Πέμπτη 16 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Και πάλι δεν αποχωρεί ο Φιγιόν

ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέα ώθηση στις διεργασίες που πυκνώνουν μπροστά στις προεδρικές εκλογές του Απρίλη στη Γαλλία δίνει η προχτεσινή επίσημη απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Φρανσουά Φιγιόν, μεταξύ άλλων για αδικήματα όπως κατάχρηση δημοσίων κονδυλίων, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, συνέργεια σε υπεξαίρεση κτλ.

Αντιδρώντας στις εξελίξεις, ο ίδιος ο Φιγιόν μίλησε για «χειραγώγηση των υποθέσεων» και για ένα «διαβολικό χρονοδιάγραμμα», με το σκεπτικό ότι οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν ελάχιστα 24ωρα πριν κλείσει το περιθώριο για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές. Μάλιστα επικαλέστηκε αυτό το «έκτακτο χρονοδιάγραμμα», υποστηρίζοντας ότι τον «απελευθερώνει από τη δέσμευση που είχα αναλάβει να μην είμαι υποψήφιος» σε περίπτωση απαγγελίας κατηγοριών, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα αποχωρήσει από την κούρσα για τα Ηλύσια Πεδία.

Με φόντο την απαγγελία κατηγοριών στον Φιγιόν, αλλά και αντίστοιχες διαδικασίες που κινήθηκαν την περασμένη βδομάδα για την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν (για «διάδοση εικόνων βίας», αλλά και παράνομες πληρωμές συνεργατών της με χρήματα της ΕΕ), η («προοδευτική») «Λε Μοντ» χτες ανέβασε στην ιστοσελίδα της κεντρικό θέμα με τίτλο «Φρανσουά Φιγιόν και Μαρίν Λεπέν: Ιδια περιφρόνηση για το νόμο». Ρίχνοντας ουσιαστικά νερό στο μύλο της συζήτησης που αναζωπυρώνεται, ειδικά τις τελευταίες βδομάδες, για τη στοίχιση όλων των «προοδευτικών» δυνάμεων πίσω από έναν κοινό υποψήφιο, που για πολλούς θα μπορούσε να είναι ο μεταρρυθμιστής «ανεξάρτητος» Εμανουέλ Μακρόν.

Πάντως, η ρευστότητα μεγαλώνει με δεδομένη και τη μεγάλη κινητικότητα στον αστικό πολιτικό χάρτη της Γαλλίας, όλα τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχτές ορισμένα ΜΜΕ, επικαλούμενα δικαστική πηγή, μετέδωσαν ότι έρευνα ξεκίνησε και σε βάρος του Μακρόν, ώστε να διαπιστωθεί αν έδειξε «εύνοια» στην εταιρεία «Havas» για ένα ταξίδι που πραγματοποίησε το Γενάρη του 2016 στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ, ενώ ήταν ακόμα υπουργός Οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ