Πέμπτη 16 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αντιπαράθεση με την ΕΕ για το Βrexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με φόντο τις νέες «προειδοποιήσεις» του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, πως τυχόν αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ δίχως συμφωνία θα είναι ιδιαίτερα επιζήμια για το Λονδίνο, ο Βρετανός αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέβιντ Ντέιβις, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων χαρακτήρισε «ενδιαφέρον» το επιχείρημα πως αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πετύχει μία καλή συμφωνία με την ΕΕ θα μπορούσε να αποχωρήσει «δίχως να πληρώσει ούτε μία λίρα».

Αφορμή για τη δήλωση του Ντέιβις ήταν η προειδοποίηση του Τουσκ στο ευρωκοινοβούλιο ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «δεν θα αφεθεί να εκφοβιστεί από απειλές» κατά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, και ότι ένα σενάριο «χωρίς συμφωνία» θα ήταν «κακό για όλους και ιδιαίτερα για το Ηνωμένο Βασίλειο».

Σε άλλο σημείο, ο Ντ. Ντέιβις παραδέχτηκε ότι δεν έχει ιδέα για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει το Brexit στην οικονομία της χώρας, πιθανολογώντας πως καλύτερη εικόνα μπορεί ενδεχομένως να υπάρχει μετά τον πρώτο χρόνο διαπραγμάτευσης με την ΕΕ. Σημείωσε πάντως ότι ενδέχεται να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας ακόμα και εντός της Πέμπτης, αμέσως μόλις υπογραφεί το σχετικό έγγραφο από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β', και όχι στο τέλος του μήνα. Επιπλέον παραδέχτηκε ότι οι Βρετανοί κτηνοτρόφοι και γαλακτοπαραγωγοί θα μπορούσαν να δουν σε προϊόντα που πωλούν στις χώρες - μέλη της ΕΕ δασμούς αυξημένους κατά 40%, στο πλαίσιο κανονισμών που επιβάλλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, αν δεν υπάρξει ικανοποιητική συμφωνία με την ΕΕ. Επίσης οι αεροπορικές εταιρείες της Βρετανίας θα χάσουν τα δικαιώματα μειωμένου κόστους των μεταφορών στο πλαίσιο της συμφωνίας «Ανοιχτοί Ουρανοί». Δέχτηκε επίσης ότι οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να χάσουν το λεγόμενο «διαβατήριο» στις αγορές της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ