ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Οδηγίες για μπαράζ απελάσεων παράτυπων μεταναστών

...και έκκληση Τραμπ κατά του αντισημιτισμού και της... μισαλλοδοξίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέες οδηγίες για αύξηση της απέλασης παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ, με προτεραιότητα σε όλους όσοι θεωρούνται «απειλή» ή έχουν καταδικαστεί ακόμη και για παραβιάσεις του οδικού κώδικα, έδωσε χτες το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας στις ΗΠΑ, εν αναμονή του νέου προεδρικού διατάγματος για περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης.

Από τους νέους κανονισμούς εξαιρούνται μόνο όσοι μπήκαν παράτυπα στις ΗΠΑ ενώ ήταν ακόμη παιδιά. Αντίθετα, οι αρμόδιες υπηρεσίες δίνουν εφεξής προτεραιότητα σε όσους θεωρούνται «απειλή», δηλαδή όσοι μπήκαν πρόσφατα στη χώρα, όσοι έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα και εκείνοι που βαρύνονται με κατηγορίες αλλά δεν έχουν καταδικαστεί ακόμη.

Σήμερα, με άμεση απέλαση απειλούνται μόνο όσοι συλλαμβάνονται κοντά στα σύνορα και δεν μπορούν να αποδείξουν ότι βρίσκονται στις ΗΠΑ για πάνω από 14 μέρες. Επίσης, η υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) θα μπορεί να θέτει υπό κράτηση τους μετανάστες που περιμένουν να εκδοθεί δικαστική απόφαση για το αν θα απελαθούν ή θα τους επιτραπεί να παραμείνουν στη χώρα (για παράδειγμα, αν θα τους χορηγηθεί άσυλο).

Τέτοιες πολιτικές, πάντως, εντείνουν τις αντιδράσεις μέρους της αμερικανικής κοινωνίας που αντιδρά στις διαθέσεις της νέας κυβέρνησης, μεταξύ άλλων και για σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκαν μικρές πορείες διαμαρτυρίας σε δεκάδες πόλεις της χώρας με κεντρικό σύνθημα «Τραμπ δεν είσαι ο Πρόεδρός μας», παρατείνοντας έτσι το κλίμα δυσαρέσκειας και αμφισβήτησης γύρω από τον νέο ηγέτη των ΗΠΑ.

Σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετέβη χτες στο νέο Μουσείο Αφροαμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που είχε εγκαινιάσει πριν μερικούς μήνες ο προκάτοχός του Ομπάμα, κάνοντας έκκληση κατά της προκατάληψης και υπέρ του τερματισμού των επιθέσεων βίας και μισαλλοδοξίας σε βάρος των Εβραίων. Αφορμή έδωσαν οι απειλές για βόμβα που διατυπώθηκαν τη Δευτέρα σε 11 εβραϊκές συναγωγές και πολιτιστικά κέντρα, καθώς και οι βανδαλισμοί σε εβραϊκό νεκροταφείο στο Σεντ Λούις στο Μιζούρι. Ο Τραμπ μάλιστα χαρακτήρισε τον αντισημιτισμό «φρικτό και οδυνηρό», ζητώντας «να εκριζωθούν η μισαλλοδοξία, το μίσος και το κακό».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ
Εκκληση Χαμενεΐ για συνέχιση της Ιντιφάντα

Από τη Διάσκεψη στην Τεχεράνη

Copyright 2017 The Associated

Από τη Διάσκεψη στην Τεχεράνη
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Υπέρ της συνέχισης της αντίστασης και του αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ελευθερία τάχθηκε χτες, με ομιλία του στην έναρξη των εργασιών της 6ης Διεθνούς Συνόδου για την Παλαιστινιακή Εξέγερση (Ιντιφάντα) στην Τεχεράνη, ο σιίτης ανώτατος ιερωμένος Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, χαρακτηρίζοντας το Ισραήλ «καρκίνωμα» που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί «μέχρι να ελευθερωθεί η Παλαιστίνη».

Ο πρόεδρος της ιρανικής βουλής, Αλί Λαριτζανί, σημείωσε ότι ο παλαιστινιακός λαός είναι διπλά καταπιεσμένος και από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές, αλλά και από τη στάση μέρους της «διεθνούς κοινότητας». Εξέφρασε την ανάγκη για διεθνή έκφραση αλληλεγγύης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

Στη διήμερη συνάντηση για το Παλαιστινιακό συμμετέχουν πάνω από 500 ξένοι αξιωματούχοι από τουλάχιστον 80 χώρες. Ολοκληρώνεται σήμερα με ομιλία του Ιρανού Προέδρου, Χασάν Ροχανί.

Στο Κάιρο, το ίδιο 24ωρο συναντήθηκαν οι ηγέτες Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, και Ιορδανίας, βασιλιάς Αμπντάλα Β', υπογραμμίζοντας την αφοσίωσή τους στην εξεύρεση λύσης στο Παλαιστινιακό στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών. Συζήτησαν επίσης «μελλοντικές κινήσεις» για άρση του αδιεξόδου στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα μετά την ανάληψη της νέας κυβέρνησης στις ΗΠΑ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συνέχισε ωστόσο απερίσπαστος την τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία, αναζητώντας νέες αγορές για τα ισραηλινά μονοπώλια.

Στο Ισραήλ, πάντως, χτες οι κατοχικές αρχές απελευθέρωσαν τον Παλαιστίνιο δημοσιογράφο και στέλεχος του παλαιστινιακού συνδικάτου Τύπου, Ομάρ Νάζα, μετά από 10 μήνες κράτησης, δίχως καν απαγγελία κατηγοριών. Είχε συλληφθεί τον περσινό Απρίλη στα σύνορα της Δυτικής Οχθης με την Ιορδανία, απ' όπου θα αναχωρούσε για ένα συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων στη Βοσνία. Ωστόσο, πάνω από 20 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι κρατούνται υπό ανάλογες συνθήκες παράνομα στις ισραηλινές φυλακές, μεταξύ των οποίων ο Μοχάμεντ αλ Κικ, που ξανακάνει απεργία πείνας εδώ και 17 μέρες, θέτοντας τη ζωή του σε κίνδυνο.

Σάλο προκάλεσε χτες, τέλος, η απόφαση ισραηλινού στρατοδικείου για 18μηνη ποινή κάθειρξης σε βάρος του λοχία Ελόρ Αζάρια, που σκότωσε το Μάρτη του 2016 νεαρό Παλαιστίνιο που φερόταν πως είχε προσπαθήσει να επιτεθεί σε Ισραηλινούς στρατιώτες με μαχαίρι στη Χεβρώνα.

ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Προωθούν σχέδια κλιμάκωσης της στρατιωτικής δράσης

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, προώθησε και χτες στη Βαγδάτη σχέδια παραμονής των αμερικανικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στο Ιράκ «για ακόμη λίγο», όπως είπε, χρησιμοποιώντας το βολικό άλλοθι των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» που εξέθρεψαν οι ιμπεριαλιστικές πολιτικές των ΗΠΑ, της ΕΕ και χωρών της ευρύτερης περιοχής.

Ο Μάτις συνέχισε έτσι για δεύτερο 24ωρο τις συναντήσεις του με Ιρακινούς στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους, εξετάζοντας με προσοχή τις εξελίξεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, και τις εντεινόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις για πλήρη ανακατάληψη της Μοσούλης, καθώς πρέπει μέχρι τις αρχές της άλλης βδομάδας να παρουσιάσει στον Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, όλες τις προτάσεις του για «καταπολέμηση και συντριβή» των τζιχαντιστών, όχι μόνο στο Ιράκ αλλά και στη Συρία, τη Λιβύη και αλλού. Στα σχέδιά του θα πρέπει να συμπεριλάβει και τις εκθέσεις και προτάσεις άλλων Αμερικανών στρατηγών από τις επαφές που πραγματοποίησαν τις τελευταίες μέρες στην Αγκυρα, με δεδομένες τις πιέσεις της τουρκικής κυβέρνησης να συμμετάσχει σε μία «παράλληλη επιχείρηση από κοινού με τις ΗΠΑ», σε επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκα στη Βόρεια Συρία, υπό την προϋπόθεση της εξαίρεσης των Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG (που η Αγκυρα θεωρεί «τρομοκρατικές» και «παρακλάδι του ΡΚΚ»).

Χτες, πάντως, μαχητές από τις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF), στις οποίες συμμετέχουν και οι Κούρδοι των δυνάμεων YPG και στηρίζονται ανοικτά από τις ΗΠΑ, μπήκαν για πρώτη φορά στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ, στο πλαίσιο των επιχειρήσεών της για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Η προέλαση εντάσσεται στις επιχειρήσεις των SDF που έχουν ως στόχο να περικυκλώσουν και τελικά να καταλάβουν τη Ράκα, την ντε φάκτο πρωτεύουσα του ΙΚ στη Βόρεια Συρία.

Εντός και εκτός Συρίας, πάντως, συνεχίζονταν οι ζυμώσεις ενόψει των ενδοσυριακών έμμεσων διαπραγματεύσεων που αναμένεται να ξεκινήσουν την Πέμπτη στη Γενεύη της Ελβετίας, υπό την αιγίδα του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

Η λεγόμενη «Υπατη Διαπραγματευτική Επιτροπή» της συριακής λεγόμενης αντιπολίτευσης που θα συμμετάσχει στα παζάρια της Γενεύης, κατήγγειλε χτες τη συριακή κυβέρνηση πως στέλνει «αιματηρό μήνυμα», κλιμακώνοντας τις επιθέσεις της σε βάρος περιοχών που ελέγχονται από οργανώσεις αντικαθεστωτικών.

Στη Ρωσία, ο υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, σημείωσε πως το λαθρεμπόριο όπλων προς τη Συρία συνεχίζεται ανεμπόδιστα και στην Αγκυρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, ανταπέδωσε τις προχτεσινές ιρανικές κατηγορίες περί «πολιτικών που αποσταθεροποιούν την ευρύτερη περιοχή».

ΛΙΒΑΝΟΣ
Κατηγορίες Νασράλα σε βάρος ΗΠΑ και Ισραήλ

BΗΡΥΤΟΣ.--

Συνέντευξη «εφ' όλης της ύλης» έδωσε χτες στο αραβικό δίκτυο «IRIB TV» ο αρχηγός της «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα.

Ο Νασράλα κατηγόρησε το Ισραήλ για τη συνέχιση της κατοχής και της καταπίεσης του παλαιστινιακού λαού, χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «πρωτοπόρο στην τρομοκρατία παγκοσμίως» και δικαιολόγησε τη δράση της οργάνωσής του στη Συρία, λέγοντας πως έγινε στο πλαίσιο αλληλεγγύης και συμφωνιών με τη συριακή κυβέρνηση. Υποστήριξε ότι η οργάνωσή του είναι τόσο ευέλικτη όσο χρειάζεται για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών και «δύναμη αντίστασης», όχι μόνο στο Λίβανο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Κατήγγειλε το «βρώμικο ρόλο της Σαουδικής Αραβίας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ στον πόλεμο της Υεμένης, την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων της σιιτικής πλειοψηφίας από τη σουνιτική μοναρχία για έκτο συνεχόμενο χρόνο στο Μπαχρέιν».

Δεν θέλει μαντήλα η Λεπέν...

Το ίδιο 24ωρο, συνέχισε, για δεύτερη μέρα χτες στο Λίβανο, την επίσκεψή της στη χώρα η αρχηγός του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου», Μαρίν Λεπέν, αρνούμενη να συναντήσει τον μεγάλο μουφτή της Βηρυτού όταν ο τελευταίος απαίτησε να τη συναντήσει με μαντήλα στο κεφάλι. Η Λεπέν, σε μία κίνηση «εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης», απέρριψε το αίτημα, υπέβαλε προφορικά τα σέβη της και έφυγε χωρίς να τον συναντήσει. Είχε προγραμματίσει, ωστόσο, συναντήσεις με τον Μαρωνίτη πατριάρχη Μπεχάρα Ράι και με τον Σαμίρ Τζατζά, ηγέτη του κόμματος «Λιβανικών Δυνάμεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ