ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ
Η κυβέρνηση την οδηγεί πιο γρήγορα στο θάνατο

Από παλιότερη κινητοποίηση στη Νάουσα ενάντια στο κλείσιμο της ΕΒΖ
Από παλιότερη κινητοποίηση στη Νάουσα ενάντια στο κλείσιμο της ΕΒΖ
Την «ταφόπλακα» που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε βάρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για να ενισχύσει τη θέση και την κερδοφορία των μονοπωλίων, με ό,τι σημαίνει αυτό για τους εναπομείναντες 3.000 τευτλοπαραγωγούς και τους εκατοντάδες εργαζόμενους με μόνιμη και εποχιακή θέση εργασίας, αποκάλυψε η συζήτηση που έγινε πρόσφατα στη Βουλή, της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Οπως ανέδειξε η βουλευτής του ΚΚΕ, στη δραστική μείωση της παραγωγής και το κλείσιμο των εργοστασίων που επιβλήθηκε από τις ποσοστώσεις και τους κανονισμούς της ΕΕ, που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με στόχο τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κλάδου, στη μη έγκαιρη πληρωμή των τευτλοπαραγωγών, τώρα έρχεται να προστεθεί και η πώληση από τη σημερινή κυβέρνηση περιουσιακών στοιχείων «φιλέτων» της ΕΒΖ, όπως τα δύο κερδοφόρα εργοστάσια στη Σερβία.

Οπως τόνισε, η εξέλιξη σημαίνει υπονόμευση της Βιομηχανίας Ζάχαρης, με ωφελημένους «τα μονοπώλια και τα ξένα funds», αφού «στερεύει από σημαντικά έσοδα τη Βιομηχανία Ζάχαρης και βεβαίως θα οδηγηθεί πιο γρήγορα στο θάνατο».

Οσον αφορά το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι αιτία αυτής της επιλογής είναι το χρέος της ΕΒΖ προς την πιστώτρια τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς, η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ότι «το 35% περίπου είναι υψηλοί τόκοι που έβαζε και θα έπρεπε να έχουν διαγραφεί. Θα έπρεπε να το έχετε απαιτήσει μαζί με διαγραφή μέρους του χρέους. Η πιστώτρια τράπεζα έχει απορροφήσει την Αγροτική Τράπεζα, με όφελος δισεκατομμυρίων».

Η βουλευτής του ΚΚΕ απαίτησε τη «διαγραφή τόκων και τμήματος του χρέους που έχει η Βιομηχανία Ζάχαρης. Να εξοφληθούν οι τευτλοπαραγωγοί που παρέδωσαν. Να ακυρωθεί η πώληση των εργοστασίων στη Σερβία και να επανασχεδιάσετε για την επιβίωση και την ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας και της Βιομηχανίας Ζάχαρης, για να ικανοποιούν πλήρως τις ανάγκες του λαού μας, που σημαίνει διπλασιασμός της παραγωγής. Και φυσικά, έτσι αντιμετωπίζεις και την ανεργία».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης, αφού επέρριψε τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, έκανε σαφές ότι η πώληση των δύο εργοστασίων θα προχωρήσει, αφού αυτή είναι η συμφωνία με την τράπεζα για να αποπληρωθεί μέρος του χρέους της ΕΒΖ, αν και παραδέχτηκε ότι «για το 2016 τα εργοστάσια της Σερβίας παρουσίασαν πράγματι κερδοφορία».

Παράλληλα, παρουσίασε σαν κατόρθωμα ότι «το Μάρτιο του 2015 πραγματοποιήθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, έτσι ώστε να καλυφθεί μέρος των χρεών της εταιρείας προς τους παραγωγούς», ενώ όσον αφορά τους τευτλοπαραγωγούς, επιβεβαίωσε ότι οι καθυστερήσεις στην πληρωμή τους θα συνεχιστούν, λέγοντας ότι «για το 2016 έχει πληρωθεί προκαταβολή σχεδόν το 39% και μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2017 θα υπάρξει πλήρης αποπληρωμή όλων των χρεών». Για να μαζέψει δε τα ασυμμάζευτα, ανέφερε ότι «ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ξαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια στη χώρα μας».

Η Δ. Μανωλάκου, αποκαλύπτοντας την κοροϊδία της κυβέρνησης, απάντησε στον υπουργό ότι ένα εργοστάσιο λειτουργεί όλο και όλο στο Πλατύ και πως αν ήθελε η κυβέρνηση να εκσυγχρονίσει τα εργοστάσια, θα συμφωνούσε με την πρόταση του ΚΚΕ να δοθούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό τους, αφού είναι εργοστάσια με μηχανολογικό εξοπλισμό του 1970.

Παράλληλα, κάλεσε τους τευτλοπαραγωγούς «μπροστά στις αγροτικές κινητοποιήσεις να πάρουν δυναμικά και μαζικά μέρος για το δίκιο και την επιβίωσή τους».

Επίκειται παραπέρα υποστελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Την παραπέρα υποστελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος που θα επιφέρει η μεταφορά εκατοντάδων πυροσβεστών για την κάλυψη των αναγκών πυρασφάλειας των περιφερειακών αεροδρομίων που ιδιωτικοποιήθηκαν και παραδόθηκαν στην ελληνογερμανική κοινοπραξία «Fraport», αντί οι ανάγκες αυτές να καλυφθούν με νέες προσλήψεις, ανέδειξε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε και συζητήθηκε πρόσφατα.

Οπως τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, υπολογίζεται ότι για την κάλυψη της πυρασφάλειας των περιφερειακών αεροδρομίων - υπηρεσία που πριν ανήκε στην ΥΠΑ - θα μεταφερθούν καταρχήν 500 πυροσβέστες, αρκετοί μάλιστα από τους οποίους παρά τη θέλησή τους. Ηδη επισήμανε, «το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος κάλεσε τους πρώτους 146 πυροσβέστες με σκοπό την εκπαίδευσή τους», ενώ «με νεότερη ανακοίνωσή του στις 3/1/2017, εγκρίνει τη συμμετοχή 93 πυροσβεστικών υπαλλήλων στο Σχολείο Πυρασφάλειας Αεροδρομίων».

Ο Χρ. Κατσώτης κατέθεσε στα Πρακτικά σχετικές ανακοινώσεις των Ενώσεων Πυροσβεστών που προειδοποιούν, αλλά και την πρόταση της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών» για τον εκσυγχρονισμό σύμφωνα με τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες, του αναχρονιστικού κανονισμού του Σώματος.

Απαίτησε να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις στο προσωπικό της Πυροσβεστικής, με σταθερές και μόνιμες σχέσεις για όλο το προσωπικό, και να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των διαφορετικών σχέσεων στην Υπηρεσία, με μόνιμους πυροσβέστες, πενταετούς θητείας, εποχικούς πυροσβέστες. Ενώ για τις όποιες μεταθέσεις πυροσβεστών, να ληφθούν υπόψη η απόσταση και το ξεσπίτωμα που θα υποστούν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Τόσκας, επιβεβαίωσε ότι θα απαιτηθούν για την κάλυψη των περιφερειακών αεροδρομίων 504 πυροσβέστες και πως ήδη έχουν αναλάβει υπηρεσία 250 και έχουν εκπαιδευτεί άλλοι 200 πυροσβέστες. Ανέφερε ότι από τους περίπου 5.000 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης θα μονιμοποιηθούν οι 2.100 και για τους υπόλοιπους θα ανανεωθεί η σύμβαση, ενώ αποφάνθηκε ότι «οι πυροσβέστες στην Ελλάδα, γύρω στις 13.000 άτομα, είναι αρκετοί»...

Εκδήλωση στη Βουλή για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Ειδική εκδήλωση για τη μέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος διοργάνωσε, χτες, η Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής από κοινού με την Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδας - Ισραήλ, ενώ παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες εβραϊκών και ισραηλινών φορέων.

Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε ο βουλευτής του Κόμματος Σταύρος Τάσσος.

Η 27η του Γενάρη έχει καθιερωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο από το 2004 ως Μέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος, με αφορμή το γεγονός ότι τέτοια μέρα, στις 27/1/1945, ο Σοβιετικός Στρατός εισέβαλε στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Αουσβιτς - Μπίρκεναου, απελευθερώνοντας τους κρατούμενους.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, και ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Σάββατο

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Ν. Ηράκλειο Αττικής, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου», θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε».

-- Στις 8.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Ionion Star» (πρώην «Ξενία»), η ΤΟ Λευκάδας του ΚΚΕ διοργανώνει την καθιερωμένη ετήσια συνεστίαση και την κοπή της πίτας της. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, και θα ακολουθήσει εργατικό - λαϊκό γλέντι με την ορχήστρα «Μινόρε».

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Στοκχόλμης του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση, ενταγμένη στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια του Κόμματος, με μουσική, λαχειοφόρο και έκθεση βιβλίου από τη «Σύγχρονη Εποχή». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη (Fargargardstorget 1p, Pumpan, T-Skanstull, buss 76).

Αύριο, Κυριακή, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημαρχείου Ιλίου (Κάλχου 48 - 50), η ΠΟ Δυτικής Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση βράβευσης των πρωτοπόρων Κομματικών Οργανώσεων και συντρόφων στην κάλυψη του πλάνου της πρόσφατης Οικονομικής Εξόρμησης και της πρώτης ΤΟ στην άμιλλα της στρατολογίας.

Τη Δευτέρα 30 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στο Θεατράκι της «Οδού Χιλής» στην Καλαμαριά, η ΤΟ Κεντρικής - Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ προβάλλει το ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε».

Εκδηλώσεις της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

-- Το μεσημέρι της Κυριακής 12 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί η συνεστίαση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), που, φέτος, είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Οχτωβριανής Επανάστασης και το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ, το Κόμμα οργανωτή - καθοδηγητή, ψυχή και ραχοκοκαλιά της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ηρωικού ΔΣΕ.

Προσκλήσεις για τη συνεστίαση - που γίνεται στο ξενοδοχείο «Στάνλεϋ», πλ. Καραϊσκάκη - διατίθενται από τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, 2ος όροφος, Πεδίον Αρεως - τηλ. 210.8222.952 - 210.8225.407).

-- Η ΔΕ του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κερατσινίου - Δραπετσώνας καλεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της, την Κυριακή 5 Φλεβάρη, στις 10.30 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ» (Παπαναστασίου και Μ. Ασίας 24, όπισθεν Δημαρχείου Κερατσινίου). Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από μαθητές σχολείων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας, Περάματος και Κερατσινίου.

Συνεστίαση της ΕΔΥΕΘ

Την ετήσια συνάντηση - συνεστίαση πραγματοποιεί η ΕΔΥΕΘ, αύριο Κυριακή, στις 12.30 το μεσημέρι, στο κέντρο διασκέδασης «ΤΖΑΝΝΗΣ», στο δρόμο από Χαριλάου προς Θέρμη (στάση «Αστυνομία» της λεωφορειακής γραμμής 66).

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Καλεί στην παράσταση «Πού 'ναι η μάνα σου μωρή;»

Την Τετάρτη 1 Φλεβάρη, στο Θέατρο «Αντώνης Σαμαράκης» του Δήμου Κερατσινίου (Μικράς Ασίας και Παπαναστασίου), στις 7 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου - Δραπετσώνας καλεί στη θεατρική παράσταση «Πού 'ναι η μάνα σου μωρή;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ