Παρασκευή 6 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνελήφθη πρώην πρωθυπουργός του Κοσσόβου

ΠΑΡΙΣΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Την ελπίδα πως οι γαλλικές δικαστικές αρχές θα ενεργήσουν επαγγελματικά και όχι με πολιτικά κριτήρια ώστε να επιτρέψουν την απέλαση του πρώην διοικητή του ΟΥΤΣΕΚΑ και πρώην πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Ράμους Χαραντινάι εξέφρασε, χτες, ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σημειώνοντας ότι οι σερβικές αρχές διαθέτουν πληθώρα στοιχείων που αποδεικνύουν τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου από τον πρώην πρωθυπουργό του Κοσσόβου.

«Εχουμε μαζέψει σε βάρος του στοιχεία για αμέτρητες υποθέσεις. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποβαθμίζει τις αποφάσεις ανεξάρτητης δικαστικής αρχής», είπε ο Βούτσιτς για τον 48χρονο πρώην διοικητή του ΟΥΤΣΕΚΑ, ο οποίος συνελήφθη αργά το βράδυ της Τετάρτης σε αεροδρόμιο της ανατολικής Γαλλίας λίγο μετά την προσγείωση του αεροπλάνου που τον μετέφερε εκεί από την Πρίστινα. Οπως ανακοινώθηκε, ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσσόβου συνελήφθη ενώ ταξίδευε με διπλωματικό διαβατήριο. Η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοσσοβάρικου υπουργείου Εξωτερικών, που σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη γρήγορη «απελευθέρωσή του».

Ο Χαραντινάι είχε συλληφθεί και το 2015 στη Σλοβενία μετά από σήμα της ΙΝΤΕΡΠΟΛ και σερβικό ένταλμα σύλληψης. Σε βάρος του εκκρεμούν 108 κατηγορίες για διάπραξη βαρύτατων εγκλημάτων, μεταξύ των οποίων είναι οι κατηγορίες για τρομοκρατική δράση, σφαγές και βασανισμούς αμάχων μεταξύ 1998 και 1999 στο Κοσσυφοπέδιο. Για ορισμένα από τα εγκλήματα αυτά είχε δικαστεί και αθωωθεί το 2012 από στημένο δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη παρά, μεταξύ άλλων, τα κραυγαλέα κρούσματα εκφοβισμού ή δολοφονίας μαρτύρων κατηγορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ