Πέμπτη 16 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Βαθύτερες οι ρίζες της αντιπαράθεσης

Αποκαλύπτεται το εύρος των αντιθέσεων, μετά την πρόσφατη μεταχείριση των Τούρκων υπουργών στην Ολλανδία. Επισημάνσεις της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας για τις σχέσεις Τουρκίας - ΝΑΤΟ

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οτι έχει έρθει ο καιρός η χώρα του να «επανεκτιμήσει» τη συμφωνία για το Μεταναστευτικό που υπέγραψε με την Τουρκία, επισήμανε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, καθώς συνεχίζεται η αντιπαράθεση Τουρκίας - ΕΕ που ξέσπασε μετά την πρόσφατη «απομάκρυνση» δύο Τούρκων υπουργών από την Ολλανδία, στο φόντο ευρύτερων ανταγωνισμών μεταξύ Αγκυρας - Βρυξελλών που μαίνονται εδώ και καιρό.

Ανάλογη δήλωση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι «σε περίπτωση που δεν έρθει η κατάργηση των τουριστικών θεωρήσεων για τα τουρκικά διαβατήρια, θα πραγματοποιήσουμε τα σχετικά βήματα για την συμφωνία της μετανάστευσης».

Σε μια περίοδο και μια περιοχή όπου πληθαίνουν οι μονοπωλιακοί σχεδιασμοί για την Ενέργεια, αλλά και οι γεωπολιτικές «κόντρες» για τις ισορροπίες στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, η Αγκυρα αξιοποιεί την πρόσφατη αντιπαράθεση με τις απαγορεύσεις συγκεντρώσεων υπουργών της στην Ολλανδία και θέτει υπό αίρεση κρίσιμα πεδία συνεργασίας της με ευρωπαϊκές δυνάμεις, αλλά και γενικά τη Δύση, όπως για παράδειγμα τη συνεργασία τους μέσα από την αξιοποίηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ιντσιρλίκ.

Κατά τ' άλλα, ο Τσελίκ επιχείρησε να καθησυχάσει τους Ολλανδούς επενδυτές στην Τουρκία ότι «ο ιδιωτικός τομέας, ο κόσμος των επιχειρήσεων, οι τουρίστες και ο λαός της Ολλανδίας δεν αποτελούν μέρος της κρίσης».

Πάντως, χτες ο επικεφαλής της Τουρκικής Ενωσης Παραγωγών κόκκινου κρέατος, Μπουλέντ Τουντς, σημείωσε ότι δόθηκε εντολή να επιστραφεί στην Ολλανδία μια παρτίδα με 40 βοοειδή της ολλανδικής ράτσας «Holstein», σημειώνοντας ότι αυτή η ράτσα «ήταν πολύ διαδεδομένη στη χώρα μας. Αλλά είχε αρχίσει να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα» και πρόσθεσε ότι «στο μέλλον δεν θέλουμε προϊόντα από ζώα της Ολλανδίας».

Επίσης, έγινε γνωστό ότι θα ανασταλεί η λειτουργία της Επιτροπής Τουρκο-ολλανδικής Φιλίας, που είχε δημιουργηθεί στο πλαίσιο του τουρκικού κοινοβουλίου, αλλά και ότι οι δημοτικές αρχές της Κωνσταντινούπολης ακύρωσαν τη συμφωνία αδελφοποίησης με το δήμο του Ρότερνταμ.

Νέες επικρίσεις Ευρωπαίων

«Οποιοσδήποτε βλέπει φασισμό στο Ρότερνταμ, είναι εντελώς άσχετος με την πραγματικότητα», δήλωσε χτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, θέλοντας έτσι να επικρίνει τις πρόσφατες συνδέσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, μεταξύ φασισμού και διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών. Ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εμφανίστηκε «σκανδαλισμένος» από τα πρόσφατα σχόλια της Αγκυρας, συμπληρώνοντας πως αυτά απομακρύνουν την Τουρκία από την ένταξή της στην ΕΕ.

Αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας έκρινε σκόπιμο σε ανακοίνωσή του να επισημάνει ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι «αδιανόητη», επισημαίνοντας ωστόσο ότι η ΕΕ πρέπει να αναζητήσει άλλες διόδους διμερούς συνεργασίας, σε τομείς όπως το εμπόριο, η εξωτερική πολιτική, η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι η Γερμανία θα επιμείνει στην εξέταση του τουρκικού αιτήματος για οικονομική βοήθεια, αλλά «φυσικά η Τουρκία πρέπει να διατηρήσει ή να ξαναδημιουργήσει τις (αναγκαίες) προϋποθέσεις, αφού αυτήν τη στιγμή η κατάσταση είναι για να κλαίει κανείς».

Για τις σχέσεις Τουρκίας - ΝΑΤΟ

Από την άλλη πλευρά, ιδιαίτερα ενδεικτικές των πολύ κρίσιμων ισορροπιών που συνδέουν την Τουρκία με τους Ευρωπαίους «εταίρους» της, ήταν οι δηλώσεις που έκανε η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

«Η Τουρκία δεν κάνει τα πράγματα εύκολα για μας στο ΝΑΤΟ. Αλλά κανείς δεν θα έπρεπε να θεωρεί ότι μια Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ θα μας άκουγε καλύτερα ή θα ήταν ευκολότερη για συνδιαλλαγή από ό,τι μια Τουρκία εντός ΝΑΤΟ», είπε η υπουργός.

Η ίδια ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ προσφέρει στη Δύση ένα πεδίο για να συζητούνται τα θέματα της δημοκρατίας «ορισμένες φορές έντονα». Εκτίμησε ότι οι σημερινές εντάσεις με την Αγκυρα θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην τουρκική κοινωνία, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τους πολλούς Τούρκους που δεν θέλουν επέκταση των εξουσιών του Προέδρου (της χώρας) με το επικείμενο δημοψήφισμα».

Στο μεταξύ, χτες αναμεταδόθηκαν και από τουρκικά ΜΜΕ ανώνυμες δηλώσεις αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις οποίες εκφράζεται λύπη για τη σημερινή κατάσταση μεταξύ Τουρκίας και άλλων μελών της λυκοσυμμαχίας και «για τον αντίκτυπο που αυτή έχει στο σύνολο των προγραμμάτων συνεργασίας των εταίρων μας... Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τον εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα στις χώρες (μας)».

Οι δηλώσεις συνδέονται με «εμπλοκές» που έχει προκαλέσει η Τουρκία σε προγράμματα του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια, στα οποία συμμετέχει η Αυστρία. Μάλιστα, η «Χουριέτ» αναμετάδωσε και δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Αμυνας της Αυστρίας, Στέφαν Χιρτς, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με τις οποίες, «το τουρκικό μπλοκάρισμα ξεκίνησε πριν μερικούς μήνες», ενώ ο ίδιος πρόσθεσε: «Δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στις αποστολές μας στα Δυτικά Βαλκάνια. Αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα γιατί μπορεί να εμποδίσει την ικανότητά μας να προετοιμάσουμε νέες αποστολές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ