Σάββατο 11 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Ρόλο στην κρίση επιδιώκει η Βρετανία

Η πρωθυπουργός Τ. Μέι ανακοίνωσε πως θα διοργανώσει τη Σύνοδο Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια του 2018, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τη «ρωσική απειλή»...

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Μεγαλύτερο ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια, χρησιμοποιώντας ως «φόβητρο» τις προσπάθειες της Ρωσίας για αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής της στην περιοχή αναζητεί η Βρετανία, η πρωθυπουργός της οποίας, Τερέζα Μέι, ανήγγειλε ότι θα φιλοξενήσει στο Λονδίνο το 2018 την επόμενη Σύνοδο Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε ανακοίνωσή της που μετέδωσε χτες το πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων, ΜΙΑ, η Τ. Μέι κάνει έκκληση στις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ «να κάνουμε περισσότερα, για να αντιμετωπίσουμε την αποσταθεροποίηση που δημιουργούν οι ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης» και «να κάνουμε πιο ορατή τη δέσμευση της Δύσης στην περιοχή». Επικαλέστηκε, μάλιστα, την πρόσφατη απόπειρα «πραξικοπήματος» στο Μαυροβούνιο και την εμπλοκή Ρώσων πολιτών, για να στηρίξει την πρωτοβουλία της για μεγαλύτερο ρόλο των Δυτικών ιμπεριαλιστών όχι μόνον στην ΠΓΔΜ, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία είχε αναλάβει την ιδέα διοργάνωσης της πρώτης Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια το 2014. Η φετινή ανάλογη σύνοδος έχει αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί στη Ρώμη.

Νωρίτερα, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε, αναφερόμενος αργά προχτές βράδυ στην ΠΓΔΜ, ότι «οι ενστάσεις έχουν ξεφύγει εν μέρει λόγω μη υγιών εξωτερικών επιρροών που έχουν αποσταθεροποιήσει αρκετές χώρες εδώ και καιρό», υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς τη Ρωσία. Υποστήριξε ακόμη ότι η ΕΕ είναι «πλήρως αφοσιωμένη στη σταθερότητα και ευημερία της περιοχής».

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Το ίδιο διάστημα, συνεχίστηκαν στα Σκόπια οι συγκεντρώσεις για την «ενότητα» της χώρας από διάφορες οργανώσεις, αστικά κόμματα (όπως το κεντροδεξιό VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι) και λαϊκούς καλλιτέχνες, ενώ ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κοινοβουλευτικού κόμματος DUI (και πρώην αρχηγός των Αλβανόφωνων αυτονομιστών στις συγκρούσεις του 2001) Αλί Αχμέτι συναντήθηκε με τον Γάλλο πρέσβη στα Σκόπια, Κριστιάν Τιμονιέρ, συζητώντας τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

Τέλος, χτες, παρουσίασε το «κυβερνητικό» πρόγραμμά του ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, Ζόραν Ζάεφ, σημειώνοντας ότι θα επιμείνει να του δώσει ο Πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης γιατί διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στο «κυβερνητικό» πρόγραμμά του δίνεται προτεραιότητα στην αύξηση της παραγωγικότητας και της καπιταλιστική ανάπτυξη της οικονομίας και έμφαση στη διαδικασία για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ