Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Παζάρι για τους όρους «γενικής εκεχειρίας»

Από τις πρόσφατες συνομιλίες στη Μόσχα Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν

Copyright 2016 The Associated

Από τις πρόσφατες συνομιλίες στη Μόσχα Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ρώσοι, Τούρκοι και Ιρανοί αξιωματούχοι προχώρησαν χτες σε εντατικές διαβουλεύσεις, με στόχο την επίτευξη και την εφαρμογή μίας συμφωνίας «γενικής εκεχειρίας» στη Συρία, από την οποία ωστόσο αναμένεται ότι θα εξαιρεθούν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το πρώην «Μέτωπο Νούσρα» της «Αλ Κάιντα» (νυν «Τζαμπλάτ Φατέχ αλ Σαμ»), το «Ισλαμικό Κράτος» και πιθανώς το κουρδικό «Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης» και η ένοπλη πτέρυγά του, YPG. Βεβαίως, το γεγονός ότι συγκυριακά συνεργάζονται οι τρεις χώρες δεν αναιρεί τις αντιθέσεις που έχουν και αφορούν στα μονοπωλιακά συμφέροντα και τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις.

Ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ, όπως το πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», μετέδιδαν πως Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν ήδη από χτες το μεσημέρι καταλήξει σε μία συμφωνία, τουλάχιστον στα βασικά της σημεία, και ότι από την έκβασή της θα εξαρτηθεί εάν, πότε και υπό ποιες συνθήκες θα πραγματοποιηθούν αργότερα οι επικείμενες ενδο-συριακές ειρηνευτικές συνομιλίες στην Αστάνα του Καζακστάν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων στην Αγκυρα, δήλωσε πως οι Ρώσοι και Τούρκοι αξιωματούχοι εργάζονται πάνω στο σχέδιο μίας συμφωνίας «βιώσιμης» εκεχειρίας για τη Συρία, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ «ανά πάσα στιγμή». Δεν την προσδιόρισε χρονικά, όπως έκανε το πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» που μετέδωσε ότι η παύση εχθροπραξιών στη Συρία θα μπορούσε πιθανώς να τεθεί σε εφαρμογή ακόμη και από τα μεσάνυχτα Τετάρτης προς σήμερα (Πέμπτη).

Παραδέχθηκε πως, επί του παρόντος, δεν υπάρχει «συναίνεση» εάν στις συνομιλίες στην Αστάνα θα συμμετάσχει το συριακό κουρδικό «Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης» και η ένοπλη πτέρυγά του, YPG, εκτιμώντας ότι είναι πιθανόν να υπάρχει μία σχετική «εποικοδομητική ασάφεια». Επανέλαβε ότι μία «μετάβαση προς την ειρήνη στη Συρία που συμπεριλαμβάνει τον (σ.σ. Σύρο) Πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ είναι αδύνατη, γιατί δεν θα το αποδεχόταν η αντιπολίτευση». Διευκρίνισε ότι από τις 23 τρέχοντος μηνός η Τουρκία έχει εντείνει τις επαφές με στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης, με στόχο την επίτευξη μίας συμφωνίας εκεχειρίας.

Ερωτηθείς για το ρόλο του Ιράν, είπε πως «θα πρέπει να επηρεάσει Σιτικές οργανώσεις, πρωτίστως τη "Χεζμπολάχ"».

Σε αντίθεση με τον λαλίστατο Τούρκο υπουργό, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ήταν πιο φειδωλός στις δηλώσεις σε σχέση με τις τουρκο-ρωσικές διαβουλεύσεις. Επιβεβαίωσε ότι γίνονται «συνεχώς διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Μόσχα και Αγκυρα και συζητούνται λεπτομέρειες για πιθανές ενδοσυριακές ειρηνευτικές συνομιλίες στην Αστάνα», αλλά εξέφρασε αδυναμία να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Αντίδραση ορισμένων αντικαθεστωτικών

Ο Μούνιρ αλ Σάγιαλ, επικεφαλής της λεγόμενης «πολιτικής πτέρυγας» της οργάνωσης τζιχαντιστών «Αχραρ αλ Σαμ», δήλωσε το απόγευμα πως οι κυριότερες συριακές αντικαθεστωτικές οργανώσεις συζητούν με την Τουρκία πρόταση για «συνολική εκεχειρία» που έχει τεθεί σε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία και πως απορρίπτουν την απαίτηση της Μόσχας να μη συμπεριληφθεί στη συμφωνία το προπύργιό τους στην Ανατολική Γούτα (προάστιο της πρωτεύουσας, Δαμασκός).

Ο Σάγιαλ πρόσθεσε ότι είναι πρόωρο να μιλήσει για τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας, καταλήγοντας ότι ο... «Ρώσος εχθρός προσπαθεί να αποκλείσει την Ανατολική Γούτα από την προσπάθεια επίτευξης μιας γενικής εκεχειρίας».

Επικοινωνία Λαβρόφ - Ντε Μιστούρα

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, και πως ο τελευταίος υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν, με στόχο να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Συρία και να οργανωθούν νέες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο Καζακστάν.

Ο Λαβρόφ, από την πλευρά του, αφού ενημέρωσε τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για την τριμερή συνάντηση με τους ομόλογούς του από Ιράν και Τουρκία στις 20 του μήνα στη Μόσχα, ζήτησε «να σταματήσει η πολιτικοποίηση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία από ορισμένο προσωπικό του ΟΗΕ», ιδιαίτερα σε σχέση με τη διασπορά ψευδών πληροφοριών για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Ανατολικό Χαλέπι.

Επιπλέον, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, απέρριψε κατηγορηματικά το γαλλο-βρετανικό σχέδιο απόφασης που προωθείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο επιχειρεί να επιβάλει νέες κυρώσεις σε Σύρους αξιωματούχους και εμπάργκο στις πωλήσεις ελικοπτέρων στη Συρία με πρόσχημα «επιθέσεις με χημικά όπλα». Ο Ριάμπκοφ το χαρακτήρισε «απαράδεκτο» και απείλησε με άσκηση βέτο.

Επίθεση με όλμους στη ρωσική πρεσβεία στη Δαμασκό

Αργότερα χτες το απόγευμα, Σύροι αντικαθεστωτικοί που βρίσκονται στα περίχωρα της Δαμασκού, κοντά στην Ανατολική Γούτα, εξαπέλυσαν δύο φορές επίθεση με όλμους στο κτίριο της ρωσικής πρεσβείας, δίχως να προκαλέσουν σοβαρές υλικές ζημιές ή θύματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ