Σάββατο 28 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ 8 ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
Αντιδράσεις και προσπάθεια άμβλυνσης των εντυπώσεων

Συνεχίστηκαν και χτες οι αντιδράσεις που προκάλεσε η προχτεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών στην Τουρκία.

Προσπαθώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις που προκάλεσε στην τουρκική πλευρά η απόφαση, χτες το Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση (...) Υπογραμμίζουμε σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας», συμπληρώνοντας την ίδια στιγμή ότι «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο» και ότι «εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη».

Τουρκία: Βλέπει «αναπόφευκτες συνέπειες» στις διμερείς σχέσεις

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του από την Αττάλεια, σημείωνε ότι η απόφαση για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών δεν είναι μια νομική απόφαση, αλλά πολιτική. Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ» και το δίκτυο «ΤRT», ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι η χώρα του θα εκφράσει την αντίδρασή της «στην πράξη» και θα λάβει όλα τα «απαραίτητα μέτρα». Η απόφαση αυτή «θα επηρεάσει αναπόφευκτα τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», συμπλήρωσε ακόμα.

Μάλιστα, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο η Αγκυρα να ακυρώσει τις συμφωνίες για την επανεισδοχή των προσφύγων, οι οποίες αφορούν ευρύτερα τη συνεργασία της Τουρκίας και της ΕΕ υποτίθεται για την «αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης». Πρόκειται βέβαια για ένα πεδίο στο οποίο από την πρώτη στιγμή εκφράζονται γενικότερες στοχεύσεις και των δύο πλευρών, αποτυπώνοντας το παζάρι σε διάφορα ζητήματα.

Επιπλέον, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, ισχυρίστηκε χτες σχετικά με το θέμα των 8 στρατιωτικών ότι είχε υπόσχεση από την ελληνική κυβέρνηση για παράδοσή τους. Φέρεται να είπε: «Η Ελλάδα δεν μας δίνει ακόμα τους "οχτώ" που βρήκαν καταφύγιο εκεί. Τους τηλεφώνησα μια ημέρα μετά την αυτομόληση των "οχτώ"' και μου υποσχέθηκαν ότι θα μας τους παρέδιδαν σε 15 με 20 ημέρες», και προειδοποίησε: «Οι πραξικοπηματίες προχώρησαν σε τρομοκρατικές πράξεις στην Τουρκία, και γι' αυτό πρέπει να δικαστούν εδώ. Οσο καθυστερεί η έκδοσή τους τόσο θα επηρεάζεται σαφώς η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα».

Στο μεταξύ, χτες, το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλε και επίσημα το δεύτερο αίτημα έκδοσης των οκτώ στρατιωτικών.

Εκτιμήσεις και αντιδράσεις

Την ίδια στιγμή, αξίζει να καταγραφούν ορισμένα από τα δημοσιεύματα στο γερμανικό αστικό Τύπο, για τις πιθανές συνέπειες που η μη έκδοση των «οκτώ» μπορεί να προκαλέσει.

Το «Σπίγκελ» έγραφε χτες ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου «τιμά τις ευρωπαϊκές αξίες και την έννοια του κράτους δικαίου. Θα μπορούσε όμως να δυσχεράνει τις ούτως ή άλλως τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Ενώ συνεχίζοντας υποστηρίζει: «Τώρα αρχίζουν τα προβλήματα για την ελληνική κυβέρνηση (...) Γιατί η Αθήνα θα αντιμετωπίσει τη μήνη της Τουρκίας (...) Η περίπτωση των οκτώ αξιωματικών έχει μεγάλη συμβολική σημασία για τον Ερντογάν. Ενστολοι ζήτησαν καταφύγιο στη χώρα του προαιώνιου εχθρού».

Η «Ταγκεστσάιτουνγκ» επισημαίνει: «Η υπόθεση θα έχει σίγουρα πολιτικές συνέπειες στις σχέσεις των ΝΑΤΟικών εταίρων Ελλάδας και Τουρκίας (...) Ως πρώτο βήμα η Αθήνα περιμένει ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει ως αντίποινα τα μεταναστευτικά κύματα. Δεν ξεχνά κανείς τι είχε συμβεί τον περασμένο Ιούλιο: Ειδικά την ημέρα, κατά την οποία ο πρώτος Τούρκος αξιωματικός παρουσιάστηκε στο δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης για να εξηγήσει τους λόγους που τον είχαν οδηγήσει στην αίτηση πολιτικού ασύλου, 185 πρόσφυγες κατέφθασαν στη Λέσβο. Ηταν αριθμός - ρεκόρ για το σχετικά ήρεμο 2016».

Η «Σουντόιτσε Ζάιντουνγκ» συμπλήρωνε: «Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα εξαρτημένη από το αν η Τουρκία τηρεί τη συμφωνία με την ΕΕ για τους πρόσφυγες και τους αποτρέπει από το να τολμήσουν το επικίνδυνο πέρασμα στα ελληνικά νησιά (...) Η Αγκυρα ωστόσο έχει απειλήσει επανειλημμένα την Ευρώπη ότι θα πάψει να τηρεί τη συμφωνία. Το αποτέλεσμα θα ήταν να τεθεί και πάλι εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ελλάδα».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι από την πλευρά της ΝΔ η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ κατέθεσε Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δηλώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ για «σοβαρές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας», καλώντας την Κομισιόν να αξιολογήσει τη στάση της Τουρκίας και να τη συμπεριλάβει στην επόμενη έκθεση αξιολόγησης της Τουρκίας, ως σοβαρή παραβίαση του κράτους δικαίου από τη γείτονα χώρα. Την ίδια ώρα, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κύρτσος, μιλώντας στο ρ/σ «Alpha», εκτιμούσε ότι «η ΕΕ είναι στο πλευρό της Ελλάδας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ