ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ - ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Ταυτίζονται» στη στρατηγική για τις ανάγκες του κεφαλαίου...

...τσακώνονται για το ποιος την υπηρετεί πιο αποτελεσματικά

Δύο άρθρα - του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη - ενδεικτικά της στρατηγικής ταύτισης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και παράλληλα του τσακωμού τους για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τα ζητούμενα του κεφαλαίου, φιλοξένησε το περιοδικό «Economist» το περασμένο Σάββατο.

Ο Αλ. Τσίπρας, περιγράφοντας το πλαίσιο που διαμορφώνουν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις κυβέρνησης - ΕΕ για την «αναζωογόνηση» των επιχειρηματικών κερδών, καθώς και το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο, κάνει λόγο για «βάσεις για τη ριζική μεταστροφή του οικονομικού προσανατολισμού της χώρας, από ένα κρατικοδίαιτο μοντέλο σε τομείς χαμηλής προστιθέμενης αξίας, σε ένα σύγχρονο εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο». Επικαλούμενος μια σειρά από στοιχεία, όπως την αύξηση των επενδύσεων, μιλά για το «μέσο μιας σταθερής πορείας ανάκαμψης και υπέρβασης της οικονομικής κρίσης» και υποστηρίζει ότι το 2017 «θα είναι έτος ανάπτυξης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσδιορίζει το ύψος της στο 2,7% και το 2018 στο 3,1%».

Παραπέρα, επαναλαμβάνει προκλητικά τα περί «δίκαιης ανάπτυξης» με στόχο «να μεταφραστεί σε θέσεις απασχόλησης και η ευημερία να αφορά όλους τους Ελληνες πολίτες», κάνοντας λόγο για μείωση της ανεργίας κατά 4% «επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης». Ολα αυτά την ώρα που η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, όπως και τα μέτρα που «ξεκλειδώνουν» τις μέρες αυτές στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης», δείχνουν ότι η ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών θα έρθει πάνω στη βάση των τσακισμένων εργατικών δικαιωμάτων, της «ζούγκλας» στις εργασιακές σχέσεις, όπου μονιμοποιούνται και επεκτείνονται δραματικά η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασία, που μαζί με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου αφορούν πλέον το 1/3 του συνόλου των μισθωτών, των «μισθών» των 100 και 200 ευρώ το μήνα που παίρνουν πλέον εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί! Συν το γεγονός ότι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, όπως το ΔΝΤ, περιγράφουν ότι θα χρειαστούν δεκαετίες για την αποκατάσταση της ανεργίας στα προ κρίσης επίπεδα.

Παράλληλα, διαφημίζοντας τη διάθεση της κυβέρνησης να συμβάλει ώστε να υλοποιηθούν μια σειρά από στρατηγικής σημασίας στόχοι του κεφαλαίου, σημειώνει ότι μέχρι την άνοιξη θα έχουν ολοκληρωθεί «στρατηγικά έργα υποδομών στα δίκτυα και τις μεταφορές», που σύμφωνα με τον ίδιο θα επιτρέψουν στη χώρα να καταστεί «κύριος ενεργειακός παίκτης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», να παίξει ρόλο δηλαδή στη σύγκρουση ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη και ιμπεριαλιστικές ενώσεις για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων μεταφοράς Ενέργειας, που δρομολογούν επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς.

Στο ίδιο πλαίσιο, επαναλαμβάνει το «χαρτί» της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας και της προθυμίας της κυβέρνησης να προωθήσει τα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, μιλώντας για «την εξαιρετικά ευαίσθητη και ταυτοχρόνως εξόχως σημαντική γεωγραφική θέση της χώρας, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει αυτή αναφορικά με την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης».

Κυρ. Μητσοτάκης: «Πιο αποφασισμένος» για τους στόχους του κεφαλαίου

Ο δε Κυρ. Μητσοτάκης, στο δικό του άρθρο, πασχίζει να πείσει ότι είναι ικανότερος και πιο αποφασισμένος να υλοποιήσει από τη θέση του κυβερνητικού διαχειριστή τους στόχους του κεφαλαίου, για τους οποίους, όπως χαρακτηριστικά λέει, «δεν υπάρχουν εύκολες παρακαμπτήριοι».

Παρουσιάζοντας ως μονόδρομο τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις υπερασπίζεται το αντιλαϊκό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, στοχοποιώντας τους λαϊκούς αγώνες ως «αιτία της βραδύτητας στη λήψη και πλήρη εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων, που είχε ως συνέπεια την επιμήκυνση και την επίταση της κρίσης» και επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του για ακόμα περισσότερα μέτρα στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, ώστε «να διευκολυνθεί το επιχειρείν και να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις», να προσαρμοστεί πιο αποτελεσματικά το αστικό κράτος αλλά και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Μάλιστα, σε μια επίδειξη λαθροχειρίας υποστηρίζει ότι «σήμερα, έχοντας επιτέλους απομυθοποιήσει το λαϊκισμό, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι έτοιμη να υποστηρίξει ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, αλλά η πολιτική ηγεσία της χώρας αδυνατεί. Είτε για λόγους ιδεοληψίας, είτε από έλλειψη ικανότητας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στην ανάπτυξη». Πρόκειται για τη γνωστή κριτική τους προς την κυβέρνηση ως προ το γιατί δεν υλοποιεί ακόμα ταχύτερα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Οπως επίσης την κατηγορεί ότι καθυστερεί να κλείσει την περιλάλητη δεύτερη «αξιολόγηση», πάγιο αίτημα των επιχειρηματικών ομίλων καθώς έτσι αναμένεται να ανοίξει η κάνουλα του φτηνότερου δανεισμού τους.

Σε μια τέτοια βάση, τέλος, ο Κυρ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει το αίτημά του για πρόωρες εκλογές, βαφτίζοντάς τες «αναγκαία πολιτική αλλαγή για να μην εξαϋλωθούν οι θυσίες όλων των προηγούμενων χρόνων».

Νέα αντιπαράθεση στο χώρο των δικαστών

Νέα ένταση στο δικαστικό χώρο έχει προκαλέσει η κίνηση της προέδρου του Αρείου Πάγου, Β. Θάνου, να συγκαλέσει την Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου στις 26 Γενάρη, για να γνωμοδοτήσει για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών από τα 67 στα 70. Να υπενθυμίσουμε ότι στην τακτική γενική συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Β. Θάνου, είχε υπεραμυνθεί της προοπτικής αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών, λέγοντας πως «θα πρέπει να εναρμονιστεί η εσωτερική έννομη τάξη με την έννομη τάξη της ΕΕ».

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 20 Γενάρη, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέφρασε με ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, την «έκδηλη ανησυχία και προβληματισμό» για την προσπάθεια αυτή, τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια παράτασης του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστών, παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση, δεν μπορεί παρά να αποκρουστεί με τον πιο δυναμικό τρόπο από το σύνολο των δικαστικών λειτουργών, του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας». Κάλεσε, επίσης, τον υπουργό Δικαιοσύνης να λάβει θέση. Ανακοινώσεις στο ίδιο πνεύμα εξέδωσαν χτες η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣΤΕ και η Ενωση Διοικητικών Δικαστών.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Β. Θάνου, διαβλέπει από την πλευρά της στις εν λόγω ανακοινώσεις «προσωπική» της «στοχοποίηση» και κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της «για σαφή παρέμβαση», για την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Τέλος, η προσφάτως συσταθείσα Ενωση Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει και αυτή με χτεσινή της ανακοίνωση ότι τα μέλη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου «δεν χρειάζονται τις υποδείξεις ή τις παρεμβάσεις οποιουδήποτε τρίτου, για να εκφράσουν τη νομική τους άποψη».

ΚΚΕ: Προτάσεις που υπηρετούν άλλους στόχους

Σε σχόλιό του, σχετικά με το αίτημα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης των δικαστών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι πρωτοβουλίες κι ενέργειες από τους χώρους των ανωτάτων δικαστών, με αίτημα την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών στα 70 χρόνια, κινούνται σε αρνητική κατεύθυνση κι υπηρετούν άλλους στόχους κι όχι την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων των δικαστών και εισαγγελέων. Το ζήτημα αυτό, πέρα από το γεγονός ότι ενισχύει διασπαστικές λογικές, είναι και ένα αίτημα που αντικειμενικά λειτουργεί τροχιοδεικτικά για το σύνολο των εργαζομένων, σε συνθήκες που η ΕΕ επιτάσσει νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης».

Την Πέμπτη η απόφαση

Αναβλήθηκε για την Πέμπτη 26 Γενάρη η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, λόγω συνεχιζόμενης, όπως ανακοινώθηκε, διάσκεψης των μελών του δικαστηρίου. Μάλιστα, για τους τέσσερις πρώτους το δικαστήριο δεν έχει ολοκληρώσει τη διάσκεψη, λόγω ασθένειας αρεοπαγίτου.

Να υπενθυμίσουμε ότι και οι τρεις αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Χ. Βουρλιώτης, Β. Θεοδώρου και Ν. Παντελής, έχουν ταχθεί ενώπιον του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσης των οκτώ, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα τύχουν δίκαιης δίκης, αντίθετα μπορεί να υποστούν βασανισμό και να κινδυνεύσει η ζωή τους.

ΚΚΕ
Ο λαός να γυρίσει την πλάτη σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ

Σε σχόλιό του για τα άρθρα του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ στο Economist, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Τα άρθρα των Τσίπρα - Μητσοτάκη στο "Economist" είναι ενδεικτικά της στρατηγικής ταύτισης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αλλά και της μεταξύ τους αντιπαράθεσης για το ποιος μπορεί να υλοποιήσει πιο αποτελεσματικά την αντιλαϊκή πολιτική των αναδιαρθρώσεων και κατευθύνσεων της ΕΕ, προς όφελος της καπιταλιστικής ανάκαμψης και κερδοφορίας. Ο μεν Τσίπρας διαφημίζει την ικανότητά του στην εξαπάτηση, ο δε Μητσοτάκης την προσήλωσή του στους στόχους του κεφαλαίου.

Για το λαό είναι μια ακόμη απόδειξη της ανάγκης να γυρίσει την πλάτη και στους δύο και να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, που είναι ο μοναδικός πραγματικός αντίπαλος της σημερινής αντιλαϊκής πολιτικής».

Στο... μηδέν η έρευνα για τις συνακροάσεις

Καμία εξέλιξη δεν υπάρχει στις έρευνες από πλευράς Εισαγγελίας, Αστυνομίας και της ΑΔΑΕΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών) σχετικά με τις καταγγελίες του ΚΚΕ για το θέμα των συνακροάσεων. Θυμίζουμε ότι, όπως είχε καταγγείλει το ΚΚΕ, το τηλεφωνικό κέντρο στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος δεχόταν κλήσεις από απόρρητο τηλέφωνο, που, όταν απαντιόνταν, ακουγόταν ταυτόχρονα και η απάντηση από τηλεφωνικά κέντρα άλλων κομμάτων, συγκεκριμένα του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του Ποταμιού. Σημειώνεται ότι πρόκειται για μία έρευνα που διατάχτηκε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις αρχές Δεκέμβρη με πρόσημο το κατεπείγον και μέχρι σήμερα προκαλεί ερωτήματα το γεγονός ότι φαίνεται να βρίσκεται στο μηδέν... Το μόνο που υπάρχει είναι η ενημέρωση από πλευράς ΟΤΕ, πως δεν έχει βρεθεί κάποιο τεχνικό πρόβλημα, κάποια βλάβη, στις γραμμές του τηλεφωνικού κέντρου του Κόμματος.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξ. Δημητρίου, είχε διατάξει κατεπείγουσα έρευνα και γι' αυτό ανέλαβε τη διενέργειά της ο εισαγγελέας Γ. Νούλης, μετά από σχετική εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλ. Ζαγοραίου, προς τον οποίο και απευθύνθηκε η άμεση παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή απαίτησε από την κυβέρνηση να ερευνήσει σε βάθος το ζήτημα, να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι και να εξασφαλίσει, όπως οφείλει να κάνει κάθε κυβέρνηση, την προστασία του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Επιπρόσθετα, έκανε ό,τι ζητήθηκε ώστε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία. Στις 9 Δεκέμβρη 2016, είχε καταθέσει στον αρμόδιο εισαγγελέα αίτημα για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου στις εισερχόμενες κλήσεις που σχετίζονται με τις καταγγελίες του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ