ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
«Πρωταγωνιστής» ο αποπροσανατολισμός του λαού
  • Η φιλελεύθερη, σοσιαλδημοκρατική διαχείριση και ο ρατσισμός - εθνικισμός εξυπηρετούν από κοινού το κεφάλαιο
  • Νίκη στον Ρούτε έδινε το πρώτο exit poll

Ρούτε και Βίλντερς διαγκωνίζονται για τις ανάγκες των κεφαλαιοκρατών
Ρούτε και Βίλντερς διαγκωνίζονται για τις ανάγκες των κεφαλαιοκρατών
Με την ενδοαστική κόντρα για το «μείγμα διαχείρισης» της καπιταλιστικής οικονομίας να οξύνεται σε όλη την ΕΕ, διεξήχθησαν χτες οι βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία για τις 150 έδρες του Κοινοβουλίου, οι οποίες διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Από τα 17 εκατομμύρια του συνολικού πληθυσμού το εκλογικό σώμα υπολογίζεται περίπου στα 12 εκατομμύρια, και σύμφωνα με τα πρώτα συγκριτικά στοιχεία η προσέλευση στις κάλπες εμφανιζόταν αυξημένη σε σχέση με τις περασμένες εκλογές του 2012 (η αποχή ήταν στο 25%). Οι κάλπες θα έκλειναν χτες στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) και τα αποτελέσματα αναμένονταν τις πρώτες πρωινές ώρες.

Σύμφωνα με το πρώτο exit poll της κρατικής τηλεόρασης, στην πρώτη θέση ήταν το σημερινό κυβερνών φιλελεύθερο «Κόμμα του Λαού για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία» (VVD) του Μαρκ Ρούτε με 31 έδρες, στη δεύτερη το ακροδεξιό λαϊκιστικό «Κόμμα για την Ελευθερία» (PVV) με αρχηγό τον Γκερτ Βίλντερς, με 19, όπως και η Χριστιανοδημοκρατική Εκκληση (CDA), το φιλελεύθερο κόμμα Δημοκράτες 66 (D66) και η «Πράσινη Αριστερά» (GL). Ακολουθούν το σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP) με 14, το Εργατικό Κόμμα (PvdA - είναι το κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπουργού Οικονομικών και προέδρου του Γιούρογκρουπ) με 9 έδρες, η Χριστιανική Ενωση (CU) με 6 έδρες και από 2-5 έδρες τα κόμματα των Συνταξιούχων, των Ζώων κ.ά.

Οι εκλογές στην Ολλανδία γίνονται σε μια περίοδο που σημειώνεται άνοδος του ρεύματος του αστικού ευρωσκεπτικισμού σε διάφορες χώρες της ΕΕ, όπως π.χ. στη Γαλλία, στη Μ. Βρετανία και στην Ιταλία, όπου τμήματα του κεφαλαίου επιλέγουν τον εθνοκρατικό προστατευτισμό ως τρόπο καλύτερης υπεράσπισης των συμφερόντων των μονοπωλίων, που όμως οξύνει την ενδοαστική αντιπαράθεση, καθώς άλλα τμήματα βλέπουν σοβαρούς κινδύνους στο διεθνές εμπόριο και στα συμφέροντα μονοπωλίων που στηρίζουν. Στην Ολλανδία, τόσο από τους ίδιους τους υποψήφιους, όσο και από τον ολλανδικό και ξένο Τύπο, οι εκλογές αυτές εμφανίζονται ως «κρίσιμες» όσον αφορά «την άνοδο του λαϊκισμού και του εθνικισμού στην Ευρώπη» και το ενδεχόμενο «ντόμινο» στις εκλογές που ακολουθούν, στη Γαλλία τον Απρίλη και στη Γερμανία το Σεπτέμβρη.

Βασικός εκφραστής του ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος στην Ολλανδία είναι το κόμμα του Γκ. Βίλντερς, με ρατσιστική ρητορική, κεντρικό σύνθημα «Η Ολλανδία και πάλι στα χέρια μας» και «πρόγραμμα» για το «σκίσιμο του Κορανίου», την «απαγόρευση ισλαμιστών στη χώρα», το «κλείσιμο των συνόρων», το «κλείσιμο των μουσουλμανικών τεμενών», αλλά και αποδυνάμωση του ρόλου της ΕΕ και περισσότερη «εθνική πολιτική» από τα κράτη - μέλη. Ο Βίλντερς - που προέρχεται από το φιλελεύθερο κόμμα και έως το 2012 συμμετείχε στην κυβέρνηση - «πατάει» και στην αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Το φιλελεύθερο κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε ουσιαστικά υιοθετεί επίσης τη ρητορική του Βίλντερς, αξιοποιεί την πρόσφατη αντιπαράθεση με την Τουρκία και εμφανίζεται ως ο «εγγυητής» της ασφάλειας στην Ολλανδία μέσα στην ΕΕ. Ετσι, προτρέπει τους μετανάστες να «συμπεριφερθούν κανονικά» ή «να φύγουν» και τους καλεί να «αποκηρύξουν τον εξτρεμισμό». Ταυτόχρονα, ο Ρούτε εμφανίζεται αντίθετος στη διεύρυνση της ΕΕ και ζητά και αυτός «περιορισμό των εξουσιών της».

Η συζήτηση στις ολλανδικές εκλογές - και τα 28 κόμματα που συμμετέχουν με διαφορετικούς τρόπους εξυπηρετούν την ίδια στρατηγική - θέλει πάση θυσία να θολώσει την αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα από την εξουσία των μονοπωλιακών ομίλων. Σε μια περίοδο που διευρύνονται οι αναταράξεις στο οικοδόμημα της ΕΕ, επιχειρείται ο λαός να εγκλωβιστεί, να αποπροσανατολιστεί, ώστε να μη βλέπει αυτήν την αιτία των δεινών του. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, από το πότε θα σχηματιστεί κυβέρνηση και ποια θα είναι η σύνθεσή της μετά τα παζάρια που θα γίνουν, ένα είναι σίγουρο. Η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί αμείωτη αν το λαϊκό κίνημα δεν οργανωθεί και αντεπιτεθεί, αναγκαία όμως προϋπόθεση για αυτό είναι να ισχυροποιηθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα.


ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Βαθύτερες οι ρίζες της αντιπαράθεσης

Αποκαλύπτεται το εύρος των αντιθέσεων, μετά την πρόσφατη μεταχείριση των Τούρκων υπουργών στην Ολλανδία. Επισημάνσεις της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας για τις σχέσεις Τουρκίας - ΝΑΤΟ

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οτι έχει έρθει ο καιρός η χώρα του να «επανεκτιμήσει» τη συμφωνία για το Μεταναστευτικό που υπέγραψε με την Τουρκία, επισήμανε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, καθώς συνεχίζεται η αντιπαράθεση Τουρκίας - ΕΕ που ξέσπασε μετά την πρόσφατη «απομάκρυνση» δύο Τούρκων υπουργών από την Ολλανδία, στο φόντο ευρύτερων ανταγωνισμών μεταξύ Αγκυρας - Βρυξελλών που μαίνονται εδώ και καιρό.

Ανάλογη δήλωση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι «σε περίπτωση που δεν έρθει η κατάργηση των τουριστικών θεωρήσεων για τα τουρκικά διαβατήρια, θα πραγματοποιήσουμε τα σχετικά βήματα για την συμφωνία της μετανάστευσης».

Σε μια περίοδο και μια περιοχή όπου πληθαίνουν οι μονοπωλιακοί σχεδιασμοί για την Ενέργεια, αλλά και οι γεωπολιτικές «κόντρες» για τις ισορροπίες στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, η Αγκυρα αξιοποιεί την πρόσφατη αντιπαράθεση με τις απαγορεύσεις συγκεντρώσεων υπουργών της στην Ολλανδία και θέτει υπό αίρεση κρίσιμα πεδία συνεργασίας της με ευρωπαϊκές δυνάμεις, αλλά και γενικά τη Δύση, όπως για παράδειγμα τη συνεργασία τους μέσα από την αξιοποίηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ιντσιρλίκ.

Κατά τ' άλλα, ο Τσελίκ επιχείρησε να καθησυχάσει τους Ολλανδούς επενδυτές στην Τουρκία ότι «ο ιδιωτικός τομέας, ο κόσμος των επιχειρήσεων, οι τουρίστες και ο λαός της Ολλανδίας δεν αποτελούν μέρος της κρίσης».

Πάντως, χτες ο επικεφαλής της Τουρκικής Ενωσης Παραγωγών κόκκινου κρέατος, Μπουλέντ Τουντς, σημείωσε ότι δόθηκε εντολή να επιστραφεί στην Ολλανδία μια παρτίδα με 40 βοοειδή της ολλανδικής ράτσας «Holstein», σημειώνοντας ότι αυτή η ράτσα «ήταν πολύ διαδεδομένη στη χώρα μας. Αλλά είχε αρχίσει να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα» και πρόσθεσε ότι «στο μέλλον δεν θέλουμε προϊόντα από ζώα της Ολλανδίας».

Επίσης, έγινε γνωστό ότι θα ανασταλεί η λειτουργία της Επιτροπής Τουρκο-ολλανδικής Φιλίας, που είχε δημιουργηθεί στο πλαίσιο του τουρκικού κοινοβουλίου, αλλά και ότι οι δημοτικές αρχές της Κωνσταντινούπολης ακύρωσαν τη συμφωνία αδελφοποίησης με το δήμο του Ρότερνταμ.

Νέες επικρίσεις Ευρωπαίων

«Οποιοσδήποτε βλέπει φασισμό στο Ρότερνταμ, είναι εντελώς άσχετος με την πραγματικότητα», δήλωσε χτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, θέλοντας έτσι να επικρίνει τις πρόσφατες συνδέσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, μεταξύ φασισμού και διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών. Ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εμφανίστηκε «σκανδαλισμένος» από τα πρόσφατα σχόλια της Αγκυρας, συμπληρώνοντας πως αυτά απομακρύνουν την Τουρκία από την ένταξή της στην ΕΕ.

Αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας έκρινε σκόπιμο σε ανακοίνωσή του να επισημάνει ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι «αδιανόητη», επισημαίνοντας ωστόσο ότι η ΕΕ πρέπει να αναζητήσει άλλες διόδους διμερούς συνεργασίας, σε τομείς όπως το εμπόριο, η εξωτερική πολιτική, η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι η Γερμανία θα επιμείνει στην εξέταση του τουρκικού αιτήματος για οικονομική βοήθεια, αλλά «φυσικά η Τουρκία πρέπει να διατηρήσει ή να ξαναδημιουργήσει τις (αναγκαίες) προϋποθέσεις, αφού αυτήν τη στιγμή η κατάσταση είναι για να κλαίει κανείς».

Για τις σχέσεις Τουρκίας - ΝΑΤΟ

Από την άλλη πλευρά, ιδιαίτερα ενδεικτικές των πολύ κρίσιμων ισορροπιών που συνδέουν την Τουρκία με τους Ευρωπαίους «εταίρους» της, ήταν οι δηλώσεις που έκανε η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

«Η Τουρκία δεν κάνει τα πράγματα εύκολα για μας στο ΝΑΤΟ. Αλλά κανείς δεν θα έπρεπε να θεωρεί ότι μια Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ θα μας άκουγε καλύτερα ή θα ήταν ευκολότερη για συνδιαλλαγή από ό,τι μια Τουρκία εντός ΝΑΤΟ», είπε η υπουργός.

Η ίδια ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ προσφέρει στη Δύση ένα πεδίο για να συζητούνται τα θέματα της δημοκρατίας «ορισμένες φορές έντονα». Εκτίμησε ότι οι σημερινές εντάσεις με την Αγκυρα θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην τουρκική κοινωνία, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τους πολλούς Τούρκους που δεν θέλουν επέκταση των εξουσιών του Προέδρου (της χώρας) με το επικείμενο δημοψήφισμα».

Στο μεταξύ, χτες αναμεταδόθηκαν και από τουρκικά ΜΜΕ ανώνυμες δηλώσεις αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις οποίες εκφράζεται λύπη για τη σημερινή κατάσταση μεταξύ Τουρκίας και άλλων μελών της λυκοσυμμαχίας και «για τον αντίκτυπο που αυτή έχει στο σύνολο των προγραμμάτων συνεργασίας των εταίρων μας... Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τον εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα στις χώρες (μας)».

Οι δηλώσεις συνδέονται με «εμπλοκές» που έχει προκαλέσει η Τουρκία σε προγράμματα του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια, στα οποία συμμετέχει η Αυστρία. Μάλιστα, η «Χουριέτ» αναμετάδωσε και δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Αμυνας της Αυστρίας, Στέφαν Χιρτς, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με τις οποίες, «το τουρκικό μπλοκάρισμα ξεκίνησε πριν μερικούς μήνες», ενώ ο ίδιος πρόσθεσε: «Δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στις αποστολές μας στα Δυτικά Βαλκάνια. Αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα γιατί μπορεί να εμποδίσει την ικανότητά μας να προετοιμάσουμε νέες αποστολές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ