Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχείς παραβιάσεις της εκεχειρίας

Το σκηνικό επαναλαμβάνεται και πάλι στην Ανατολική Ουκρανία. Η νέα συμφωνία για τήρηση της εκεχειρίας και απομάκρυνση των βαρέων όπλων συνεχώς παραβιάζεται, με δεκάδες βομβαρδισμούς κυρίως από την πλευρά των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατού και εθνικιστικών ταγμάτων), με στόχο θέσεις στους δύο θύλακες που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (ονομασία που είναι παραπλανητική αφού πρόκειται για αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στη Ρωσία). Η κατάπαυση πυρός υποτίθεται θα ξεκινούσε τη Δευτέρα 20 Φλεβάρη, μετά τη συμφωνία που επικύρωσε και το λεγόμενο «σχήμα της Νορμανδίας», οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας, Ουκρανίας, που συναντήθηκαν στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο το περασμένο Σάββατο. Ωστόσο και στις δύο περιοχές έπεσαν πάνω από 5.000 βλήματα διαφόρων διαμετρημάτων και μέσα σε κατοικημένες περιοχές και παραβιάστηκε η συμφωνία πάνω από 40 φορές.

Πάντως, οι πολιτοφυλακές δηλώνουν έτοιμες να ξεκινήσουν την απομάκρυνση του βαρέος οπλισμού από τα σημεία της γραμμής αντιπαράθεσης, εφόσον κάνουν το ίδιο και οι ουκρανικές δυνάμεις.

Σε ό,τι αφορά την ενδοαστική διαπάλη που γίνεται στην Ουκρανία, σήμερα αναμένονταν να γίνουν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Κίεβο, με αφορμή την επέτειο από τα γεγονότα της πλατείας Μαϊντάν το Φλεβάρη του 2014, που οδήγησαν στην ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η οποία παζάρευε ενεργειακές και άλλες συμφωνίες τόσο με την ΕΕ όσο και με τη Ρωσία.

Η Ρωσία επίσης, μέσω της εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζακχάροβα, κατήγγειλε την ουκρανική κυβέρνηση που έχει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι επιχείρησε να μπλοκάρει ένα συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Βιτάλι Τσούρκιν, του Ρώσου πρέσβη στον ΟΗΕ, αλλά τελικά τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν του. Ο Τσούρκιν χτες πάντως έλαβε μετά θάνατον τιμητικά το παράσημο της Ανδρείας από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ