Παρασκευή 6 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κυβερνητικός ανασχηματισμός

Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προχώρησε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, την Τετάρτη το βράδυ, σε μια προσπάθεια, όπως δηλώνεται, να γίνει πιο αποτελεσματικό το έργο της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του λαού «λόγω του οικονομικού πολέμου που δέχεται η χώρα». Ο οικονομολόγος Ραμόν Λόμπο Μορένο, ο οποίος είναι βουλευτής του κυβερνώντος Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος, θα αναλάβει το διπλό ρόλο του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου για θέματα οικονομίας.

Ο Νέλσον Μαρτίνεζ, ο οποίος ήταν διευθυντής του διυλιστηρίου «Citgo» στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναλαμβάνει το υπουργείο Πετρελαίου και την εκπροσώπηση στον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ). Αλλαγές υπήρξαν και σε άλλα υπουργεία ενώ στη θέση του αντιπροέδρου διορίστηκε ο Τάρεκ ελ Αϊσάμι, με καταγωγή από τη Συρία, ποινικολόγος - εγκληματολόγος, περιφερειάρχης της επαρχίας Αράγκουα, που έχει διατελέσει και υπουργός Εσωτερικών. Το συγκεκριμένο επίσης ανώτατο στέλεχος του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας εμφανίζεται ως ο διάδοχος του Μαδούρο, στην περίπτωση που το 2017 προχωρήσει το λεγόμενο δημοψήφισμα αποπομπής του που προωθεί η αντιπολίτευση και το οποίο έχει «παγώσει» προς το παρόν λόγω των παρατυπιών στη συγκέντρωση υπογραφών.

Η κίνηση του ανασχηματισμού πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου οξύνεται η καπιταλιστική κρίση στη Βενεζουέλα. Πέρα από την εμφανέστατη αρνητική επίδραση στην οικονομία από την πτώση των τιμών του πετρελαίου διεθνώς όλο το προηγούμενο διάστημα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα σχετίζονται με τη σοσιαλδημοκρατικού τύπου διαχείριση που εφαρμόστηκε τα τελευταία 17 χρόνια επί διακυβέρνησης Τσάβες και Μαδούρο, που εμφανίζεται με τον όρο «Μπολιβαριανή Επανάσταση». Παρά τις εθνικοποιήσεις στον κλάδο της Ενέργειας, την άμβλυνση της ακραίας φτώχειας, κάποια προγράμματα Εκπαίδευσης και Υγείας, ή επιδοτήσεις, δεν άλλαξε τον καπιταλιστικό χαρακτήρα της οικονομίας, δεν υπήρξε σύγκρουση με το κεφάλαιο που ελέγχει σημαντικούς κλάδους της παραγωγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ