Παρασκευή 17 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Συμφωνίες δισεκατομμυρίων υπέγραψε ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν

ΠΕΚΙΝΟ.--

Σημαντικές συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας σε ευρύ φάσμα τομέων, ύψους τουλάχιστον 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπέγραψαν χτες στο Πεκίνο ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, και ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν, στο πλαίσιο περιοδείας που ξεκίνησε ο τελευταίος πριν από λίγες βδομάδες σε 7 ασιατικές χώρες.

Οι δύο ηγέτες εξήραν τις διμερείς σχέσεις στρατηγικής συνεργασίας (που ξεκίνησαν κατά την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στο Ριάντ της Σ. Αραβίας το Γενάρη του 2016), αναγνωρίζοντας τη σημαντική πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί ιδιαίτερα στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας και της Ενέργειας. Επιπλέον, ο Πρόεδρος Σι καλοδέχτηκε τη Σαουδική Αραβία ως εταίρο στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζώνη και Δρόμοι του Μεταξιού».

Ο βασιλιάς Σαλμάν επισήμανε πως στηρίζει την πολιτική της «μίας Κίνας» και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της Ενέργειας, δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία ήταν έως πρόπερσι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στην Κίνα (θέση που πήρε πέρσι η Ρωσία).

Ας σημειωθεί, πάντως, πως η Σ. Αραβία και η Κίνα έχουν αναπτύξει μεγάλη συνεργασία στις στρατιωτικές σχέσεις. Τα τελευταία χρόνια η Σ. Αραβία, σε μία προσπάθεια να μειώσει τη μεγάλη εξάρτηση στρατιωτικών εξοπλισμών από τις ΗΠΑ, αγόρασε στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και όπλα από την Κίνα, ενώ οι δύο χώρες πραγματοποιούν κάθε χρόνο κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη δυτική Κίνα.

Ο βασιλιάς Σαλμάν, που έχει ήδη επισκεφθεί την Ινδονησία, τη Μαλαισία, το Μπρουνέι και την Ιαπωνία (προχωρώντας σε ανάλογες εμπορικές και ενεργειακές συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με διάφορες γεωπολιτικές, οικονομικές και πολιτικο-στρατιωτικές επιδιώξεις), επιχειρεί παράλληλα να προωθήσει τα συμφέροντα του ενεργειακού κρατικού γίγαντα «Αramco», που βαίνει προς μετοχοποίηση στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος «Οραμα 2030», το οποίο αφορά στη διαφοροποίηση πηγών πλουτισμού για το ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια τις επόμενες δύο δεκαετίες...

Ο Σαλμάν επιδιώκει την πραγματοποίηση επενδύσεων σε άλλες ασιατικές αναδυόμενες οικονομίες ώστε να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους της σαουδαραβικής οικονομίας από το πετρέλαιο σε άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές και επενδύσεις, με παράλληλη αξιοποίηση του ντόπιου εργατικού δυναμικού προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι κοινωνικές εντάσεις που σιγοβράζουν τα τελευταία χρόνια στη χώρα και έπειτα από τις δραστικές περικοπές κοινωνικών και άλλων δαπανών που επέφερε η σημαντική μείωση στις διεθνείς τιμές πώλησης του πετρελαίου, το οποίο ήταν η βασική πηγή κρατικών εσόδων...

Αλλοι στόχοι της ασιατικής περιοδείας του βασιλιά Σαλμάν (που ολοκληρώνει στην Κίνα αύριο και συνεχίζει με επισκέψεις σε Νησιά Μαλδίβες και Ιορδανία) είναι η συγκρότηση και η ενίσχυση συμμαχιών με σουνιτικές χώρες στο πλαίσιο προώθησης ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών απέναντι σε ανταγωνιστικές δυνάμεις όπως το Ιράν (όπως π.χ. προδίδει ο διετής ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Υεμένη), αλλά και η κόντρα με την Τεχεράνη για την εξασφάλιση μεγαλύτερων μεριδίων της αγοράς πετρελαίου σε χώρες - πελάτες που εισάγουν τεράστιες ποσότητες Ενέργειας, όπως η Κίνα και η Ιαπωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ