ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια έκθεσης αρχειακού υλικού

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης σπάνιου αρχειακού υλικού που διοργανώνει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και αποτυπώνει την 100χρονη πορεία του. Ολες οι γενιές των ηθοποιών ήταν παρούσες. Από τους πιο μεγάλους, που έχουν συμμετάσχει στις λαμπρές σελίδες που έχει γράψει το Σωματείο, μέχρι τους νεότερους και τους σπουδαστές των δραματικών σχολών. Παρών επίσης ήταν και πλήθος κόσμου που θέλησε να παρακολουθήσει την ιστορία των Ελλήνων ηθοποιών, που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του λαού μας, τμήμα της ιστορίας της χώρας μας.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά 11.00 - 15.00, έως τη Δευτέρα 27 Μάρτη, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο).

Στα εγκαίνια παρευρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και ξεναγήθηκε στην έκθεση. Παρούσα ήταν επίσης η υπουργός Πολιτισμού, Λ. Κονιόρδου, η Σ. Βούλτεψη εκ μέρους της ΝΔ, οι πρώην πρόεδροι του ΣΕΗ Αιμιλία Υψηλάντη, Λεωνίδας Βαρδαρός, Αννα Φόνσου και Βασίλης Κολοβός και εκ μέρους του Εθνικού Θεάτρου ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ο Στάθης Λιβαθινός και ο Θοδωρής Αμπαζής.

Στην εκδήλωση μίλησε η Λίλα Καφαντάρη, πρόεδρος του ΣΕΗ, η οποία σημείωσε ότι η έκθεση δεν έχει μουσειακό χαρακτήρα, αλλά «είναι περισσότερο μία αφορμή για σκέψη, για μελέτη, για συμπεράσματα. Είναι όμως και μία ευκαιρία να αποδώσουμε τιμή σε όλους τους ηθοποιούς που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και τίμησαν με τη ζωή και το έργο τους, με την τέχνη τους και τη δράση τους, τον υψηλό τίτλο του αγωνιστή. Τιμάμε τους δεκάδες ηθοποιούς επώνυμους και ανώνυμους που απολύθηκαν, κυνηγήθηκαν, δυσκολεύτηκαν να βρουν δουλειά για λόγους συνδικαλιστικής δράσης. Τιμάμε όσους στερήθηκαν την άδεια άσκησης επαγγέλματος για λόγους κοινωνικών φρονημάτων. Τιμάμε φυσικά όσους συνελήφθησαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Πολέμου, του Εμφυλίου, της δικτατορίας του Μεταξά και αργότερα της χούντας. Ιδιαίτερα τιμάμε τους εκτελεσμένους του κλάδου μας. Αποδίδουμε σεβασμό σε όσους συνέβαλαν στην ανασύσταση του σωματείου μας μετά την επταετία της χούντας. Κάθε σελίδα του αρχείου του ΣΕΗ είναι γραμμένη με το δικό τους κόπο, με τις δικές τους προσπάθειες, ακόμα και με το αίμα τους. Αυτή την πλούσια ιστορία θέλουμε να αναδείξουμε και στη συνέχεια με τις εκδηλώσεις που έχει αποφασίσει το ΔΣ, κύρια μέσα από τον ιστορικό περίπατο που θα γίνει το Μάη και θα σταθεί σε σημεία δράσης του σωματείου, με τη μεγάλη εκδήλωση που θα γίνει το Σεπτέμβρη στο Ηρώδειο, καθώς και με το ντοκιμαντέρ που ήδη ετοιμάζει ο συνάδελφος Λεωνίδας Βαρδαρός».

Ο Δ. Κουτσούμπας στα εγκαίνια της έκθεσης, με την πρόεδρο του ΣΕΗ, Λ. Καφαντάρη
Ο Δ. Κουτσούμπας στα εγκαίνια της έκθεσης, με την πρόεδρο του ΣΕΗ, Λ. Καφαντάρη
Στηλίτευσε ακόμα το γεγονός ότι ενώ πρόκειται για μια σοβαρή δουλειά, «δεν βρήκε καμία επίσημη κρατική στήριξη και στήθηκε με ελάχιστα οικονομικά μέσα, από την άλλη βρέθηκε αντιμέτωπη με ορισμένες γενικότερες συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκείται χρόνια τώρα. Για παράδειγμα, νιώσαμε ταραχή όταν μετά από αίτημά μας ανοίχτηκε το Θεατρικό Μουσείο που ρημάζει και διαπιστώσαμε ότι πλέον υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος να καταστραφεί και να χαθεί ένα μεγάλο τμήμα της θεατρικής ιστορίας του τόπου μας».

Τέλος, ανέφερε ότι «η μελέτη που κάναμε θέριεψε ακόμα περισσότερο μέσα μας τη διάθεση για αγώνα, τη διάθεση να προσπαθήσουμε το σωματείο μας να αποτελέσει την οργανωμένη δύναμη όχι μόνο για τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα, για τη βελτίωση των όρων διαβίωσης, αλλά πρώτα και κύρια να παλέψουμε ώστε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών να είναι η κυψέλη που θα οργανώνει τους ηθοποιούς που παίρνουν θέση για όλα τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα. Είμαστε πραγματικά περήφανοι για τους συναδέλφους μας που αγνοώντας θυσίες, κινδύνους, κόστος, παίρναν θέση για τα μεγάλα, για τα σπουδαία ζητήματα. Δεν κοίταζαν αλλού, δεν έλεγαν "δεν μας αφορά, δεν είναι ζήτημα του κλάδου". Τότε άλλωστε ήταν που το σωματείο μας μαζικοποιούταν, αλλά και αναγνωριζόταν από μεγάλο τμήμα του λαού, ως παράγοντας προόδου. Η γνώση της ιστορίας του ΣΕΗ ρίζωσε πιο βαθιά μέσα μας την πίστη ότι τα σωματεία είναι η πραγματική δύναμη των εργαζομένων, η δύναμή μας. Παίζουν τεράστιο ρόλο όταν είναι αληθινοί φορείς συσπείρωσης και αγώνων στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, απέναντι σε όλους τους εχθρούς, στους εργοδότες, τις κυβερνήσεις και το κράτος τους. Αποτελούν αιχμή του δόρατος όταν δεν παγιδεύονται στο συντεχνιασμό...».

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Σήμερα η σύσκεψη για την απαράδεκτη επιστολή του υπουργείου

Συζήτηση - σύσκεψη με σωματεία καλλιτεχνών - λογοτεχνών διοργανώνει σήμερα, Τρίτη 14 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος στα γραφεία του (Βαλτετσίου 42 στα Εξάρχεια), σχετικά με την επιστολή του υπουργείου Οικονομικών που ζητά αναδρομικά την επιστροφή χρημάτων από τις «τιμητικές» συντάξεις εικαστικών.

Το ΕΕΤΕ επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα: «Αν και επί σειρά ετών στέλνουμε ως φορείς στις εκάστοτε κυβερνήσεις υπομνήματα σχετικά με το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό πρόβλημα του χώρου των τεχνών, η επιβίωση αρκετών ηλικιωμένων καλλιτεχνών - λογοτεχνών εξαρτάται από τις συντάξεις που απονέμει το υπουργείο Πολιτισμού (ν. 4151/2013), τις "τιμητικές συντάξεις".

«Η κυβέρνηση, υλοποιώντας νόμο του Νοεμβρίου 2012, ενεργοποίησε ήδη την 1/1/2016 περικοπή της λεγόμενης "τιμητικής" σύνταξης των 720 ευρώ (και κάποιων συντάξεων των 800 ευρώ σε συνταξιοδοτημένους πριν το 2013) κατά 20%. Ο νόμος του 2012 προέβλεπε αυτή τη μείωση από 1/1/13. Η κυβέρνηση υλοποίησε το νόμο των Σαμαρά/Βενιζέλου το 2016. Σήμερα η κυβέρνηση ζητάει αναδρομικά περικοπές για το 2013, 2014 και 2015, κόβοντας επιπλέον 10% από τις ήδη "κομμένες" συντάξεις.

Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι το ηθικό αποτύπωμα της "τιμητικής" σύνταξης αναιρείται. Σημαντικοί άνθρωποι που πρόσφεραν στην ελληνική κοινωνία με το έργο τους και το κράτος τους τίμησε με αυτή τη χαμηλή σύνταξη, αργά ή γρήγορα θα αφανισθούν, γιατί δεν έχουν άλλους πόρους. Αλλωστε, προϋπόθεση για αυτές τις συντάξεις είναι τα τρία χρόνια πριν την αίτηση για σύνταξη το ετήσιο εισόδημά τους να μην ξεπερνά τα 10.500,00 ευρώ».

«Εφυγε» η ηθοποιός Ευαγγελία Σαμιωτάκη

«Εφυγε» στα 83 της χρόνια η γνωστή ηθοποιός Ευαγγελία Σαμιωτάκη.

Η Ευ. Σαμιωτάκη γεννήθηκε το 1934 στη Σάμο και ύστερα από λίγα χρόνια, κατά τη διάρκεια του πολέμου, μετακόμισε με την οικογένειά της στη Θήβα όπου και τελείωσε το σχολείο. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1960, ενώ ήδη είχε παντρευτεί, στα 18 της, τον ηθοποιό Σπύρο Καλογήρου. Ασχολήθηκε για περίπου 17 χρόνια με το αρχαίο θέατρο, κάνοντας μάλιστα και 10 προσωπικές παραγωγές ως θεατρική επιχειρηματίας.

Σημαντικές ήταν οι συμμετοχές της και στον ελληνικό κινηματογράφο, όπου συνεργάστηκε με επίσης καταξιωμένους ηθοποιούς, όπως - μεταξύ άλλων - τους Θανάση Βέγγο, Ρένα Βλαχοπούλου, Νίκο Σταυρίδη, Μαρίκα Κρεββατά και Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Συνεχίζονται οι προβολές αφιερωμένες στη γυναίκα

Η Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Καισαριανής (μέλος της ΟΓΕ), συνεχίζοντας τις προβολές αφιερωμένες στη γυναίκα, προβάλλουν την ταινία του Ράντου Μιχαϊλεάνου «Η Πηγή των Γυναικών», την Τετάρτη 15 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στον αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Καισαριανής.

Οι γυναίκες ενός απομονωμένου χωριού στο βουνό Ατλαντας του Μαρόκο αναγκάζονται να κουβαλούν καθημερινά νερό στο χωριό από τις πηγές του βουνού. Μια μέρα, ένα τραγικό συμβάν τις υποχρεώνει να αλλάξουν στάση... Ο Ρουμάνος στην καταγωγή, αλλά εγκατεστημένος πια στη Γαλλία, σκηνοθέτης Ράντου Μιχαϊλεάνου, βασισμένος στην κωμωδία του Αριστοφάνη, που γράφτηκε και διδάχθηκε το 411 π.Χ., παρουσιάζει στην πέμπτη του ταινία μια σύγχρονη Λυσιστράτη, καλώντας τις συγχωριανές τις να απέχουν από κάθε συζυγικό καθήκον μέχρι να δεχτούν οι άνδρες να φέρνουν εκείνοι το νερό στο χωριό...

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ομιλία μέλους του ΔΣ της ΟΓΕ. Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με τον ηθοποιό, σκηνοθέτη και συγγραφέα της επικαιροποιημένης «Λυσιστράτης», Αντώνη Ξένο. Επίσης θα υπάρξει χορική παρουσίαση του «Γεννήθηκα Γυναίκα» από τις: Λιλή Μήλλιου, Βανέσα Ευαγγελάτου. Την ταινία θα παρουσιάσει ο Μπάμπης Ζαφειράτος.

Δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα

Σε δήλωσή του χτες από τα εγκαίνια της έκθεσης για τα 100 χρόνια του ΣΕΗ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημείωσε:

«Εκατό χρόνια κλείνει φέτος το ΣΕΗ, είναι από τα πιο παλιά και ιστορικά σωματεία της πατρίδας μας, πορεύτηκε μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα όλα αυτά τα χρόνια, στις δύσκολες περιόδους που περνούσε η ελληνική Ιστορία και ο ελληνικός λαός. Με την Τέχνη συσπείρωσε στις γραμμές του πληθώρα καλλιτεχνών, σημαντικών ανθρώπων - ηθοποιών, που βοήθησαν τον εργαζόμενο λαό, με την Τέχνη τους, αλλά και με τη συμμετοχή τους στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες. Απ' αυτήν την άποψη θεωρούμε υποχρέωση, ως ΚΚΕ, να τιμήσουμε τη σημερινή έκθεση, όλες αυτές τις εκδηλώσεις, γιατί βαδίζουμε παράλληλα. Αλλωστε και το ΚΚΕ κλείνει 100 χρόνια του χρόνου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ