Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Ρωσικές πιέσεις υπέρ του Χάφταρ, με φόντο τις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες

ΜΟΣΧΑ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γενάντι Γκατίλοφ, επέκρινε τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γερμανό διπλωμάτη Μάρτιν Κόμπλερ, ότι με τη στάση του ευνοεί δυνάμεις του «πολιτικού κατεστημένου» στη χώρα, εμποδίζοντας τις προσπάθειες για ειρήνευση.

Ο Ρώσος αξιωματούχος φαίνεται, επίσης, ότι πήρε αποστάσεις από την κυβέρνηση του Λίβυου πρωθυπουργού Φαγιέζ Σαράτζ, που έχει διορίσει ο Κόμπλερ σε συνεργασία με δυτικές δυνάμεις, υποστηρίζοντας τον ε.α. στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος προ μερικών βδομάδων είχε μεταβεί στη Μόσχα, ζητώντας τη βοήθεια του Κρεμλίνου σε επιχειρήσεις που πραγματοποιεί κατά τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και άλλων ακραίων ισλαμιστών.

Ο Γκατίλοφ πρότεινε «να βρουν οι Λίβυοι ένα συμβιβασμό για τη συμμετοχή του ε.α. στρατηγού Χάφταρ σε μία νέα ηγεσία». Επλεξε το εγκώμιο του ε.α. στρατηγού, σημειώνοντας πως «κάνει πολλά για να πολεμήσει τους τρομοκράτες του "Ισλαμικού Κράτους" και να βοηθήσει την κυβέρνηση να ανακτήσει τον έλεγχο της πετρελαϊκής παραγωγής». Τον χαρακτήρισε «αναμφίβολα ηγετική πολιτική και στρατιωτική προσωπικότητα», ενώ κάλεσε τον Γερμανό διπλωμάτη να απόσχει από «ενέργειες που επιδιώκουν ξεχωριστές συμφωνίες με τμήματα του πολιτικού κατεστημένου στη Λιβύη πίσω από την πλάτη άλλων παραγόντων»...

Οι δηλώσεις του Ρώσου αξιωματούχου φαίνεται να αντανακλούν το αυξημένο ενδιαφέρον της Ρωσίας για την αύξηση της γεωπολιτικής της επιρροής και της προώθησης των ρωσικών μονοπωλίων ευρύτερα στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και στη Βόρεια Αφρική, μετά τα οφέλη που φαίνεται πως αποκομίζει από τη στρατιωτική επέμβαση που πραγματοποιεί στη Συρία με πρόσκληση της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, από τις 30 Σεπτέμβρη 2015.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε καταδικάσει την ιμπεριαλιστική επέμβαση που είχαν πραγματοποιήσει οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους το φθινόπωρο του 2011 σαν «σταυροφορία».

Οσο για τον 73χρονο στρατηγό Χάφταρ, που ήταν πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Λίβυου Προέδρου Μουαμάρ Καντάφι που αναζήτησε αργότερα για χρόνια καταφύγιο στις ΗΠΑ, αυτός και οι δυνάμεις του ελέγχουν από τον περασμένο Σεπτέμβρη τις περισσότερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας, προχωρώντας τις τελευταίες βδομάδες στις πρώτες εξαγωγές «μαύρου χρυσού» μετά από καιρό...

Οι δυτικές δυνάμεις, που προωθούν τα συμφέροντά τους στη Λιβύη και μέσω του απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάρτιν Κόμπλερ, στηρίζουν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φ. Σαράτζ, τον οποίο στην ουσία έχουν διορίσει για να εξασφαλίσουν τη μεσοπρόθεσμη προώθηση των δικών τους μονοπωλιακών συμφερόντων. Οι Ρώσοι, από την άλλη, φαίνεται να στηρίζουν το διεθνώς αναγνωρισμένο εκλεγμένο κοινοβούλιο που εδρεύει στην ανατολική πόλη Τομπρούκ και υποστηρίζει τον ε.α. στρατηγό Χάφταρ. Δεν είναι μόνο οι Ρώσοι που θεωρούν πως μπορούν να προωθήσουν καλύτερα τα συμφέροντά τους στην περιοχή μέσω του ε.α. στρατηγού Χάφταρ, αλλά και χώρες όπως η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο διορισμένος πρωθυπουργός Φ. Σάρατζ επιχειρεί, από την άλλη, να βρει στηρίγματα και σε χώρες της περιοχής (πέρα από εκείνα που διαθέτει σε ΗΠΑ και ΕΕ), πραγματοποιώντας το προηγούμενο τριήμερο επίσκεψη στην Αλγερία, ανταποκρινόμενος σε επίσημη πρόσκληση της αλγερινής ηγεσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ