Σάββατο 28 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ
Η κυβέρνηση την οδηγεί πιο γρήγορα στο θάνατο

Από παλιότερη κινητοποίηση στη Νάουσα ενάντια στο κλείσιμο της ΕΒΖ
Από παλιότερη κινητοποίηση στη Νάουσα ενάντια στο κλείσιμο της ΕΒΖ
Την «ταφόπλακα» που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε βάρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για να ενισχύσει τη θέση και την κερδοφορία των μονοπωλίων, με ό,τι σημαίνει αυτό για τους εναπομείναντες 3.000 τευτλοπαραγωγούς και τους εκατοντάδες εργαζόμενους με μόνιμη και εποχιακή θέση εργασίας, αποκάλυψε η συζήτηση που έγινε πρόσφατα στη Βουλή, της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Οπως ανέδειξε η βουλευτής του ΚΚΕ, στη δραστική μείωση της παραγωγής και το κλείσιμο των εργοστασίων που επιβλήθηκε από τις ποσοστώσεις και τους κανονισμούς της ΕΕ, που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με στόχο τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κλάδου, στη μη έγκαιρη πληρωμή των τευτλοπαραγωγών, τώρα έρχεται να προστεθεί και η πώληση από τη σημερινή κυβέρνηση περιουσιακών στοιχείων «φιλέτων» της ΕΒΖ, όπως τα δύο κερδοφόρα εργοστάσια στη Σερβία.

Οπως τόνισε, η εξέλιξη σημαίνει υπονόμευση της Βιομηχανίας Ζάχαρης, με ωφελημένους «τα μονοπώλια και τα ξένα funds», αφού «στερεύει από σημαντικά έσοδα τη Βιομηχανία Ζάχαρης και βεβαίως θα οδηγηθεί πιο γρήγορα στο θάνατο».

Οσον αφορά το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι αιτία αυτής της επιλογής είναι το χρέος της ΕΒΖ προς την πιστώτρια τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς, η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ότι «το 35% περίπου είναι υψηλοί τόκοι που έβαζε και θα έπρεπε να έχουν διαγραφεί. Θα έπρεπε να το έχετε απαιτήσει μαζί με διαγραφή μέρους του χρέους. Η πιστώτρια τράπεζα έχει απορροφήσει την Αγροτική Τράπεζα, με όφελος δισεκατομμυρίων».

Η βουλευτής του ΚΚΕ απαίτησε τη «διαγραφή τόκων και τμήματος του χρέους που έχει η Βιομηχανία Ζάχαρης. Να εξοφληθούν οι τευτλοπαραγωγοί που παρέδωσαν. Να ακυρωθεί η πώληση των εργοστασίων στη Σερβία και να επανασχεδιάσετε για την επιβίωση και την ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας και της Βιομηχανίας Ζάχαρης, για να ικανοποιούν πλήρως τις ανάγκες του λαού μας, που σημαίνει διπλασιασμός της παραγωγής. Και φυσικά, έτσι αντιμετωπίζεις και την ανεργία».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης, αφού επέρριψε τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, έκανε σαφές ότι η πώληση των δύο εργοστασίων θα προχωρήσει, αφού αυτή είναι η συμφωνία με την τράπεζα για να αποπληρωθεί μέρος του χρέους της ΕΒΖ, αν και παραδέχτηκε ότι «για το 2016 τα εργοστάσια της Σερβίας παρουσίασαν πράγματι κερδοφορία».

Παράλληλα, παρουσίασε σαν κατόρθωμα ότι «το Μάρτιο του 2015 πραγματοποιήθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, έτσι ώστε να καλυφθεί μέρος των χρεών της εταιρείας προς τους παραγωγούς», ενώ όσον αφορά τους τευτλοπαραγωγούς, επιβεβαίωσε ότι οι καθυστερήσεις στην πληρωμή τους θα συνεχιστούν, λέγοντας ότι «για το 2016 έχει πληρωθεί προκαταβολή σχεδόν το 39% και μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2017 θα υπάρξει πλήρης αποπληρωμή όλων των χρεών». Για να μαζέψει δε τα ασυμμάζευτα, ανέφερε ότι «ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ξαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια στη χώρα μας».

Η Δ. Μανωλάκου, αποκαλύπτοντας την κοροϊδία της κυβέρνησης, απάντησε στον υπουργό ότι ένα εργοστάσιο λειτουργεί όλο και όλο στο Πλατύ και πως αν ήθελε η κυβέρνηση να εκσυγχρονίσει τα εργοστάσια, θα συμφωνούσε με την πρόταση του ΚΚΕ να δοθούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό τους, αφού είναι εργοστάσια με μηχανολογικό εξοπλισμό του 1970.

Παράλληλα, κάλεσε τους τευτλοπαραγωγούς «μπροστά στις αγροτικές κινητοποιήσεις να πάρουν δυναμικά και μαζικά μέρος για το δίκιο και την επιβίωσή τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ