Πέμπτη 16 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανησυχία για τα Δ. Βαλκάνια

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τη «μεγάλη ανησυχία» της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ για τις τρέχουσες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια μετέφερε χτες, μιλώντας στο σερβικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTS, ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά την προχτεσινή επίσκεψή του στο Βερολίνο.

Ο Αλ. Βούτσιτς σημείωσε ότι η Α. Μέρκελ τού μετέφερε την ανησυχία που της εμπνέει, όπως είπε χαρακτηριστικά, «η μεγάλη εικόνα των γεγονότων στα Δυτικά Βαλκάνια». Στη συνέχεια συζήτησαν την «περιφερειακή σταθερότητα», τις διμερείς σχέσεις και τις δυνατότητες προσέλκυσης Γερμανών επενδυτών στη Σερβία.

Ο ίδιος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε προχτές βράδυ με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο, επισήμανε τις «μεγάλες προσπάθειες» που έχει καταβάλει η σερβική αστική τάξη για τη «διατήρηση περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας», πως η κατάσταση σε ορισμένες χώρες της περιοχής «είναι ταραχώδης» και πως θα μπορούσε να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα «με τη βοήθεια της ΕΕ και της Γερμανίας».

Η Α. Μέρκελ από την πλευρά της τόνισε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι η Σερβία και η Γερμανία «είναι φιλικές χώρες», θυμίζοντας τους 400.000 Σέρβους μετανάστες που ζουν στη χώρα της, και ότι το Βερολίνο «είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της Σερβίας», με όγκο διμερών εμπορικών συναλλαγών που ξεπερνούν σε αξία τα 4 δισ. ευρώ και επενδύσεις που ανήλθαν πέρσι σε 1,3 δισ. ευρώ.

Τέλος, χτες το σερβικό δίκτυο B92 μετέδωσε την επιστολή που απέστειλε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών με επικεφαλής τον Ρεπουμπλικάνο Μάικ Λι, με την οποία του ζητούν να «ερευνήσει άμεσα πώς χρησιμοποιήθηκαν» κεφάλαια από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την κυβερνητική οργάνωση αρωγής USAID, μεταξύ άλλων και προς οργανώσεις του καπιταλιστή Τζορτζ Σόρος, όπως είναι τα «Ιδρύματα Ανοιχτή Κοινωνία» για την «υποστήριξη κεντροαριστερών πολιτικών ομάδων» σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και η ΠΓΔΜ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ