Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Οδηγίες για μπαράζ απελάσεων παράτυπων μεταναστών

...και έκκληση Τραμπ κατά του αντισημιτισμού και της... μισαλλοδοξίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέες οδηγίες για αύξηση της απέλασης παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ, με προτεραιότητα σε όλους όσοι θεωρούνται «απειλή» ή έχουν καταδικαστεί ακόμη και για παραβιάσεις του οδικού κώδικα, έδωσε χτες το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας στις ΗΠΑ, εν αναμονή του νέου προεδρικού διατάγματος για περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης.

Από τους νέους κανονισμούς εξαιρούνται μόνο όσοι μπήκαν παράτυπα στις ΗΠΑ ενώ ήταν ακόμη παιδιά. Αντίθετα, οι αρμόδιες υπηρεσίες δίνουν εφεξής προτεραιότητα σε όσους θεωρούνται «απειλή», δηλαδή όσοι μπήκαν πρόσφατα στη χώρα, όσοι έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα και εκείνοι που βαρύνονται με κατηγορίες αλλά δεν έχουν καταδικαστεί ακόμη.

Σήμερα, με άμεση απέλαση απειλούνται μόνο όσοι συλλαμβάνονται κοντά στα σύνορα και δεν μπορούν να αποδείξουν ότι βρίσκονται στις ΗΠΑ για πάνω από 14 μέρες. Επίσης, η υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) θα μπορεί να θέτει υπό κράτηση τους μετανάστες που περιμένουν να εκδοθεί δικαστική απόφαση για το αν θα απελαθούν ή θα τους επιτραπεί να παραμείνουν στη χώρα (για παράδειγμα, αν θα τους χορηγηθεί άσυλο).

Τέτοιες πολιτικές, πάντως, εντείνουν τις αντιδράσεις μέρους της αμερικανικής κοινωνίας που αντιδρά στις διαθέσεις της νέας κυβέρνησης, μεταξύ άλλων και για σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκαν μικρές πορείες διαμαρτυρίας σε δεκάδες πόλεις της χώρας με κεντρικό σύνθημα «Τραμπ δεν είσαι ο Πρόεδρός μας», παρατείνοντας έτσι το κλίμα δυσαρέσκειας και αμφισβήτησης γύρω από τον νέο ηγέτη των ΗΠΑ.

Σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετέβη χτες στο νέο Μουσείο Αφροαμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που είχε εγκαινιάσει πριν μερικούς μήνες ο προκάτοχός του Ομπάμα, κάνοντας έκκληση κατά της προκατάληψης και υπέρ του τερματισμού των επιθέσεων βίας και μισαλλοδοξίας σε βάρος των Εβραίων. Αφορμή έδωσαν οι απειλές για βόμβα που διατυπώθηκαν τη Δευτέρα σε 11 εβραϊκές συναγωγές και πολιτιστικά κέντρα, καθώς και οι βανδαλισμοί σε εβραϊκό νεκροταφείο στο Σεντ Λούις στο Μιζούρι. Ο Τραμπ μάλιστα χαρακτήρισε τον αντισημιτισμό «φρικτό και οδυνηρό», ζητώντας «να εκριζωθούν η μισαλλοδοξία, το μίσος και το κακό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ