Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχίστηκε η αντιπαράθεση με την παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών

Από την ομιλία του Κέρι στο υπουργείο Εξωτερικών
Από την ομιλία του Κέρι στο υπουργείο Εξωτερικών
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Η κυβέρνηση του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, και μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δηλώνει την αντίθεσή της με την κυβέρνηση του Ισραήλ, με αφορμή την καταδικαστική απόφαση για την εποικιστική πολιτική του σημαντικού συμμάχου της στη Μέση Ανατολή, την περασμένη Παρασκευή, από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τις ψήφους 14 χωρών και την αποχή των ΗΠΑ, για πρώτη φορά στα χρονικά. Τους εκπροσώπους του αμερικανικού ιμπεριαλισμού δεν τους πήρε ο πόνος για το δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, που βιώνει την ισραηλινή κατοχή, αλλά πρόκειται κυρίως για τακτική για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους στην περιοχή. Και η άμεση αντίδραση του νέου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που έσπευσε να στηρίξει το Ισραήλ, από άλλο δρόμο εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό.

Χτες, πάντως, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζ. Κέρι, από το υπουργείο Εξωτερικών, περίπου τρεις βδομάδες πριν την ορκωμοσία του Τραμπ, επέλεξε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση Ομπάμα απέφυγε να ασκήσει βέτο στην τελευταία ψηφοφορία του ΣΑ του ΟΗΕ. Υποστήριξε ότι επιχείρησε να υπερασπιστεί τη χρόνια θέση των αμερικανικών κυβερνήσεων «για την υποστήριξη μίας βιώσιμης λύσης δύο ανεξάρτητων κρατών». Σημείωσε ότι η εποικιστική πολιτική του Ισραήλ σε βάρος των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Οχθης είναι «ευρύτατη και συστηματική».

«Παρά τις καλύτερές μας προσπάθειες επί σειρά ετών, η λύση των δύο κρατών διατρέχει τώρα σοβαρό κίνδυνο», τόνισε. Σε άλλο σημείο, υπογράμμισε ότι «αν η επιλογή του Ισραήλ είναι ένα κράτος, τότε αυτό μπορεί να γίνει είτε εβραϊκό, είτε δημοκρατικό. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι και τα δύο και ποτέ δεν θα είναι πραγματικά σε ειρήνη». Τόνισε ότι η αποχή των ΗΠΑ στο ΣΑ του ΟΗΕ ήταν «σύμφωνη με τις αξίες των ΗΠΑ και τις θέσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων» (σ.σ. αυτές που αιματοκυλούν τη Μέση Ανατολή), ώστε να δείξει ότι το θέμα δεν είναι «προσωπικό».

Απέρριψε τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών πως οι ΗΠΑ προώθησαν το ψήφισμα στο ΣΑ του ΟΗΕ σε συνεργασία με τους Παλαιστίνιους και επανέλαβε ότι ο στόχος της στάσης αυτής ήταν η διατήρηση μίας πιθανής λύσης δύο ανεξάρτητων κρατών. Χαρακτήρισε την κυβέρνηση Μπ. Νετανιάχου «την πιο ακροδεξιά ισραηλινή κυβέρνηση» και υπογράμμισε ότι καμία αμερικανική κυβέρνηση δεν βοήθησε περισσότερο το Ισραήλ όσο εκείνη του Προέδρου Ομπάμα, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη συμφωνία για την παροχή αμερικανικής «βοήθειας» 10ετούς διάρκειας, ύψους 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο Ισραήλ, κυρίως για αγορά οπλικών συστημάτων (και όχι μόνο...). Αυτή η πραγματική επισήμανση δείχνει όντως ποιος στηρίζει αποφασιστικά το βασικό θύτη όλης της περιοχής. Επίσης, ο Αμερικανός διπλωμάτης δεν παρέλειψε να καταδικάσει την ...«παλαιστινιακή τρομοκρατία», λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία...

Πριν την ομιλία Κέρι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ισραηλινός αξιωματούχος χαρακτήρισε την κίνηση του Αμερικανού υπουργού «αξιολύπητο βήμα», σημειώνοντας ότι θα ενημερώσει «εμπιστευτικά» τη νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ.

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Τραμπ επέπληξε την απερχόμενη κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στο Ισραήλ, δηλώνοντας: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αφήνουμε να αντιμετωπίζεται το Ισραήλ με πλήρη περιφρόνηση και ασέβεια. Κάποτε είχαν ένα μεγάλο φίλο στις ΗΠΑ, όμως... η αρχή του τέλους ήταν η φρικτή συμφωνία με το Ιράν και τώρα αυτό (ο ΟΗΕ)!» και συνέχισε «Ισραήλ, μείνε δυνατό, η 20ή Ιανουαρίου έρχεται γρήγορα!», φωτογραφίζοντας ότι η κατάσταση θα αλλάξει μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον ίδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ