Παρασκευή 17 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Περιπλέκονται οι «κόντρες» με τη Δύση

Υπό το πρίσμα της νέας αντιπαράθεσης με την ΕΕ, ειδική σημασία αποκτά και η συζήτηση για τα οπλικά συστήματα S-400 που η Αγκυρα ίσως τελικά αγοράσει από Ρώσους

ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Ενταγμένη στη μεγάλη ρευστότητα και ένα πλαίσιο διαφόρων ανακατατάξεων σε συμμαχίες είναι η αντιπαράθεση που συνεχίζεται ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ, που ανέδειξε βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις μετά την πρόσφατη «απομάκρυνση» δύο Τούρκων υπουργών από την Ολλανδία και τις διαρκείς αντεγκλήσεις που ανταλλάσσονται πλέον περί «φασιστικών συμπεριφορών» κ.τ.λ.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η «κόντρα» αναμοχλεύει πλέον καθημερινά ζητήματα που μέχρι πρόσφατα εμφανίζονταν ως βασικά πεδία διμερούς συνεργασίας, όπως είναι η συμφωνία για το Μεταναστευτικό (που υπογράφτηκε πέρυσι το Μάρτη), για την οποία η τουρκική κυβέρνηση πλέον απειλεί καθημερινά με αναστολή.

Οι τόνοι ανεβαίνουν σε μια περίοδο που στην ευρύτερη Μέση Ανατολή αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο εντείνονται μια σειρά κρίσιμοι σχεδιασμοί, πρωτίστως για την Ενέργεια, με ισχυρά μονοπώλια να καταρτίζουν τα πλάνα τους για τη διάνοιξη νέων αγωγών, την εξόρυξη, μεταφορά και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, αυξάνοντας έτσι τους μνηστήρες που ετοιμάζονται να λεηλατήσουν τον πλούτο των λαών της περιοχής.

Χτες, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, επανέλαβε τις κατηγορίες περί «περίθαλψης τρομοκρατών» και πάλι προς τη Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι είναι χιλιάδες οι φάκελοι που έχουν αποσταλεί στις γερμανικές αρχές αλλά δεν έχει εκδοθεί κανένας καταζητούμενος.

Συνομιλία Μέρκελ - Ολάντ

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, είχαν χτες τηλεφωνική συνομιλία «για την ένταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Τουρκίας και ορισμένων μελών της ΕΕ». Σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας σημειώνεται πως οι δυο πλευρές «θεωρούν τις συγκρίσεις με το ναζισμό και τις επιθετικές δηλώσεις ενάντια στη Γερμανία ή άλλες χώρες - μέλη απαράδεκτες». Πάντως, για το θέμα της διοργάνωσης προεκλογικών συγκεντρώσεων σε ευρωπαϊκές πόλεις ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απρίλη στην Τουρκία, τονίστηκε ότι «(οι δυο ηγέτες) συμφωνούν ότι αυτές μπορούν να διοργανώνονται αν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις σύμφωνα αυστηρά με το γερμανικό ή το γαλλικό δίκαιο, με κάθε διαφάνεια και εντός του νόμιμου χρονικού πλαισίου».

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικό είναι και ότι το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ παραμένει ψηλά στην ατζέντα της Ευρωένωσης, υπό την επίδραση βέβαια διαφωνιών αλλά και πολλών μεθοδεύσεων. Το θέμα τέθηκε ξανά στην τελευταία συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, από τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Φιλελεύθερων και Δημοκρατών, Μ. Βέμπερ και Γ. Φερχόφσταντ, αντίστοιχα, που μίλησαν για «πάγωμα» της διαδικασίας. Πάντως, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πίτερ Σιγιάρτο, δήλωσε ότι «η Κομισιόν είπε ψέματα στην Τουρκία ότι η συμφωνία για το Προσφυγικό και το ζήτημα της κατάργησης της βίζας θα προχωρούσαν ταυτόχρονα... Δεν υπάρχει λάθος από την τουρκική πλευρά... Πλήρως ένοχες είναι οι Βρυξέλλες».

«Δυσκολίες» και εντός ΝΑΤΟ;

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ενδιαφέρον αποκτούν οι διαπραγματεύσεις που εντείνονται μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας προκειμένου η πρώτη να αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400 που εδώ και χρόνια σχεδιάζει να προμηθευτεί. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου «Rostec» (Ροστέκ), Σεργκέι Τσεμέζοφ, δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να αγοράσει τέτοια οπλικά συστήματα από τη Ρωσία και μάλιστα με δάνειο, για το οποίο εγγυητής θα είναι η Μόσχα. Χτες, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίκ, δήλωσε στο δίκτυο «Α Χαμπέρ» ότι «είχαμε διαπραγματευτεί για την προμήθεια πυραυλικών συστημάτων που παράγονται σε χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά δεν πήραμε λογικές προσφορές για τις τιμές και τη μεταφορά της τεχνογνωσίας. Ετσι, δυνάμωσαν οι διαπραγματεύσεις μας με τους Ρώσους». Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει «πρόοδος» στις σχετικές επαφές, προσθέτοντας μάλιστα ότι «τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400 δε θα ενταχθούν στο σύστημα του ΝΑΤΟ».

Τέλος, ενδεικτικό του «κλίματος» που μοιάζει να διαμορφώνεται στο ΝΑΤΟ είναι και το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με «εμπόδια» που θέτει η Τουρκία σε προγράμματα που υλοποιεί η λυκοσυμμαχία στα Δυτικά Βαλκάνια. Χτες, ήταν η σειρά του «Ρόιτερς» να αναφερθεί στο ζήτημα, λέγοντας ότι η Τουρκία «έχει μπλοκάρει προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης και άλλες εργασίες με "χώρες εταίρους" στο ΝΑΤΟ». Υποστηρίζοντας ότι «οι τουρκικές αρχές δεν ήταν διαθέσιμες να σχολιάσουν (τις πληροφορίες)», το πρακτορείο επικαλέστηκε «πηγές» σύμφωνα με τις οποίες η Αγκυρα «μπλόκαρε το κυλιόμενο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ για το 2017 σχετικά με τη συνεργασία με χώρες - μη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών εκδηλώσεων, συναντήσεων με πολίτες και στρατιωτικής εκπαίδευσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ