ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Εκδήλωση υποδοχής στα προσφυγόπουλα

Ο Μ. Σελέκος
Ο Μ. Σελέκος
«Ο διάλογος μεταξύ πολιτισμών ξεκινάει με τα παιδιά», ήταν ο τίτλος εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το Δήμο Χαϊδαρίου.

Στην ομιλία του, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, τόνισε ότι στόχος είναι να αναδειχθεί το προσφυγικό πρόβλημα και οι αιτίες που το γεννούν, να σταλεί ένα μεγάλο, ηχηρό μήνυμα φιλίας, συναδέλφωσης, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. «Για να απομονωθούν όσοι προσπαθούν με διάφορες προφάσεις να περάσουν στην κοινωνία το δηλητήριο του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του μίσους και του διαχωρισμού των ανθρώπων ανάλογα με το χρώμα τους, τη θρησκεία, την εθνικότητά τους», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Οπως είπε, η προσφυγιά, η «φυγή με κάθε τρόπο από τη φρίκη», έχει αιτίες: «Είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των μεγάλων συμφερόντων για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, του αδηφάγου αγώνα δρόμου που κάνουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι για να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Είναι αποτέλεσμα γεωπολιτικών σχεδιασμών για τον έλεγχο της οικονομίας, της Ενέργειας, των μεταφορών και περιοχών στρατηγικής σημασίας.

Μια χούφτα ανθρώπων πλουτίζει πάνω στο αίμα των λαών. Κι αφού διαλύσουν, ισοπεδώσουν, συνθλίψουν μια χώρα, έρχονται πάνω στα ματωμένα ερείπια να μιλήσουν για την ανοικοδόμηση και την ανασυγκρότηση.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ, όπως και οι άλλες καπιταλιστικές χώρες, η κάθε μια για τα δικά της συμφέροντα, παίρνουν μέρος στις επεμβάσεις, στα εγκλήματα, στους βομβαρδισμούς, στις καταστροφές. Είναι οι ηθικοί αυτουργοί αλλά και οι εκτελεστές διαχρονικών εγκλημάτων σε βάρος των λαών.

Μεγάλες ευθύνες όμως έχει και η κυβέρνηση της χώρας μας, που εμπλέκεται δίνοντας στρατιωτικές βάσεις και κάλυψη για τις επεμβάσεις και γιατί στηρίζει τις αποφάσεις της ΕΕ που δημιούργησαν συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στις διεκδικήσεις του δήμου, που σχετίζονται με το Προσφυγικό, ο Μ. Σελέκος στάθηκε στα εξής:

-- Να σταματήσουν άμεσα οι πολεμικές συγκρούσεις που προκαλούν την προσφυγιά και τον ξεριζωμό.

-- Καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για όσο διάστημα βρίσκονται οι πρόσφυγες στα hot spots, άμεσα μέτρα γρήγορης διεκπεραίωσης της καταγραφής τους και απευθείας μεταφορά τους στις χώρες του τελικού προορισμού τους.

-- Να έχουν δικαίωμα φοίτησης στα σχολεία όλα τα παιδάκια με πλήρη κάλυψη δασκάλων και μεταφραστών.

-- Να απομακρυνθούν όλες οι ΜΚΟ που λυμαίνονται το χώρο και να έχει την πλήρη ευθύνη για τη λειτουργία των hot spots το κράτος.

Η όμορφη εκδήλωση συνεχίστηκε με τραγούδια από όλα τα παιδιά και με τα αποκαλυπτήρια μιας «σύγχρονης» «Guernica», με ζωγράφους τους μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χαϊδαρίου και προσφυγόπουλα από το Κέντρο Φιλοξενίας Σκαραμαγκά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αντιπροσωπεία της κυβέρνησης και η Ρένα Δούρου, περιφερειάρχης Αττικής.

Θερμή υποδοχή για τα προσφυγόπουλα και στο Περιστέρι

«

Καλωσορίζουμε τα παιδιά των προσφύγων. Κάτω ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος», ανέγραφε στα αραβικά το πανό της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα Περιστερίου, που βρισκόταν έξω από το 8ο Γυμνάσιο της πόλης, στο οποίο έφτασαν προχτές Δευτέρα 30 παιδιά προσφύγων από το Κέντρο Φιλοξενίας Σκαραμαγκά.

Την ίδια ώρα, έξω από το κτίριο, είχαν συγκεντρωθεί μέλη της Λαϊκής Επιτροπής και άλλων φορέων, προκειμένου να τα υποδεχθούν όπως πραγματικά τους αξίζει, αλλά και να τα στηρίξουν στο νέο βήμα της ζωής τους, δηλαδή τη φοίτηση σε σειρά μαθημάτων. Η Λαϊκή Επιτροπή, εκτός από το ζεστό χειροκρότημα πρόσφερε στα μικρά παιδιά τσάντες, σχολικά είδη, αλλά και γλυκίσματα, πράξη που επαναλήφθηκε από Ελληνες και Ελληνίδες μαθητές και μαθήτριες, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε μέσα στο σχολείο.

Ο Φίλιππος Φλουσκούνης, δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημείωσε πως «από την πρώτη στιγμή που άνοιξε το ζήτημα, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" ενημερώσαμε το λαό, προκειμένου να μην περάσει το φασιστικό, ρατσιστικό δηλητήριο που έριχνε η Χρυσή Αυγή».

Οπως ανέφερε ο Δημήτρης Αδαμόπουλος, εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα Περιστερίου, «θα συνεχίσουμε και τις επόμενες μέρες, να βρισκόμαστε εδώ σε καθημερινή βάση μέχρι να ενταχθούν πλήρως αυτά τα παιδιά στα σχολεία, αλλά και γενικότερα οι γονείς τους στην ελληνική κοινωνία».

Το «παρών» στην υποδοχή των προσφυγόπουλων έδωσε αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής Χαϊδαρίου με επικεφαλής τον δήμαρχο Μιχάλη Σελέκο.

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ
Εισαγγελική παρέμβαση για τα φασιστοειδή

Ξαναχτύπησαν οι φασίστες της ολιγομελούς ομάδας που αυτοαποκαλείται Πατριωτική Ενωση Ελλήνων Πολιτών Ωραιοκάστρου. Για τρίτη μέρα, χτες, έστησαν σκηνικό έντασης με τις κραυγές μίσους, ρατσισμού και ξενοφοβίας, έξω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου όπου από την περασμένη Παρασκευή φοιτούν ξεριζωμένα προσφυγόπουλα. Χθες το μεσημέρι, η αστυνομία κράτησε μακριά τα φασιστοειδή, τα παιδιά προσήλθαν κανονικά, μπήκαν από την μπροστινή πόρτα και παρακολούθησαν τα μαθήματά τους χωρίς προβλήματα. Νωρίτερα, τα φασιστοειδή, επιτέθηκαν και σε συνεργείο της κρατικής τηλεόρασης.

Tην ίδια ώρα, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου, παρά το γεγονός ότι η στάση του έχει αποδοκιμαστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των γονέων, προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε μήνυση κατά του υπουργείου για την απόφαση να λειτουργήσει το σχολείο ως χώρος παρακολούθησης μαθημάτων για προσφυγόπουλα.

Τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν έξω από το σχολείο, προκάλεσαν χθες την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Με έγγραφη παραγγελία του προς την Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης, ζητά να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία για όσους «πρωταγωνιστούν» σε αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις, που συνδέονται με τον αντιρατσιστικό νόμο. Επίσης, ζητά να διενεργηθεί επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τα γεγονότα που έλαβαν ήδη χώρα στο συγκεκριμένο δημοτικό σχολείο και αφορούν αδικήματα όπως παράνομη βία και σωματικές βλάβες, απλές και επικίνδυνες.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ, με ανακοίνωσή της, κατήγγειλε τις επιθέσεις της ακροδεξιάς οργάνωσης που αντιδρά στη φοίτηση προσφυγόπουλων σε σχολείο του Ωραιοκάστρου.

«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Κάλεσμα για συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση

Σε μαζικό και δυναμικό «παρών» στη σημερινή ένστολη διαμαρτυρία με το μπλοκ και το πλαίσιο αιτημάτων της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών», καλεί με σχετική της ανακοίνωση η παράταξη. Η πανελλαδική συγκέντρωση των Ομοσπονδιών των εργαζομένων σε Αστυνομία, Λιμενικό και Πυροσβεστική θα γίνει σήμερα στις 5 το απόγευμα στο Σύνταγμα.

Η ανακοίνωση επισημαίνει, ανάμεσα στα άλλα, ότι με τη συμμετοχή των εργαζομένων των Σωμάτων Ασφαλείας στην πανελλαδική συγκέντρωση σήμερα, κλιμακώνεται ο αγώνας ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης που είναι στα σκαριά. Στο όνομα των διαπραγματεύσεων και της νέας «αξιολόγησης», η κυβέρνηση φέρνει νέες μειώσεις στους μισθούς, τις συντάξεις και στο εισόδημα. Προχωρά σε παραπέρα ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Από τις μειώσεις των μισθών, των συντάξεων, τη βαριά φορολογία, θα εξοικονομήσουν νέα κεφάλαια για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των κερδών τους οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές.

(...) Αντιστεκόμαστε στα σχέδια της κυβέρνησης για το ξεσπίτωμα των πυροσβεστών, με το νέο Κανονισμό Μεταθέσεων που ετοιμάζει. Λέμε "όχι" και στις προτάσεις του προεδρείου και της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας των Πυροσβεστών, που συμπλέουν με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ενάντια στους πυροσβέστες. Διεκδικούμε την επέκταση του θεσμού των Βαρέων, Ανθυγιεινών και Επικίνδυνων επαγγελμάτων στο Δημόσιο και για τους πυροσβέστες, καθώς και την προστασία της υγείας και της ασφάλειας κατά την υπηρεσία μας».

Συνεχίζεται η πανελλαδική στήριξη στον διωκόμενο δήμαρχο Πατρέων

Καθημερινά καταφθάνουν στο Δημαρχείο της Πάτρας νέες αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, Σωματείων και φορέων που δηλώνουν τη στήριξή τους στον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη, στη δίκη του με τη Χρυσή Αυγή, απαιτώντας να σταματήσει η δίωξή του και να αναλάβουν προς αυτή την κατεύθυνση πρωτοβουλίες η κυβέρνηση και οι αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες.

Μεταξύ των αποφάσεων που έφθασαν στο Δημαρχείο, είναι: Τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Πύργου, Λεβαδέων, Καλαμπάκας, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Σερβίων - Βελβεντού. Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου. Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου. Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, ΕΛΜΕ Χανίων. ΔΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κατερίνης. Επίσης τη συνεχιζόμενη δίωξη του κομμουνιστή δημάρχου καταδικάζει, με ψήφισμα που ενέκρινε το Σάββατο 18 Φλεβάρη, η Γενική Συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας, μετά από πρόταση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών».

Στο μεταξύ, στάση εργασίας τη μέρα της δίκης του δημάρχου, δηλαδή αύριο Πέμπτη, 23 Φλεβάρη, κήρυξε το Σωματείο Οδηγών - Χειριστών Δήμου Πατρέων, με συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο και πορεία - συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια, ζητώντας να σταματήσει τώρα η δίωξη του δημάρχου.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Επιστολή στο υπουργείο για τους δικαιούχους του ΚΕΑ

Την πιθανότητα δικαιούχοι του προγράμματος για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) να μην προλάβουν να καταχωρηθούν στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα μέχρι το τέλος του μήνα, με κίνδυνο να χάσουν το επίδομα του Μάρτη, υπογραμμίζει, με επιστολή του προς την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Θ. Φωτίου ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού Δήμου Πάτρας (ΚΟΔΗΠ), Θ. Τουλγαρίδης.

Στην ίδια επιστολή, ο πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ επαναφέρει το αίτημα που έχει επανειλημμένως καταθέσει ο δήμος Πατρέων για επιπλέον χρηματοδότηση, εξοπλισμό και πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού, ώστε να αποφευχθούν οι ουρές ταλαιπωρίας των δικαιούχων. «Η αργή λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις της δεν επαρκεί για να καλύψει τον όγκο των πληροφοριών, και οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, έχουν ως αποτέλεσμα πολύ λίγοι δικαιούχοι να εξυπηρετούνται καθημερινά. Πληροφορούμαστε ότι παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και στους άλλους Δήμους. Τα παραπάνω προβλήματα αφορούν το Υπουργείο και σε καμία περίπτωση τον Δήμο που προσπαθεί με κάθε τρόπο να ανταποκριθεί», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ