Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Η συνεργασία με την ΕΕ παραμένει σημαντική»

Στο φόντο και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η συνεργασία της Τουρκίας με την ΕΕ παραμένει «σημαντική άγκυρα», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ, εξηγώντας ότι η Αγκυρα δεν σκοπεύει (τουλάχιστον προς το παρόν) να «χάσει» αυτή την «άγκυρα», παρά το ότι «έχουμε κάποιες διαφωνίες, από καιρό σε καιρό».

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο NTV, ο Σιμσέκ υποστήριξε ότι «δεν είμαι απαισιόδοξος για την ενταξιακή διαδικασία με την ΕΕ. Ακόμα και στη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, βλέπουμε μια σειρά κρίσιμων θετικών εξελίξεων που αφορούν τη διαδικασία». Είπε ακόμα ότι αν η Τουρκία κατορθώσει να διατηρήσει ρυθμούς προόδου στην κατεύθυνση ένταξής της στην ΕΕ, τότε θα πετύχει στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων και τη μείωση των κινδύνων στο ελάχιστο. «Δεν βλέπω αποσύνθεση των δεσμών μας με τη Δύση» πρόσθεσε, τονίζοντας παράλληλα ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοήσουμε τη Μέση Ανατολή, κάτι που θα αποτελούσε λανθασμένη στρατηγική».

Κατά τ' άλλα, ο Σιμσέκ προσπάθησε να διαλύσει τις εντυπώσεις και την ανησυχία για τις επιδόσεις της τουρκικής καπιταλιστικής οικονομίας, διαψεύδοντας «σενάρια» ότι η Τουρκία ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο επιβολής «capital controls» («κάπιταλ κοντρόλς») και επισημαίνοντας ότι η χώρα του «αποτελεί κρίσιμο συστατικό στοιχείο της παγκόσμιας οικονομίας» (σ.σ. κάτι βέβαια που σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί «εξαιρέσεις» από την κυκλική καπιταλιστική κρίση).

Οι επισημάνσεις του κεντρικού στελέχους της τουρκικής κυβέρνησης (που χαρακτήρισε τις πρόσφατες διαφωνίες Τουρκίας - ΕΕ ως «διαφωνίες μεταξύ μελών μιας οικογένειας») είναι ενδεικτικές του πόσο σύνθετες είναι οι ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες, δεδομένου και του μεγάλου βαθμού αλληλεξάρτησης των καπιταλιστικών οικονομιών στις σημερινές συνθήκες. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι εξαλείφονται εύκολα ή πάντα οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, που στην περίπτωση μάλιστα Αγκυρας - Βρυξελλών εμφανίστηκαν έντονες το προηγούμενο διάστημα.

Να σημειωθεί ότι ο Σιμσέκ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συμφωνία διεύρυνσης του πλαισίου εφαρμογής της Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ - Τουρκίας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, προχτές ξεκίνησε κοντά στην Κωνσταντινούπολη, κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας, η πρώτη σημαντική δίκη κατηγορουμένων για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιούλη, με 29 αστυνομικούς να κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου με κατηγορίες για απειθαρχία.

Τέλος, να καταγραφεί ότι δικαστήριο της Αγκυρας απαγόρευσε τη μετάδοση πληροφοριών που αφορούν την πρόσφατη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην πρωτεύουσα, Αντρέι Καρλόφ, μέχρι να ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα της αστυνομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ