Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεργασίες για την περιφέρεια ενόψει του δημοψηφίσματος

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, υποστήριξε χτες ότι μετά από τις πρώτες συναντήσεις συμπέρανε ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση «θα είναι πιο επιεικής και ευαίσθητη» στο θέμα της «αντιμετώπισης» της FETO (σ.σ. της «τρομοκρατικής οργάνωσης» του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετ. Γκιουλέν που θεωρείται πρωτεργάτης της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη), διαμορφώνοντας εντυπώσεις για «αποκατάσταση» και άλλων διαφωνιών μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας. Τέτοιες εκτιμήσεις αποτυπώνουν διεργασίες, βέβαια, ωστόσο δεν πρέπει να απολυτοποιούνται (πέρα από τις σκοπιμότητες που συχνά εξυπηρετούν), δεδομένων των βαθιών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που αποτυπώνονται και στην όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή.

Πάντως, αντίστοιχες δηλώσεις ο Γιλντιρίμ είχε κάνει και μερικές μέρες πριν, μετά τη συνάντηση που είχε στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μόναχο με τον νέο Αμερικανό αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς.

Επίσης, χτες, ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Αγκυρα ο Αμερικανός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν, που μετά από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν μίλησε για «θερμή και εποικοδομητική» συζήτηση, συμπληρώνοντας ότι η συνεργασία των δύο χωρών είναι «πιο ζωτική από ποτέ», μέσα σε συνθήκες διαταραχών σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

«Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησής μας ασχολήθηκε με την κατάσταση στη Συρία. Η αλλαγή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ αποτελεί σημαντική ευκαιρία να αναθεωρηθεί και επαναξιολογηθεί η σημερινή πολιτική στη Συρία», είπε ο Μακέιν, ο οποίος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Χουριέτ», τόνισε ακόμα: «Οι ΗΠΑ πρέπει να εργαστούν μαζί με την Τουρκία για μια γοργή και μακρόχρονη ήττα του "Ισλαμικού Κράτους", ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την ενίσχυση των συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ, την αντιμετώπιση της επιζήμιας επιρροής των αντιπάλων μας και την οικοδόμηση μιας ευνοϊκής ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή». Ο Μακέιν είπε ακόμα ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της την πρόταση της Αγκυρας για δημιουργία ζωνών ασφαλών πτήσεων στη Συρία.

Στο μεταξύ, νέα παρέμβαση υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης που θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 16 Απρίλη, έκανε ο ηγέτης του εθνικιστικού ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του, υποστήριξε ότι το προεδρικό σύστημα «θα φέρει ειρήνη στη χώρα και τάξη στο κράτος». Υπογράμμισε, επίσης, ότι το MHP στηρίζει τις Ενοπλες Δυνάμεις, την κυβέρνηση και το κράτος της Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ