Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ
Εκκληση Χαμενεΐ για συνέχιση της Ιντιφάντα

Από τη Διάσκεψη στην Τεχεράνη

Copyright 2017 The Associated

Από τη Διάσκεψη στην Τεχεράνη
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Υπέρ της συνέχισης της αντίστασης και του αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ελευθερία τάχθηκε χτες, με ομιλία του στην έναρξη των εργασιών της 6ης Διεθνούς Συνόδου για την Παλαιστινιακή Εξέγερση (Ιντιφάντα) στην Τεχεράνη, ο σιίτης ανώτατος ιερωμένος Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, χαρακτηρίζοντας το Ισραήλ «καρκίνωμα» που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί «μέχρι να ελευθερωθεί η Παλαιστίνη».

Ο πρόεδρος της ιρανικής βουλής, Αλί Λαριτζανί, σημείωσε ότι ο παλαιστινιακός λαός είναι διπλά καταπιεσμένος και από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές, αλλά και από τη στάση μέρους της «διεθνούς κοινότητας». Εξέφρασε την ανάγκη για διεθνή έκφραση αλληλεγγύης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

Στη διήμερη συνάντηση για το Παλαιστινιακό συμμετέχουν πάνω από 500 ξένοι αξιωματούχοι από τουλάχιστον 80 χώρες. Ολοκληρώνεται σήμερα με ομιλία του Ιρανού Προέδρου, Χασάν Ροχανί.

Στο Κάιρο, το ίδιο 24ωρο συναντήθηκαν οι ηγέτες Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, και Ιορδανίας, βασιλιάς Αμπντάλα Β', υπογραμμίζοντας την αφοσίωσή τους στην εξεύρεση λύσης στο Παλαιστινιακό στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών. Συζήτησαν επίσης «μελλοντικές κινήσεις» για άρση του αδιεξόδου στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα μετά την ανάληψη της νέας κυβέρνησης στις ΗΠΑ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συνέχισε ωστόσο απερίσπαστος την τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία, αναζητώντας νέες αγορές για τα ισραηλινά μονοπώλια.

Στο Ισραήλ, πάντως, χτες οι κατοχικές αρχές απελευθέρωσαν τον Παλαιστίνιο δημοσιογράφο και στέλεχος του παλαιστινιακού συνδικάτου Τύπου, Ομάρ Νάζα, μετά από 10 μήνες κράτησης, δίχως καν απαγγελία κατηγοριών. Είχε συλληφθεί τον περσινό Απρίλη στα σύνορα της Δυτικής Οχθης με την Ιορδανία, απ' όπου θα αναχωρούσε για ένα συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων στη Βοσνία. Ωστόσο, πάνω από 20 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι κρατούνται υπό ανάλογες συνθήκες παράνομα στις ισραηλινές φυλακές, μεταξύ των οποίων ο Μοχάμεντ αλ Κικ, που ξανακάνει απεργία πείνας εδώ και 17 μέρες, θέτοντας τη ζωή του σε κίνδυνο.

Σάλο προκάλεσε χτες, τέλος, η απόφαση ισραηλινού στρατοδικείου για 18μηνη ποινή κάθειρξης σε βάρος του λοχία Ελόρ Αζάρια, που σκότωσε το Μάρτη του 2016 νεαρό Παλαιστίνιο που φερόταν πως είχε προσπαθήσει να επιτεθεί σε Ισραηλινούς στρατιώτες με μαχαίρι στη Χεβρώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ