ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διεργασίες για νέα προσέγγιση στη βάση του διχοτομικού σχεδίου

Η αμερικανική κυβέρνηση θέλει «λύση», για να προχωρήσει και ο αγωγός του ισραηλινού αερίου μέσω Τουρκίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Την ώρα που συνεχίζεται το μοίρασμα της ενεργειακής πίτας της Κύπρου ανάμεσα σε ισχυρά μονοπώλια («Exxon Mobil», «Total», «Eni», «Qatar Petroleum»), όπως έγινε αυτή τη βδομάδα με τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων, επιχειρείται από όλα τα αστικά επιτελεία να υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, στη βάση του νέου διχοτομικού σχεδίου, μετά την τελευταία εμπλοκή. Αφορμή για αυτήν ήταν η απόφαση της Βουλής της Κύπρου να ψηφίσει το γιορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950 στα σχολεία, αλλά πολλές αναλύσεις συγκλίνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Τουρκία στις 16 Απρίλη για τις συνταγματικές αλλαγές.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι το παζάρι θα συνεχιστεί, καθώς αφορά σε σχεδιασμούς στην ευρύτερη, κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή. Αυτό δείχνουν άλλωστε και όσα ειπώθηκαν από τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, που μίλησε προχτές στη λεγόμενη δεξαμενή σκέψης «Atlantic Council» (Ατλαντικό Συμβούλιο). Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «οι εγγυήσεις και η ασφάλεια δεν θα είναι το θέμα που θα εμποδίσει τη διευθέτηση» και μίλησε για «επεξεργασία μιας νέας φόρμουλας που θα επιτρέψει τη νέα προσέγγιση». Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, υπονόησε νέο κύκλο επαφών με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μ. Ακιντζί. Ενδιαφέρον έχει επίσης η επισήμανση που έκανε ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών Τζόναθαν Κοέν, στην ίδια εκδήλωση που επαναβεβαίωσε «την ισχυρή αμερικανική υποστήριξη στη διαδικασία και τις προοπτικές επανένωσης της Κύπρου, που θα βοηθήσει όχι μόνο την Κύπρο και την περιοχή, αλλά θα βελτιώσει και τις ζωές όλων των κατοίκων της νήσου, θα δημιουργήσει ευημερία, ασφάλεια, ανάπτυξη και επενδύσεις, και θα ανοίξει πολιτικές και οικονομικές ευκαιρίες, καθώς και ευκαιρίες στην ασφάλεια, που δεν υπήρχαν εδώ και 40 χρόνια», και κατέληξε ότι «τα συμφέροντα των ΗΠΑ δεν έχουν αλλάξει με την αλλαγή κυβέρνησης, ούτε η ισχυρή αμερικανική υποστήριξη προς τη διαδικασία». Γίνεται δηλαδή φανερό ότι το «μάτι» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού είναι και σε αυτή τη γωνιά της Μεσογείου, και λόγω του φυσικού πλούτου που διαθέτει. Μάλιστα, μπαίνοντας στο «ψητό», ο Τζ. Κοέν είπε ότι «τα χρηματικά οφέλη από το αέριο θα είναι πολύ μικρότερα χωρίς συμφωνία με τους Τουρκοκυπρίους και ταυτόχρονα, χωρίς συμφωνία, η μεταφορά του ισραηλινού αερίου με αγωγό στην Τουρκία δεν θα υλοποιηθεί ποτέ». «Αυτά τα δύο κομμάτια του οικονομικού παζλ λειτουργούν ως κίνητρο και για τις δύο πλευρές», κατέληξε, και βέβαια τα αμερικανικά μονοπώλια ενδιαφέρονται και για τα δύο.

Υπερασπίζεται τα δεδομένα εισβολής και κατοχής η Τουρκία

Στην κατεύθυνση του ίδιου παζαριού ήταν και η επίσκεψη την Πέμπτη στα Κατεχόμενα του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, που υπογράμμισε ότι «η Τουρκία δεν θα πάψει να υποστηρίζει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της». Κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «δεν θέλει λύση», επανέφερε τα περί «σωτήριας επέμβασης» του Αττίλα το 1974 (δηλαδή υπερασπίστηκε τα δεδομένα της εισβολής και κατοχής του 1/3 του νησιού) και είπε σχετικά με τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ότι υπάρχει πρόβλημα εμπιστοσύνης. Ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μ. Ακιντζί ζήτησε να διορθωθεί η απόφαση της Κυπριακής Βουλής για να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις, και τόνισε επίσης ότι η λύση σημαίνει «συνεταιρισμό δύο συνιστωσών πολιτειών σε ομοσπονδιακή βάση», που όπως τόνισε με έμφαση «θα βοηθήσει και την ασφάλεια και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή», αλλιώς το ψευδοκράτος θα τραβήξει το δρόμο του, υπονοώντας τη στενότερη σύνδεση με την Τουρκία.

Συνάντηση Αναστασιάδη - Τσίπρα

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Α. Τσίπρα, έγινε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την εξέλιξη στην ΕΕ. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε ότι προετοιμάζονται νέες τριμερείς συναντήσεις ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα και τα γειτονικά κράτη, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, μέσα στο Μάη.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Εντείνονται οι στρατιωτικές κινήσεις με πρόσχημα τους τζιχαντιστές

Αμερικανικά οχήματα και εξοπλισμός έφτασαν στην περιοχή Μανμπίτζ της Συρίας προς υποστήριξη κουρδικών δυνάμεων
Αμερικανικά οχήματα και εξοπλισμός έφτασαν στην περιοχή Μανμπίτζ της Συρίας προς υποστήριξη κουρδικών δυνάμεων
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Μετά την αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Βόρεια Συρία, οι Κούρδοι και Αραβες μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), που στηρίζονται από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν χτες πως είναι σε θέση να πετύχουν την ανακατάληψη της Ράκα που θεωρείται «προπύργιο» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) στην περιοχή, γιατί διαθέτουν ικανό αριθμό αποτελεσματικών δυνάμεων. Με τον τρόπο αυτό θέλησαν να δείξουν στις ΗΠΑ πως δεν υπάρχει ανάγκη για συμμετοχή των ανταγωνιστικών τουρκικών στρατευμάτων στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκα από τους τζιχαντιστές.

Το ίδιο διάστημα ο Αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, που είναι διοικητής του αμερικανικού στρατού για τη Μέση Ανατολή, σημείωσε πως το επόμενο διάστημα μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερη η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία «και για μεγαλύτερο διάστημα» ώστε να επιταχυνθεί «ο αγώνας κατά του ΙΚ» και να αποτραπούν ενδεχόμενες συγκρούσεις μεταξύ ανταγωνιστικών δυνάμεων στην περιοχή (όπως π.χ. ανάμεσα σε Κούρδους και Τούρκους στρατιώτες ή μισθοφόρους του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», που υποστηρίζονται από την Αγκυρα.).

Παράλληλα, Τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την αποτελεσματικότητα των Κούρδων μαχητών της Συρίας, ανακοινώνοντας ότι την περασμένη βδομάδα «εξουδετέρωσαν» (δηλαδή σκότωσαν) σε συγκρούσεις 71 Κούρδους μαχητές των δυνάμεων SDF, μολονότι αυτές συνεργάζονται με τους Αμερικανούς συμμάχους τους... Κάνοντας μάλιστα έναν συνολικότερο απολογισμό από τις 24 Αυγούστου, οπότε τα τουρκικά στρατεύματα ξεκίνησαν χερσαία επέμβαση στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσαν πως σκότωσαν 2.614 τζιχαντιστές του ΙΚ, 425 Κούρδους της Συρίας, και ανακατέλαβαν έδαφος έκτασης άνω των 2.000 τ.χλμ.

Απολογισμό βδομάδας έκανε χτες και ο Ρώσος στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι, που είπε πως μόνο μέσα στην τελευταία βδομάδα οι ρωσικές δυνάμεις στη Συρία πραγματοποίησαν 452 επιδρομές, και πως οι συριακές δυνάμεις με τη στήριξη της Μόσχας ανακατέλαβαν 92 κωμοπόλεις και χωριά σε έδαφος έκτασης 479 τ.χλμ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζακχάροβα εμφανίστηκε αισιόδοξη για τη σημασία του νέου γύρου ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων στις 14 και 15 του τρέχοντος μήνα, στην Αστάνα του Καζακστάν, για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία. Εξήρε μάλιστα την τριμερή συμμαχία Ρωσίας - Ιράν - Τουρκίας στη Συρία, εκτιμώντας πως είναι αποτελεσματική. Από την άλλη, δεν εξέφρασε καμία έκπληξη για το γεγονός πως η Ρωσία δεν προσκλήθηκε στην υπουργική σύνοδο που συγκάλεσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον για τις 22 Μάρτη στην Ουάσιγκτον, λέγοντας πως έτσι κι αλλιώς η Μόσχα δεν συμμετείχε στις υπουργικές συνόδου της 68μελούς «διεθνούς συμμαχίας» των ΗΠΑ κατά του ΙΚ σε Συρία και Ιράκ.

ΠΓΔΜ
Ρόλο στην κρίση επιδιώκει η Βρετανία

Η πρωθυπουργός Τ. Μέι ανακοίνωσε πως θα διοργανώσει τη Σύνοδο Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια του 2018, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τη «ρωσική απειλή»...

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Μεγαλύτερο ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια, χρησιμοποιώντας ως «φόβητρο» τις προσπάθειες της Ρωσίας για αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής της στην περιοχή αναζητεί η Βρετανία, η πρωθυπουργός της οποίας, Τερέζα Μέι, ανήγγειλε ότι θα φιλοξενήσει στο Λονδίνο το 2018 την επόμενη Σύνοδο Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε ανακοίνωσή της που μετέδωσε χτες το πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων, ΜΙΑ, η Τ. Μέι κάνει έκκληση στις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ «να κάνουμε περισσότερα, για να αντιμετωπίσουμε την αποσταθεροποίηση που δημιουργούν οι ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης» και «να κάνουμε πιο ορατή τη δέσμευση της Δύσης στην περιοχή». Επικαλέστηκε, μάλιστα, την πρόσφατη απόπειρα «πραξικοπήματος» στο Μαυροβούνιο και την εμπλοκή Ρώσων πολιτών, για να στηρίξει την πρωτοβουλία της για μεγαλύτερο ρόλο των Δυτικών ιμπεριαλιστών όχι μόνον στην ΠΓΔΜ, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία είχε αναλάβει την ιδέα διοργάνωσης της πρώτης Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια το 2014. Η φετινή ανάλογη σύνοδος έχει αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί στη Ρώμη.

Νωρίτερα, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε, αναφερόμενος αργά προχτές βράδυ στην ΠΓΔΜ, ότι «οι ενστάσεις έχουν ξεφύγει εν μέρει λόγω μη υγιών εξωτερικών επιρροών που έχουν αποσταθεροποιήσει αρκετές χώρες εδώ και καιρό», υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς τη Ρωσία. Υποστήριξε ακόμη ότι η ΕΕ είναι «πλήρως αφοσιωμένη στη σταθερότητα και ευημερία της περιοχής».

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Το ίδιο διάστημα, συνεχίστηκαν στα Σκόπια οι συγκεντρώσεις για την «ενότητα» της χώρας από διάφορες οργανώσεις, αστικά κόμματα (όπως το κεντροδεξιό VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι) και λαϊκούς καλλιτέχνες, ενώ ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κοινοβουλευτικού κόμματος DUI (και πρώην αρχηγός των Αλβανόφωνων αυτονομιστών στις συγκρούσεις του 2001) Αλί Αχμέτι συναντήθηκε με τον Γάλλο πρέσβη στα Σκόπια, Κριστιάν Τιμονιέρ, συζητώντας τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

Τέλος, χτες, παρουσίασε το «κυβερνητικό» πρόγραμμά του ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, Ζόραν Ζάεφ, σημειώνοντας ότι θα επιμείνει να του δώσει ο Πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης γιατί διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στο «κυβερνητικό» πρόγραμμά του δίνεται προτεραιότητα στην αύξηση της παραγωγικότητας και της καπιταλιστική ανάπτυξη της οικονομίας και έμφαση στη διαδικασία για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ