Πέμπτη 16 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ
Στην Ιαπωνία ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Στο πλαίσιο πολυήμερης περιοδείας σε Ασία - Ειρηνικό

Ο Τίλερσον φτάνει στο Τόκιο
Ο Τίλερσον φτάνει στο Τόκιο
ΤΟΚΙΟ.--

Με φόντο την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη την περιφέρεια της Ασίας και του Ειρηνικού (όπως αποτυπώνεται π.χ. στην κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα ή στα σχέδια για την εγκατάσταση του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στην Κορεατική Χερσόνησο), ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, έφτασε χτες στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, Τόκιο, από όπου ξεκινά την πολυήμερη περιοδεία του στην περιοχή. Το πρόγραμμα των συναντήσεων του Τίλερσον περιλαμβάνει, σήμερα, συναντήσεις με τον πρωθυπουργό αλλά και τον ΥΠΕΞ της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε και Φούμιο Κισίντα.

Μετά την Ιαπωνία, αναμένεται να βρεθεί στη Νότια Κορέα αλλά και την Κίνα, όπου οι επαφές του θα αφορούν και την προετοιμασία της επίσκεψης που θα κάνει στις αρχές Απρίλη ο Κινέζος Πρόεδρος στις ΗΠΑ.

Η περιοδεία Τίλερσον πραγματοποιείται ενώ παραμένει το διακηρυγμένο έντονο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για Ασία - Ειρηνικό, με δεδομένες όμως και τις προθέσεις της κυβέρνησης Τραμπ να προσαρμόσει κινήσεις και προτεραιότητες, με ζητούμενο την πιο αποφασιστική υπεράσπιση των συμφερόντων των αμερικανικών μονοπωλίων. Από αυτή την πλευρά, για παράδειγμα, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε την αποχώρησή της από τη Δια-ειρηνική Συνεργασία (ΤΡΡ). Την ίδια στιγμή, βέβαια, η αμερικανική πλευρά εμφανίζεται με απαιτητικότητα να ζητά από τους συμμάχους της μεγαλύτερη «συμβολή» στην υπεράσπιση της σταθερότητας (δαπάνες για συντήρηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων κ.τ.λ.).

Στη Ν. Κορέα το «USS Carl Vinson»

Η επίσκεψη Τίλερσον ξεκινά ενώ, χτες, έφτασε στο λιμάνι Μπουσάν της Νότιας Κορέας το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson», που πρόκειται να πάρει μέρος σε ετήσιες κοινές ασκήσεις Ν. Κορέας - ΗΠΑ, που ξεκίνησαν πριν μερικές μέρες και θα ολοκληρωθούν τέλη Απρίλη.

Σε δηλώσεις του, ο υποναύαρχος Τζέιμς Κίλμπι επισήμανε ότι «η σημασία των ασκήσεων είναι η συνέχιση της οικοδόμησης της συμμαχίας και της σχέσης μας και η ενίσχυση της ικανότητας των πλοίων μας να επιχειρούν από κοινού».

Οι ασκήσεις ΗΠΑ - Ν. Κορέας εμφανίζονται να αφορούν την υπεράσπιση της «σταθερότητας» στην περιοχή, όρος βέβαια που κάθε πλευρά ερμηνεύει ανάλογα με τα μονοπωλιακά συμφέροντα που εκπροσωπεί.

Πάντως, οι εντάσεις ευρύτερα στη συγκεκριμένη ζώνη του πλανήτη μεγαλώνουν, όπως φαίνεται και στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), όπου παραμένουν οι εδαφικές διαφορές με πρωταγωνιστές την Κίνα και άλλες χώρες που «βρέχονται» από αυτή. Σημειώνουμε ότι η ΝΚΘ αποκτά τέτοια σημασία στις ενδοϊμπεριαλιστικές «κόντρες» που τα τελευταία χρόνια φιλοξενούν διάφορες στρατιωτικές δυνάμεις, ακόμα και από πιο μακρινές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, που στο όνομα της «προστασίας της ελευθερίας στη ναυσιπλοΐα», πραγματοποιούν όλο και πιο συχνά περιπολίες, προκαλώντας, όπως είναι λογικό, την ενόχληση του Πεκίνου.

Χτες, οι «Τάιμς της Ιαπωνίας» μετέδωσαν στην ιστοσελίδα τους ότι, σύμφωνα με νέες εικόνες δορυφόρων, η Κίνα «ξεκίνησε νέα οικοδομική δραστηριότητα... σημάδι ότι το Πεκίνο συνεχίζει να δυναμώνει τη στρατιωτική του εμφάνιση σε αυτό το ζωτικό θαλάσσιο εμπορικό δρόμο». Στο ίδιο θέμα γίνεται ειδική αναφορά στις νήσους Παρασέλ (για τις οποίες διαφιλονικούν Κίνα - Βιετνάμ και όχι μόνο), με επισημάνσεις αναλυτών ότι «θα έχουν κρίσιμη θέση σε κάθε μελλοντική προσπάθεια της Κίνας να κυριαρχήσει στη Νότια Κινεζική Θάλασσα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ