ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ο Κουρέας της Σεβίλλης» επιστρέφει

Copyright © 2016 Vassilis Makr

Ο«Κουρέας της Σεβίλλης», ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του ελληνικού κοινού, επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, μέσα από τη σύγχρονη ματιά του σκηνοθέτη Φραντσέσκο Μικέλι. Ποιητικό κείμενο Τσέζαρε Στερμπίνι βασισμένο στην ομώνυμη κωμωδία του Πιέρ - Ωγκυστέν Καρόν ντε Μπωμαρσαί. Η ανατρεπτική παραγωγή του αριστουργήματος του Τζοακίνο Ροσίνι, σε συμπαραγωγή με το Τεάτρο Κομουνάλε της Μπολόνια, σε μουσική διεύθυνση του Αναστάσιου Συμεωνίδη και της Ζωής Τσόκανου θα παρουσιαστεί (18, 19, 22, 24, 25, 26 Φλεβάρη και 3, 5 Μάρτη), στο Θέατρο «Ολύμπια». Ωρα έναρξης 20.00.

Η εντυπωσιακή παραγωγή, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε την περασμένη σεζόν στο Θέατρο Ολύμπια και στη συνέχεια ταξίδεψε στο Τεάτρο Κομουνάλε της Μπολόνια, φέρνει την ιστορία του Φίγκαρο στην ψηφιακή εποχή, φωτίζοντας τον - μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας - κόσμο της Ροζίνας.

Τη Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Το ρόλο του τίτλου ερμηνεύουν, στην πρώτη διανομή ο Διονύσης Σούρμπης, ενώ, στη δεύτερη ο βαρύτονος Χάρης Ανδριανός. Στον ρόλο της Ροζίνας δύο διακεκριμένες υψίφωνοι, η Βασιλική Καραγιάννη και η Μίνα Πολυχρόνου. Ο διακεκριμένος τενόρος της ΕΛΣ Αντώνης Κορωναίος ερμηνεύει τον ρόλο του Κόμη Αλμαβίβα στην πρώτη διανομή, ενώ ο Ρουμάνος Γιόαν Χότεα, στη δεύτερη. Στο ρόλο του Μπάρτολο οι Δημήτρης Κασιούμης και Ακης Λαλούσης και στον ρόλο του Μπαζίλιο οι Τάσος Αποστόλου και Πέτρος Μαγουλάς.

Το διάσημο έργο, που συμπλήρωσε το 2016 διακόσια χρόνια ζωής, αφού πρωτοπαρουσιάστηκε στη Ρώμη τον Φλεβάρη του 1816, κρύβει μια ενδιαφέρουσα ιστορία, για τον τρόπο που γράφτηκε, αλλά και την αποδοχή του από το ιταλικό και το παγκόσμιο κοινό. Η πρεμιέρα του έργου έγινε στις 20 Φλεβάρη 1816 στο θέατρο «Αρτζεντίνα» της Ρώμης. Στις 17 του προηγούμενου μήνα ο Ροσίνι δεν είχε καν ξεκινήσει να το γράφει, μια και ο Δούκας Φραντσέσκο Σφόρτσα δεν του είχε παραδώσει το ποιητικό κείμενο. Τελικά, στις 6 Φλεβάρη ο 24χρονος Ροσίνι είχε ήδη συνθέσει την Α' πράξη του έργου και έως τις 20 του μήνα, που δόθηκε η πρώτη παράσταση, είχε ολοκληρώσει τη σύνθεση, αλλά και την ενορχήστρωση του έργου. Σήμερα μοιάζει εξωπραγματικό το γεγονός ότι η σύνθεση ενός τέτοιου έργου ολοκληρώθηκε μέσα σε μόλις 24 μέρες. Εκείνη την εποχή, όμως, ο χρόνος μετρούσε αλλιώς: «Δεν εκπλήσσομαι, πάντοτε συνέθετε αργά», είπε χαρακτηριστικά ο Γκαετάνο Ντονιτσέτι, όταν έμαθε για το χρόνο που απαιτήθηκε από τον Ροσίνι για την σύνθεση του Κουρέα. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι ο Ροσίνι χρειάστηκε για τη σύνθεση της Ιταλίδας στο Αλγέρι μόλις 18 μέρες!

Στη δεύτερη παράσταση, την Κυριακή 19 Φλεβάρη, θα διατεθούν 150 εισιτήρια για ανέργους στην τιμή των 5 ευρώ. Ταμεία θεάτρου Ολύμπια - Ακαδημίας 59-61, Αθήνα. Τρίτη έως Κυριακή 09.00 - 21.00 & Δευτέρα 09.00 - 16.00, Τηλ. κέντρο: 210.3662.100 - Ομαδικές πωλήσεις: 210.3711.342 Ηλεκτρονική προπώληση: www.nationalopera.gr

Εργο τεράστιας ιστορικής αξίας στη Βουλή

Τη δωρεά της γλυπτής ζωφόρου του Χρήστου Καπράλου με θέμα «Η καλλιέργεια και η επεξεργασία του καπνού», από την εταιρεία «Παπαστράτος», έκανε αποδεκτή ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Βουλής την περασμένη Πέμπτη, 2 Φλεβάρη.

«Η καλλιέργεια και η επεξεργασία του καπνού» αποτελεί ένα έργο τεράστιας ιστορικής, καλλιτεχνικής, αλλά και λαογραφικής αξίας. Φιλοτεχνήθηκε το 1954 από τον Χρήστο Καπράλο, έναν από τους σημαντικότερους γλύπτες του 20ού αιώνα, κατά παραγγελία του Ευάγγελου Παπαστράτου, ιδρυτή της εταιρείας «Παπαστράτος», και επί 50 και πλέον χρόνια κοσμούσε την είσοδο του ιστορικού εργοστασίου της εταιρείας στον Πειραιά. Η γλυπτή ζωφόρος (ύψους 60 εκατοστών και μήκους 9,8 μέτρων) απεικονίζει τις καθημερινές ασχολίες των ανθρώπων στα καπνοχώραφα, σε όλα τα στάδια επεξεργασίας του καπνού.

Η μνημειακή ζωφόρος αποτελεί το τρίτο έργο του Χρήστου Καπράλου που κοσμεί πλέον το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Το άγαλμα της «Μάνας» στον περίβολο του Μεγάρου και η ζωφόρος «Το Μνημείο της Μάχης της Πίνδου» αποτελούν ιστορικά έργα του ίδιου καλλιτέχνη.

Ο αξέχαστος Χρήστος Καπράλος υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Ελληνες γλύπτες του 20ού αιώνα, με διεθνή αναγνώριση και βραβεία. Πολλά έργα του κοσμούν κρατικές και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο και τιμούν τη χώρα μας. Σύγχρονος του Γιάννη Τσαρούχη, του Νίκου Νικολάου, του Αγγελου Σικελιανού αλλά και του Γιώργου Μπουζιάνη (με τους τρεις τελευταίους συνδεόταν με χρόνια φιλία), μας άφησε ως παρακαταθήκη τη μνημειώδη «Ζωφόρο της Πίνδου» και πολλά ακόμα σπουδαία έργα. Δημιουργίες που συνδυάζουν τα αρχαϊκά χαρακτηριστικά με τις σύγχρονες αναζητήσεις, και διακρίνονται για τη μνημειακότητα, την πηγαιότητα, την εκφραστική δύναμη και τον εσωτερικό τους πλούτο.

Αξιόλογο ντοκιμαντέρ που ανατρέχει στις προσωπογραφίες του El Greco

Η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας του Λ. Χαρωνίτη έγινε την περασμένη Κυριακή

Ο Δ. Κουτσούμπας, ο Ν. Αμπατιέλος, ο Λ. Χαρωνίτης, ο Χ. Παπαδόπουλος (πρόεδρος της Εταιρείας Ελ. Σκηνοθετών) και ο Β. Κοσσυβάκης (επικεφαλής της «New Star»)
Ο Δ. Κουτσούμπας, ο Ν. Αμπατιέλος, ο Λ. Χαρωνίτης, ο Χ. Παπαδόπουλος (πρόεδρος της Εταιρείας Ελ. Σκηνοθετών) και ο Β. Κοσσυβάκης (επικεφαλής της «New Star»)
Η επίσημη πρεμιέρα της νέας ταινίας ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Χαρωνίτη«El Greco - Προσωπογραφίες» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Φλεβάρη στον κινηματογράφο «Αλκυονίς», παρουσία του ίδιου του Λ. Χαρωνίτη, που συνδιοργάνωσε την εκδήλωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σεισάρχων του Δήμου Ανωγείων.

Την πρεμιέρα παρακολούθησαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η πολύ αξιόλογη ταινία έχει διάρκεια 82 λεπτά και διατρέχει μια σειρά προσωπογραφίες του «El Greco», που βρίσκονται σε μεγάλα μουσεία και εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Είναι η ένατη του σκηνοθέτη για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, μέσα στα 30 και πλέον χρόνια που ασχολείται με την έρευνα και τη μελέτη της ζωής και του έργου του μεγάλου δημιουργού.

Την προβολή της ταινίας προλόγισε ο συγγραφέας και θεωρητικός του κινηματογράφου, Τάσος Γουδέλης.

Οι συντελεστές της ταινίας: Ερευνα - κείμενα: Λευτέρης Χαρωνίτης, αφήγηση: Αχιλλέας Κυριακίδης και Αννα Χατζηχρήστου, καλλιτεχνική επιμέλεια - μοντάζ: Μιχάλης Γαλανάκης, φωτογραφία: Κωστής Παπαναστασάτος, διεύθυνση παραγωγής: Κάτια Καππάτου, παραγωγή - σενάριο - σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρωνίτης.

Πέθανε ο Συράκος Δανάλης

Στην Αίγινα κηδεύτηκε ο Συράκος Δανάλης, από τους σημαντικότερους διευθυντές φωτογραφίας του ελληνικού κινηματογράφου, στον οποίο χρωστάμε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, την ποιητική φωτογράφιση των ταινιών του Τάκη Κανελλόπουλου. Ο Σ. Δανάλης ήταν αδερφός του μεγάλου Γρηγόρη Δανάλη, επίσης διευθυντή φωτογραφίας και γνωστού στον κινηματογραφικό χώρο ως «παππούς του ελληνικού κινηματογράφου», που το ΚΚΕ τίμησε το Νοέμβρη του 2014 μαζί με άλλους κομμουνιστές δημιουργούς του κινηματογράφου.

Ο Συράκος Δανάλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Η καταγωγή του ήταν από την Κεφαλονιά. Στην Κατοχή οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Σπούδασε σχέδιο υφάσματος στο Μπέργκαμο της Ιταλίας, αλλά δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτό. Από πολύ νέος βρέθηκε στον χώρο του κινηματογράφου και γρήγορα καθιερώθηκε σαν ένας από τους σημαντικότερους διευθυντές φωτογραφίας, με πάνω από ογδόντα ταινίες μεγάλου μήκους στο ενεργητικό του, σίριαλ και γύρω στα χίλια ντοκιμαντέρ και ημίωρα αργότερα, σαν μόνιμος συνεργάτης στην ΕΡΤ. Βραβεύτηκε επανειλημμένως στο φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και στο εξωτερικό.

Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με τα εικαστικά, δουλεύοντας στην Αίγινα, όπου διέμενε, φιλοτεχνώντας έργα δουλεμένα πάνω σε ξύλο, με σημείο αναφοράς πάντα έναν καθρέπτη, είτε έργα καλλιτεχνικής μικροναυπηγικής. Πραγματοποίησε την τελευταία του έκθεση στον Τεχνοχώρο, τον Ιούλη του 2015, με τίτλο «πλοίον - πλέω».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ