φόντο και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η συνεργασία της Τουρκίας με την ΕΕ παραμένει «σημαντική άγκυρα», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ, εξηγώντας ότι η Αγκυρα δεν σκοπεύει (τουλάχιστον προς το παρόν) να «χάσει» αυτή την «άγκυρα», παρά το ότι «έχουμε κάποιες διαφωνίες, από καιρό σε καιρό».

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο NTV, ο Σιμσέκ υποστήριξε ότι «δεν είμαι απαισιόδοξος για την ενταξιακή διαδικασία με την ΕΕ. Ακόμα και στη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, βλέπουμε μια σειρά κρίσιμων θετικών εξελίξεων που αφορούν τη διαδικασία». Είπε ακόμα ότι αν η Τουρκία κατορθώσει να διατηρήσει ρυθμούς προόδου στην κατεύθυνση ένταξής της στην ΕΕ, τότε θα πετύχει στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων και τη μείωση των κινδύνων στο ελάχιστο. «Δεν βλέπω αποσύνθεση των δεσμών μας με τη Δύση» πρόσθεσε, τονίζοντας παράλληλα ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοήσουμε τη Μέση Ανατολή, κάτι που θα αποτελούσε λανθασμένη στρατηγική».

Κατά τ' άλλα, ο Σιμσέκ προσπάθησε να διαλύσει τις εντυπώσεις και την ανησυχία για τις επιδόσεις της τουρκικής καπιταλιστικής οικονομίας, διαψεύδοντας «σενάρια» ότι η Τουρκία ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο επιβολής «capital controls» («κάπιταλ κοντρόλς») και επισημαίνοντας ότι η χώρα του «αποτελεί κρίσιμο συστατικό στοιχείο της παγκόσμιας οικονομίας» (σ.σ. κάτι βέβαια που σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί «εξαιρέσεις» από την κυκλική καπιταλιστική κρίση).

Οι επισημάνσεις του κεντρικού στελέχους της τουρκικής κυβέρνησης (που χαρακτήρισε τις πρόσφατες διαφωνίες Τουρκίας - ΕΕ ως «διαφωνίες μεταξύ μελών μιας οικογένειας») είναι ενδεικτικές του πόσο σύνθετες είναι οι ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες, δεδομένου και του μεγάλου βαθμού αλληλεξάρτησης των καπιταλιστικών οικονομιών στις σημερινές συνθήκες. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι εξαλείφονται εύκολα ή πάντα οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, που στην περίπτωση μάλιστα Αγκυρας - Βρυξελλών εμφανίστηκαν έντονες το προηγούμενο διάστημα.

Να σημειωθεί ότι ο Σιμσέκ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συμφωνία διεύρυνσης του πλαισίου εφαρμογής της Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ - Τουρκίας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, προχτές ξεκίνησε κοντά στην Κωνσταντινούπολη, κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας, η πρώτη σημαντική δίκη κατηγορουμένων για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιούλη, με 29 αστυνομικούς να κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου με κατηγορίες για απειθαρχία.

Τέλος, να καταγραφεί ότι δικαστήριο της Αγκυρας απαγόρευσε τη μετάδοση πληροφοριών που αφορούν την πρόσφατη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην πρωτεύουσα, Αντρέι Καρλόφ, μέχρι να ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα της αστυνομίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ