ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Συνεχίζεται η περιοδεία Τίλερσον

Αναζήτηση ...«διαφορετικής προσέγγισης» για το ζήτημα της ΛΔ Κορέας

Από τις κοινές δηλώσεις Τίλερσον - Κισίντα

AP

Από τις κοινές δηλώσεις Τίλερσον - Κισίντα
ΤΟΚΙΟ.--

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι διπλωματικές και άλλες προσπάθειες των προηγούμενων 20 χρόνων, να φέρουμε τη Βόρεια Κορέα σε ένα σημείο αποπυρηνικοποίησης, απέτυχαν. Αρα έχουμε 20 χρόνια (μιας) αποτυχημένης προσέγγισης». Αυτά δήλωσε χτες από το Τόκιο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, που συνεχίζει την πενθήμερη περιοδεία του σε Ασία - Ειρηνικό.

Συνεχίζοντας να μιλά για τους τρόπους αντιμετώπισης της ΛΔ Κορέας, ο Τίλερσον σημείωσε ότι με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη απειλή μεγαλώνει όσο ποτέ, είναι σαφές ότι απαιτείται μια «διαφορετική προσέγγιση» και πρόσθεσε ότι «μέρος των επιδιώξεων της επίσκεψής μου στην περιοχή είναι η ανταλλαγή απόψεων για μια νέα προσέγγιση». Ωστόσο, δεν διευκρίνισε καθόλου τις σκέψεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Αντίστοιχα, και για το περιεχόμενο της συζήτησής του με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Φούμιο Κισίντα, δεν δόθηκαν πολλά στοιχεία. Ακόμα, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Ιαπωνία «αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στα «σύννεφα» που κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί στις σχέσεις των δύο βασικότερων εταίρων της Ουάσιγκτον στην περιοχή, Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας, όπως την αντιπαράθεση που είχε ξεσπάσει με τις «γυναίκες αναψυχής» (αιχμάλωτες του ιαπωνικού στρατού που είχαν καταλήξει σε οίκους ανοχής στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο). «Ενθαρρύνουμε τις δυο πλευρές να προσεγγίσουν το ζήτημα με τίμιες, ειλικρινείς προσπάθειες, για να υπάρξει κατάληξη», είπε ο Τίλερσον και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα «να διατηρήσουν μια ισχυρή συμμαχία, στην οποία δεν θα υπάρχουν αποστάσεις ανάμεσά μας».

Μετά την Ιαπωνία, ο Τίλερσον θα βρεθεί στη Νότια Κορέα και έπειτα στην Κίνα.

Νέα ιαπωνική «εμφάνιση» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα;

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χούα Τσουνουίνγκ, αντέδρασε χτες έντονα σε «σενάρια» που εμφανίζουν την Ιαπωνία έτοιμη να στείλει στη Νότια Κινεζική Θάλασσα το μεγαλύτερο πλοίο του πολεμικού της στόλου, το «Ιζούμο». Σύμφωνα με το «Σινχουά», η εκπρόσωπος κάλεσε το Τόκιο να σεβαστεί τις προσπάθειες των χωρών της περιοχής για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας. «Αν η ιαπωνική πλευρά επιμένει να προκαλεί περιφερειακές εντάσεις, η Κίνα θα απαντήσει οπωσδήποτε σε κάθε ενέργεια που θα βλάπτει την κυριαρχία και την ασφάλειά της».

Η Τσουνουίνγκ πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία δεν είναι «μέρος» του «ζητήματος της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας», επιλέγοντας να υπενθυμίσει στρατιωτικές απόπειρες της Ιαπωνίας, τις προηγούμενες δεκαετίες, να «καταλάβει» κινεζικά νησιά στην περιοχή.

Τα σχέδια αποστολής του «Ιζούμο» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα κατέγραψε αποκλειστικό δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου «Ρόιτερς». Επικαλούμενο «τρεις πηγές», το πρακτορείο μετέδωσε πως «το "Ιζούμο" θα κάνει στάσεις σε Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Φιλιππίνες και Σρι Λάνκα πριν ακολουθήσει την κοινή ναυτική άσκηση "Μαλαμπάρ" με ινδικά και αμερικανικά πολεμικά πλοία στον Ινδικό Ωκεανό τον Ιούλη». «Στόχος είναι να δοκιμαστεί η ικανότητα του "Ιζούμο" μέσα από την αποστολή του σε μια μεγάλη αποστολή» φέρεται να τονίζει μία από τις «πηγές» του Ρόιτερς, συμπληρώνοντας ότι «θα πάρει μέρος σε κοινές εκπαιδεύσεις με το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό στη Νότια Κινεζική Θάλασσα».

Μάλιστα, για το ζήτημα ρωτήθηκε και ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο οποίος απάντησε ότι «τους έχω προσκαλέσει όλους (στα λιμάνια των Φιλιππίνων)... Η Νότια Κινεζική Θάλασσα αποτελεί διεθνές πέρασμα, δεν είναι μόνο μέρος της δικής μας επικράτειας, αλλά είναι μέρος των δικαιωμάτων που έχουμε στην περιοχή». Ακόμα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επισκεφτεί και το «Ιζούμο», εφόσον πάρει ειδική πρόσκληση.


KYΠΡΙΑΚΟ
Νέες προσδοκίες για επανέναρξη των συνομιλιών

Ενώ «ζεσταίνονται» οι μηχανές για τις προεδρικές εκλογές του 2018

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την ετοιμότητά του για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε. Οπως εξήγησε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Βίκτορας Παπαδόπουλος «ελπίζουμε ότι θα αλλάξει η στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη και θα επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών από όπου αποχώρησε».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις των προηγούμενων 20 μηνών απέδωσαν «πολλούς καρπούς», προσθέτοντας ότι «υπάρχει πρόοδος, υπάρχουν και μεγάλες διαφορές, υπάρχουν και μεγάλες αποκλίσεις, αλλά ήταν μια διαδικασία που έδιδε ελπίδα».

Από τη δική του μεριά, ο Αϊντε είπε ότι υπάρχουν καλές προσπάθειες που συνεχίζονται για το Κυπριακό και ότι οι συναντήσεις που είχε τόσο με τον Αναστασιάδη όσο και με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί επιβεβαιώνουν ότι όλοι «ψάχνουμε τον τρόπο για να ξεπεράσουμε το παρόν αδιέξοδο». Συμπλήρωσε πως μένει δουλειά να γίνει ακόμα, αλλά «δεν πιστεύω ότι θα πάρει πολύ χρόνο μέχρι να ξαναδούμε τους δύο ηγέτες μαζί, αλλά δεν έχω ημερομηνία ούτε νέα για το πότε, πώς. Ομως γίνονται προσπάθειες και είναι υποσχόμενες».

Στο μεταξύ, τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό παρακολουθούν στενά όλες οι πολιτικές δυνάμεις, υπό το πρίσμα πλέον και της προεκλογικής περιόδου που φαίνεται να ξεκινά, μπροστά στις προεδρικές εκλογές του 2018.

Πριν από μερικές μέρες, έγινε συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, και τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, όπου και εκφράστηκαν προθέσεις για συνεργασία στις εκλογές. Οπως δήλωσε ο Ν. Παπαδόπουλος «συμφωνούμε με την ΕΔΕΚ σε έναν κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από την αλλαγή και απαλλαγή από την παρούσα διακυβέρνηση και τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, την οικονομία και την εσωτερική διακυβέρνηση».

Από την πλευρά του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αντρος Κυπριανού, ξεκαθάρισε πρόσφατα ότι το κόμμα θα είναι απέναντι στον ΔΗΣΥ και ότι δεν πρέπει να θεωρείται για κανέναν δεδομένη η στήριξη του ΑΚΕΛ στον β' γύρο.

Με δεδομένο ότι το ΑΚΕΛ επιμένει για τη σημασία της συνέχισης των συνομιλιών για το Κυπριακό, χτες, ο Α. Κυπριανού απηύθυνε νέα έκκληση στον Κύπριο Πρόεδρο να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Σχολίασε, επίσης, ότι ο Κύπριος ηγέτης δεν συμπεριφέρθηκε με τρόπο που να «εκτονώνει» την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την αναβολή της τελευταίας συνάντησης Αναστασιάδη - Ακιντζί, αντιθέτως «έριχνε λάδι στη φωτιά με δηλώσεις, αντιφάσεις και παλινδρομήσεις». Είπε, ωστόσο, ότι «πέραν τούτου, εγώ δεν πρόκειται να αποδώσω στον κ. Αναστασιάδη αδιαφορία για τη λύση στο Κυπριακό».


ΚΙΝΑ
Συμφωνίες δισεκατομμυρίων υπέγραψε ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν

ΠΕΚΙΝΟ.--

Σημαντικές συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας σε ευρύ φάσμα τομέων, ύψους τουλάχιστον 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπέγραψαν χτες στο Πεκίνο ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, και ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν, στο πλαίσιο περιοδείας που ξεκίνησε ο τελευταίος πριν από λίγες βδομάδες σε 7 ασιατικές χώρες.

Οι δύο ηγέτες εξήραν τις διμερείς σχέσεις στρατηγικής συνεργασίας (που ξεκίνησαν κατά την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στο Ριάντ της Σ. Αραβίας το Γενάρη του 2016), αναγνωρίζοντας τη σημαντική πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί ιδιαίτερα στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας και της Ενέργειας. Επιπλέον, ο Πρόεδρος Σι καλοδέχτηκε τη Σαουδική Αραβία ως εταίρο στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζώνη και Δρόμοι του Μεταξιού».

Ο βασιλιάς Σαλμάν επισήμανε πως στηρίζει την πολιτική της «μίας Κίνας» και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της Ενέργειας, δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία ήταν έως πρόπερσι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στην Κίνα (θέση που πήρε πέρσι η Ρωσία).

Ας σημειωθεί, πάντως, πως η Σ. Αραβία και η Κίνα έχουν αναπτύξει μεγάλη συνεργασία στις στρατιωτικές σχέσεις. Τα τελευταία χρόνια η Σ. Αραβία, σε μία προσπάθεια να μειώσει τη μεγάλη εξάρτηση στρατιωτικών εξοπλισμών από τις ΗΠΑ, αγόρασε στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και όπλα από την Κίνα, ενώ οι δύο χώρες πραγματοποιούν κάθε χρόνο κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη δυτική Κίνα.

Ο βασιλιάς Σαλμάν, που έχει ήδη επισκεφθεί την Ινδονησία, τη Μαλαισία, το Μπρουνέι και την Ιαπωνία (προχωρώντας σε ανάλογες εμπορικές και ενεργειακές συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με διάφορες γεωπολιτικές, οικονομικές και πολιτικο-στρατιωτικές επιδιώξεις), επιχειρεί παράλληλα να προωθήσει τα συμφέροντα του ενεργειακού κρατικού γίγαντα «Αramco», που βαίνει προς μετοχοποίηση στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος «Οραμα 2030», το οποίο αφορά στη διαφοροποίηση πηγών πλουτισμού για το ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια τις επόμενες δύο δεκαετίες...

Ο Σαλμάν επιδιώκει την πραγματοποίηση επενδύσεων σε άλλες ασιατικές αναδυόμενες οικονομίες ώστε να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους της σαουδαραβικής οικονομίας από το πετρέλαιο σε άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές και επενδύσεις, με παράλληλη αξιοποίηση του ντόπιου εργατικού δυναμικού προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι κοινωνικές εντάσεις που σιγοβράζουν τα τελευταία χρόνια στη χώρα και έπειτα από τις δραστικές περικοπές κοινωνικών και άλλων δαπανών που επέφερε η σημαντική μείωση στις διεθνείς τιμές πώλησης του πετρελαίου, το οποίο ήταν η βασική πηγή κρατικών εσόδων...

Αλλοι στόχοι της ασιατικής περιοδείας του βασιλιά Σαλμάν (που ολοκληρώνει στην Κίνα αύριο και συνεχίζει με επισκέψεις σε Νησιά Μαλδίβες και Ιορδανία) είναι η συγκρότηση και η ενίσχυση συμμαχιών με σουνιτικές χώρες στο πλαίσιο προώθησης ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών απέναντι σε ανταγωνιστικές δυνάμεις όπως το Ιράν (όπως π.χ. προδίδει ο διετής ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Υεμένη), αλλά και η κόντρα με την Τεχεράνη για την εξασφάλιση μεγαλύτερων μεριδίων της αγοράς πετρελαίου σε χώρες - πελάτες που εισάγουν τεράστιες ποσότητες Ενέργειας, όπως η Κίνα και η Ιαπωνία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ