Πέμπτη 16 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
«Ανοιχτές αγορές» και «διασυνοριακό εμπόριο» αντί προστατευτισμού

Δηλώσεις του προέδρου της Βundesbank ενόψει της επικείμενης συνάντησης του G20 στο Μπάντεν - Μπάντεν αύριο και μεθαύριο

«Οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου (σ.σ. αυτές του G20) θα πρέπει να επαναδεσμευθούν στο να διατηρήσουν τις ανοικτές αγορές και το διασυνοριακό εμπόριο καθώς ένα νέο κύμα προστατευτισμού και απορρύθμισης μπορεί εύκολα να καλλιεργήσει μια νέα κρίση». Αυτό δήλωσε χτες ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), Γιενς Βάιντμαν, εκφράζοντας μια πλευρά των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και της ενδοαστικής διαπάλης για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης.

Με δεδομένο ότι «αυτήν την περίοδο ισχυροποιείται το αστικό ρεύμα του εθνικισμού και του προστατευτισμού στην οικονομία» (π.χ. ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία) και στην ΕΕ σημειώνεται άνοδος του αστικού ρεύματος του ευρωσκεπτικισμού, ο Βάιντμαν, που είναι επίσης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αντέτεινε πως «οι ανοικτές αγορές και ένα ανταγωνιστικό οικονομικό σύστημα είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η ευημερία των οικονομιών μας».

Οπως σημειώνουν οι Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ, «το ρεύμα του προστατευτισμού αναπτύσσεται ως επιλογή τμημάτων της αστικής τάξης στις ΗΠΑ και σε κράτη της ΕΕ για να αμυνθούν στην επιδείνωση των όρων ανταγωνιστικότητας πρώτα απ' όλα του βιομηχανικού κεφαλαίου τους, ιδιαίτερα σε συνθήκες επιβράδυνσης της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας. Η διαφαινόμενη ενίσχυση της πολιτικής του προστατευτισμού θα επιδράσει αρνητικά στην ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου που ήδη κινείται σε σχετικά χαμηλούς ρυθμούς».

Εκπροσωπώντας τμήματα του γερμανικού κεφαλαίου, ο Βάιντμαν πρόσθεσε ότι «το ελεύθερο εμπόριο και ο ανταγωνισμός οδηγούν σε μια μετρήσιμη αύξηση της ευημερίας, ιδιαίτερα για όσους πρέπει να υπολογίζουν προσεκτικά τις δαπάνες τους». «Επιπλέον, λόγω του διεθνούς ανταγωνισμού, οι βιομηχανίες είναι περισσότερο καινοτόμες και νέες ιδέες εξαπλώνονται πιο γρήγορα».

Οι δηλώσεις του διοικητή της Βundesbank έγιναν με αφορμή την επικείμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών (G20) στο Μπάντεν - Μπάντεν στις 17 και 18 Μάρτη. Η ατζέντα περιλαμβάνει πάνω από όλα τις προτεραιότητες που θέτει η Γερμανία κατά την προεδρία της στο G20 το 2017. Στον τομέα της οικονομίας αυτές είναι: «Τόνωση της οικονομικής ανθεκτικότητας, διαμόρφωση ψηφιοποίησης και ενθάρρυνση επενδύσεων στην Αφρική».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σινιάλα αντιλαϊκής κλιμάκωσης (2018-08-31 00:00:00.0)
«Ακονίζει τα μαχαίρια» για τη σύνοδο του G20 (2017-06-30 00:00:00.0)
Διάσωση τραπεζών που θα πληρώσει ο λαός (2016-12-30 00:00:00.0)
Προβληματισμοί και αβεβαιότητες στη συνάντηση των Ευρωπαίων βιομηχάνων (2016-11-29 00:00:00.0)
Προτεραιότητα η επιτάχυνση δομικών μεταρρυθμίσεων (2015-09-08 00:00:00.0)
Οι αντιθέσεις εκ νέου στο προσκήνιο (2009-08-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ