Πέμπτη 16 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέες επαφές σε Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Βρυξέλλες

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με νέα ορμή αναμένεται να συνεχιστούν οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό, ειδικά σε παρασκηνιακό επίπεδο, δεδομένης και της προσωρινής διακοπής των συνομιλιών Αναστασιάδη - Ακιντζί, εξαιτίας της «εμπλοκής» με την απόφαση για το δημοψήφισμα του 1950 για την ένωση Κύπρου - Ελλάδας.

Χτες, ο Κύπριος ηγέτης διευκρίνισε ότι είναι πολύ πιθανό την επόμενη βδομάδα που θα βρεθεί στις ΗΠΑ (θα παραστεί σε επιχειρηματικό συνέδριο) να έχει συνάντηση και με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ διέψευσε φήμες για συνάντηση του ίδιου, του Ακιντζί και του επικεφαλής του Οργανισμού.

Την ίδια στιγμή, ο ΥΠΕΞ της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, αναμένεται σήμερα στο Λονδίνο, όπου θα συζητήσει για το Κυπριακό με τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, σερ Αλαν Ντάνκαν. Σε χτεσινές δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ επισήμανε ότι «για να εξασφαλιστεί μία βιώσιμη λύση, οι δυο ηγέτες χρειάζεται να αντιμετωπίσουν μία σειρά περίπλοκων ζητημάτων» αλλά και ότι «συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να προσεγγίσουν αυτές τις συνομιλίες με θετικό και ευέλικτο τρόπο».

Στο μεταξύ, χτες, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, είχε χωριστές συναντήσεις με Ακιντζί και Αναστασιάδη. Ο Αϊντε χαρακτήρισε «μακρά και εποικοδομητική» τη συνομιλία του με τον κατοχικό ηγέτη, μετά την οποία εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν. Είπε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα πάει στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντήσει αξιωματούχους της Κομισιόν σχετικά με τη δική τους «κρίσιμη υποστήριξη» στη διαδικασία, εξηγώντας μάλιστα ότι πρόσφατα συζήτησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων πολύ συγκεκριμένες ιδέες για επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις στη «μετά λύση εποχή».

Να σημειώσουμε ότι τον τελευταίο καιρό έχουν «φουντώσει» τα δημοσιεύματα κι οι δηλώσεις για την «ειδική μεταχείριση» που η Τουρκία προσδοκά να έχει σε περίπτωση «λύσης», με εφαρμογή των «τεσσάρων ελευθεριών» για τους Τούρκους που θα φτάνουν στην Κύπρο κ.τ.λ., πλευρά που εντάσσεται στο ευρύτερο «παζάρεμα» Αγκυρας - Βρυξελλών.

Πάντως, από την πλευρά της Τουρκίας, ο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου επέκρινε ξανά την πρόσφατη απόφαση της κυπριακής Βουλής και υπογράμμισε: «Από τη μια φοβούνται (οι Ελληνοκύπριοι) να μην τελειώσει η διαδικασία και να μην αναζητήσουν άλλες επιλογές η "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου" και η Τουρκία. Εάν εσείς δεν θέλετε λύση, εμείς θα δούμε τι θα κάνουμε. Εμείς δεν είμαστε έθνος χωρίς εναλλακτική, χωρίς λύση, αλλά εμείς μέχρι σήμερα στηρίξαμε τη διαδικασία αυτή για να υπάρξει ειρήνη, να υπάρξει λύση. Εάν εσύ δεν θέλεις, ασφαλώς και θα κοιτάξουμε άλλες λύσεις. Δεν θα την αφήσουμε εκεί εμείς αυτή τη δουλειά».

Σκληροί ανταγωνισμοί

Ολοκληρώθηκε χτες στη Λευκωσία η 4η Διάσκεψη για το Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, με οργανωτή την εταιρεία «Gulf Publishing Company» (έδρα στις ΗΠΑ). Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κύπρου», συζητήθηκαν οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν σχέδια για εξαγωγές φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και «οι πιθανοί ενεργειακοί διάδρομοι». Μεταξύ άλλων, χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του διεθνούς εμπειρογνώμονα και συμβούλου εταιρειών για θέματα υδρογονανθράκων Χαράλαμπου Ελληνα, ότι το φυσικό αέριο της περιοχής θα αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες να μπει στις ευρωπαϊκές αγορές, με δεδομένο π.χ. ότι η ρωσική «Γκάζπρομ» θα συνεχίσει να είναι ο μεγαλύτερος πάροχος αερίου της Ευρώπης για την επόμενη 20ετία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ