ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Γενάρη 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Τουρκικά «σήματα» στον Τραμπ για το Κουρδικό

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Γέφυρες» επικοινωνίας με το επιτελείο του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται πως έχει ήδη στήσει η κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσει την υποστήριξη που πρόσφερε (για τα συμφέροντα των μονοπωλίων που τον στήριζαν) ο απερχόμενος Πρόεδρος Ομπάμα στους Κούρδους της Συρίας των δυνάμεων YPG που συμμετέχουν στις λεγόμενες «Δημοκρατικές Δυνάμεις Συρίας» (SDF). Αυτό αποκάλυψε χτες ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ «θα δείξει περισσότερη προσοχή στις ευαισθησίες της Τουρκίας».

«Τους είπαμε, και θα συνεχίζουμε να το λέμε, πως η στρατηγική κατά του "Ισλαμικού Κράτους" που βάζει στο επίκεντρο τους ένοπλους Κούρδους της Συρίας, δεν είναι η ορθή στρατηγική και πρέπει να αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά ο Καλίν, που ένα 24ωρο νωρίτερα είχε προειδοποιήσει πως η Τουρκία θα μπορούσε να απαγορεύσει σε αεροπλάνα του «αντιτρομοκρατικού» συνασπισμού των ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν πτήσεις από τη βάση του Ιντσιρλίκ σε επιχειρήσεις κατά τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ...

Πριν τις νέες δηλώσεις του εκπροσώπου του Τούρκου Προέδρου, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και πυρά πυροβολικού έπληξαν νωρίτερα χτες στόχους του «Ισλαμικού Κράτους» στο Αλ Μπαμπ της βόρειας Συρίας, σκοτώνοντας 38 ισλαμιστές μισθοφόρους. Από τους ίδιους βομβαρδισμούς, καταστράφηκαν καταφύγια, κέντρα διοίκησης, όπλα, αλλά και οχήματα που χρησιμοποιούσαν οι τζιχαντιστές.

Οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, υπό την κωδική ονομασία «Ασπίδα του Ευφράτη», διεξάγονται από τον περασμένο Αύγουστο κυρίως στην πόλη Αλ Μπαμπ, με πρόσχημα την ανακατάληψη περιοχών από το «Ισλαμικό Κράτος» και απώτερο στόχο την αποτροπή της ένωσης κουρδικών καντονιών και της δημιουργίας κουρδικού αυτόνομου κράτους στα νοτιοανατολικά τουρκικά σύνορα.

Απάντηση Ιρανών αξιωματούχων στην Αγκυρα

Το ίδιο 24ωρο, το Ιράν απάντησε στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μέσω του υψηλόβαθμο Ιρανός αξιωματούχου, Αλαεντίν Μπουρουντζερντί, ο οποίος επισκέφθηκε την Τετάρτη τη Δαμασκό και συναντήθηκε με τον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ Ασαντ, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη της χώρας του προς τη συριακή κυβέρνηση. Ο Μπουρουντζερντί ζήτησε από την Τουρκία να «μην περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση» στη Συρία, μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που είχε κατηγορήσει τους συμμάχους της Τεχεράνης ότι παραβιάζουν την εκεχειρία.

Νωρίτερα και ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Γασεμί σημείωσε ότι «οι μη εποικοδομητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων το μόνο που κάνουν είναι να περιπλέκουν περαιτέρω την τρέχουσα κατάσταση και να οξύνουν τα προβλήματα προς μια πολιτική λύση της συριακής κρίσης». Μάλιστα, ο Γασεμί κάλεσε την Αγκυρα να ασκήσει πιέσεις στις ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης με τις οποίες συνεργάζεται, τονίζοντας ότι «πρόκειται για ομάδες της αντιπολίτευσης που ευθύνονται για επανειλημμένες παραβιάσεις της εκεχειρίας». Ο ίδιος, μάλιστα, ζήτησε από την Αγκυρα «να λάβει τα απαραίτητα μέτρα» για να σταματήσουν οι παραβιάσεις «και να αποφεύγει να εκφράζει ψευδείς απόψεις και να κατηγορεί τους άλλους».

Στη Συρία, πάντως, χτες η οργάνωση - παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» που είναι γνωστή σήμερα ως «Τζαμπχάτ Φατάχ αλ Σαμ» και πριν ως «Μέτωπο Νούσρα», χαρακτήρισε την εκεχειρία που έχει τεθεί σε γενική εφαρμογή στη Συρία και από την οποία εξαιρείται τόσο η ίδια όσο και το «Ισλαμικό Κράτος» «ταπεινωτική», κατηγορώντας όσους την εφαρμόζουν πως «κάνουν μεγάλο σφάλμα».

Χιλιάδες κάτοικοι αρχίζουν να επιστρέφουν στο Χαλέπι

Στο μεταξύ, πάνω από 2.000 κάτοικοι του Ανατολικού Χαλεπίου επέστρεψαν στις περιοχές τους, μολονότι η πόλη είναι ρημαγμένη από τις πολυετείς συγκρούσεις και τους βομβαρδισμούς, τις ελλείψεις βασικών υποδομών σε στέγαση, διατροφή, υπηρεσίες υγείας και τη βαρυχειμωνιά.

Οι περισσότεροι επέστρεψαν στη συνοικία Χανάνο, παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ τους αποθαρρύνουν, λόγω της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στη ρημαγμένη πόλη.

Αργότερα χτες το μεσημέρι, βομβιστική έκρηξη στην πόλη Τζαμπλά στη Λατάκεια, που ελέγχεται από το συριακό στρατό, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο εννιά ανθρώπων.

ΙΡΑΚ
Ανακατάληψη μεγάλου μέρους της Ανατ. Μοσούλης

Ο ιρακινός στρατός ελέγχει ένα μεγάλο τμήμα της Ανατολικής Μοσούλης και κάτοικοί της επιστρέφουν στις εστίες τους

Copyright 2017 The Associated

Ο ιρακινός στρατός ελέγχει ένα μεγάλο τμήμα της Ανατολικής Μοσούλης και κάτοικοί της επιστρέφουν στις εστίες τους
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οι ιρακινές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει από τα μέσα Οκτώβρη έως σήμερα περίπου το 70% των εδαφών της ανατολικής Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε χτες ο επικεφαλής των κοινών επιχειρήσεων του ιρακινού στρατού, αντιστράτηγος Ταλίμπ Σαγκάτι.

Ο Σαγκάτι, που είναι επικεφαλής των επίλεκτων αντιτρομοκρατικών μονάδων του ιρακινού στρατού, προέβλεψε ότι η πλήρης ανακατάληψη όλου του ανατολικού τμήματος της πόλης είναι «θέμα ημερών». Το δυτικό τμήμα της πόλης παραμένει υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, που έχουν πολλαπλασιάσει το τελευταίο διάστημα τους ελεύθερους σκοπευτές και τους βομβιστές αυτοκτονίας ώστε να καθυστερήσουν την προέλαση του ιρακινού στρατού και των συμμάχων του.

Το ίδιο 24ωρο, ο διοικητής του ιρακινού στρατού Κάσεμ Μοχαμέντι υποστήριξε ότι οι ιρακινές δυνάμεις ξεκίνησαν επιχείρηση για την ανακατάληψη πόλεων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») στο δυτικό Ιράκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, στις δυτικές περιοχές της επαρχίας Ανμπαρ. Ο Μοχαμέντι σημείωσε πως στην επιχείρηση συμμετέχουν η 7η μεραρχία του στρατού, μονάδες της αστυνομίας και μαχητές τοπικών φυλών με την υποστήριξη της Αεροπορίας του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ. Σημείωσε ότι ο πρώτος στόχος είναι η πόλη Αανα, μετά η Ράουα και τέλος η πόλη αλ Κάιμ, οι οποίες βρίσκονται στο δυτικό τμήμα του Ιράκ στις όχθες του Ευφράτη.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός διοικητής του «διεθνούς αντιτρομοκρατικού» συνασπισμού, Στιβ Τάουνσεντ, δήλωσε ότι πλέον ο ιρακινός στρατός και οι υπόλοιπες δυνάμεις ασφαλείας συνεργάζονται καλύτερα στη μάχη τους κατά του «ΙΚ» και φαίνεται να κερδίζουν έδαφος στην επιχείρησή τους για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

Επιπλέον, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Διεθνής Αμνηστία» κατηγόρησε τις φιλοκυβερνητικές ιρακινές πολιτοφυλακές ότι χρησιμοποιούν τα όπλα που τους δίνονται κυρίως από τους Δυτικούς για να διαπράττουν «εγκλήματα πολέμου», όπως «εξαφανίσεις» και απαγωγές χιλιάδων ανδρών, κυρίως σουνιτών, βασανιστήρια και εξωδικαστικές εκτελέσεις, καθώς και αδικαιολόγητες καταστροφές περιουσίας.

Τέλος, χτες, από βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στη Βαγδάτη και άλλες πόλεις του Ιράκ σκοτώθηκαν συνολικά τουλάχιστον 16 άτομα.

ΓΑΛΛΙΑ
Συνελήφθη πρώην πρωθυπουργός του Κοσσόβου

ΠΑΡΙΣΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Την ελπίδα πως οι γαλλικές δικαστικές αρχές θα ενεργήσουν επαγγελματικά και όχι με πολιτικά κριτήρια ώστε να επιτρέψουν την απέλαση του πρώην διοικητή του ΟΥΤΣΕΚΑ και πρώην πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Ράμους Χαραντινάι εξέφρασε, χτες, ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σημειώνοντας ότι οι σερβικές αρχές διαθέτουν πληθώρα στοιχείων που αποδεικνύουν τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου από τον πρώην πρωθυπουργό του Κοσσόβου.

«Εχουμε μαζέψει σε βάρος του στοιχεία για αμέτρητες υποθέσεις. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποβαθμίζει τις αποφάσεις ανεξάρτητης δικαστικής αρχής», είπε ο Βούτσιτς για τον 48χρονο πρώην διοικητή του ΟΥΤΣΕΚΑ, ο οποίος συνελήφθη αργά το βράδυ της Τετάρτης σε αεροδρόμιο της ανατολικής Γαλλίας λίγο μετά την προσγείωση του αεροπλάνου που τον μετέφερε εκεί από την Πρίστινα. Οπως ανακοινώθηκε, ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσσόβου συνελήφθη ενώ ταξίδευε με διπλωματικό διαβατήριο. Η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοσσοβάρικου υπουργείου Εξωτερικών, που σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη γρήγορη «απελευθέρωσή του».

Ο Χαραντινάι είχε συλληφθεί και το 2015 στη Σλοβενία μετά από σήμα της ΙΝΤΕΡΠΟΛ και σερβικό ένταλμα σύλληψης. Σε βάρος του εκκρεμούν 108 κατηγορίες για διάπραξη βαρύτατων εγκλημάτων, μεταξύ των οποίων είναι οι κατηγορίες για τρομοκρατική δράση, σφαγές και βασανισμούς αμάχων μεταξύ 1998 και 1999 στο Κοσσυφοπέδιο. Για ορισμένα από τα εγκλήματα αυτά είχε δικαστεί και αθωωθεί το 2012 από στημένο δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη παρά, μεταξύ άλλων, τα κραυγαλέα κρούσματα εκφοβισμού ή δολοφονίας μαρτύρων κατηγορίας.

ΚΙΝΑ
Νέο δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τουλάχιστον πέντε άτομα σκοτώθηκαν μετά από διαρροή αερίου και έκρηξη σε ανθρακωρυχείο, στην ανατολική επαρχία Χενάν της Κίνας, αργά το βράδυ της Τετάρτης. Μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, άλλοι επτά ανθρακωρύχοι φερόταν να έχουν εγκλωβιστεί.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Κίνας CCTV, το δυστύχημα σημειώθηκε ενώ 51 άτομα έκαναν εργασίες συντήρησης, σε ορυχείο στην πόλη Ντενγκφένγκ. Τα 31 από αυτά κατάφεραν να διαφύγουν. Στους νεκρούς συγκαταλέγονται και τρεις διασώστες.

Πολλές πληροφορίες για τα αίτια του δυστυχήματος δεν έγιναν γνωστές, ωστόσο η επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής στην Κίνα έχει αυξήσει κατακόρυφα τα θανατηφόρα δυστυχήματα. Μάλιστα, ο κλάδος του Μετάλλου - και ειδικά τα ανθρακωρυχεία - μετρά εκατοντάδες νεκρούς κάθε χρόνο, με δεδομένο ότι η χώρα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός άνθρακα στον κόσμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ