Σάββατο 11 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διεργασίες για νέα προσέγγιση στη βάση του διχοτομικού σχεδίου

Η αμερικανική κυβέρνηση θέλει «λύση», για να προχωρήσει και ο αγωγός του ισραηλινού αερίου μέσω Τουρκίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Την ώρα που συνεχίζεται το μοίρασμα της ενεργειακής πίτας της Κύπρου ανάμεσα σε ισχυρά μονοπώλια («Exxon Mobil», «Total», «Eni», «Qatar Petroleum»), όπως έγινε αυτή τη βδομάδα με τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων, επιχειρείται από όλα τα αστικά επιτελεία να υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, στη βάση του νέου διχοτομικού σχεδίου, μετά την τελευταία εμπλοκή. Αφορμή για αυτήν ήταν η απόφαση της Βουλής της Κύπρου να ψηφίσει το γιορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950 στα σχολεία, αλλά πολλές αναλύσεις συγκλίνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Τουρκία στις 16 Απρίλη για τις συνταγματικές αλλαγές.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι το παζάρι θα συνεχιστεί, καθώς αφορά σε σχεδιασμούς στην ευρύτερη, κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή. Αυτό δείχνουν άλλωστε και όσα ειπώθηκαν από τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, που μίλησε προχτές στη λεγόμενη δεξαμενή σκέψης «Atlantic Council» (Ατλαντικό Συμβούλιο). Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «οι εγγυήσεις και η ασφάλεια δεν θα είναι το θέμα που θα εμποδίσει τη διευθέτηση» και μίλησε για «επεξεργασία μιας νέας φόρμουλας που θα επιτρέψει τη νέα προσέγγιση». Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, υπονόησε νέο κύκλο επαφών με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μ. Ακιντζί. Ενδιαφέρον έχει επίσης η επισήμανση που έκανε ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών Τζόναθαν Κοέν, στην ίδια εκδήλωση που επαναβεβαίωσε «την ισχυρή αμερικανική υποστήριξη στη διαδικασία και τις προοπτικές επανένωσης της Κύπρου, που θα βοηθήσει όχι μόνο την Κύπρο και την περιοχή, αλλά θα βελτιώσει και τις ζωές όλων των κατοίκων της νήσου, θα δημιουργήσει ευημερία, ασφάλεια, ανάπτυξη και επενδύσεις, και θα ανοίξει πολιτικές και οικονομικές ευκαιρίες, καθώς και ευκαιρίες στην ασφάλεια, που δεν υπήρχαν εδώ και 40 χρόνια», και κατέληξε ότι «τα συμφέροντα των ΗΠΑ δεν έχουν αλλάξει με την αλλαγή κυβέρνησης, ούτε η ισχυρή αμερικανική υποστήριξη προς τη διαδικασία». Γίνεται δηλαδή φανερό ότι το «μάτι» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού είναι και σε αυτή τη γωνιά της Μεσογείου, και λόγω του φυσικού πλούτου που διαθέτει. Μάλιστα, μπαίνοντας στο «ψητό», ο Τζ. Κοέν είπε ότι «τα χρηματικά οφέλη από το αέριο θα είναι πολύ μικρότερα χωρίς συμφωνία με τους Τουρκοκυπρίους και ταυτόχρονα, χωρίς συμφωνία, η μεταφορά του ισραηλινού αερίου με αγωγό στην Τουρκία δεν θα υλοποιηθεί ποτέ». «Αυτά τα δύο κομμάτια του οικονομικού παζλ λειτουργούν ως κίνητρο και για τις δύο πλευρές», κατέληξε, και βέβαια τα αμερικανικά μονοπώλια ενδιαφέρονται και για τα δύο.

Υπερασπίζεται τα δεδομένα εισβολής και κατοχής η Τουρκία

Στην κατεύθυνση του ίδιου παζαριού ήταν και η επίσκεψη την Πέμπτη στα Κατεχόμενα του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, που υπογράμμισε ότι «η Τουρκία δεν θα πάψει να υποστηρίζει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της». Κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «δεν θέλει λύση», επανέφερε τα περί «σωτήριας επέμβασης» του Αττίλα το 1974 (δηλαδή υπερασπίστηκε τα δεδομένα της εισβολής και κατοχής του 1/3 του νησιού) και είπε σχετικά με τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ότι υπάρχει πρόβλημα εμπιστοσύνης. Ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μ. Ακιντζί ζήτησε να διορθωθεί η απόφαση της Κυπριακής Βουλής για να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις, και τόνισε επίσης ότι η λύση σημαίνει «συνεταιρισμό δύο συνιστωσών πολιτειών σε ομοσπονδιακή βάση», που όπως τόνισε με έμφαση «θα βοηθήσει και την ασφάλεια και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή», αλλιώς το ψευδοκράτος θα τραβήξει το δρόμο του, υπονοώντας τη στενότερη σύνδεση με την Τουρκία.

Συνάντηση Αναστασιάδη - Τσίπρα

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Α. Τσίπρα, έγινε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την εξέλιξη στην ΕΕ. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε ότι προετοιμάζονται νέες τριμερείς συναντήσεις ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα και τα γειτονικά κράτη, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, μέσα στο Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ