Παρασκευή 17 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
KYΠΡΙΑΚΟ
Νέες προσδοκίες για επανέναρξη των συνομιλιών

Ενώ «ζεσταίνονται» οι μηχανές για τις προεδρικές εκλογές του 2018

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την ετοιμότητά του για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε. Οπως εξήγησε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Βίκτορας Παπαδόπουλος «ελπίζουμε ότι θα αλλάξει η στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη και θα επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών από όπου αποχώρησε».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις των προηγούμενων 20 μηνών απέδωσαν «πολλούς καρπούς», προσθέτοντας ότι «υπάρχει πρόοδος, υπάρχουν και μεγάλες διαφορές, υπάρχουν και μεγάλες αποκλίσεις, αλλά ήταν μια διαδικασία που έδιδε ελπίδα».

Από τη δική του μεριά, ο Αϊντε είπε ότι υπάρχουν καλές προσπάθειες που συνεχίζονται για το Κυπριακό και ότι οι συναντήσεις που είχε τόσο με τον Αναστασιάδη όσο και με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί επιβεβαιώνουν ότι όλοι «ψάχνουμε τον τρόπο για να ξεπεράσουμε το παρόν αδιέξοδο». Συμπλήρωσε πως μένει δουλειά να γίνει ακόμα, αλλά «δεν πιστεύω ότι θα πάρει πολύ χρόνο μέχρι να ξαναδούμε τους δύο ηγέτες μαζί, αλλά δεν έχω ημερομηνία ούτε νέα για το πότε, πώς. Ομως γίνονται προσπάθειες και είναι υποσχόμενες».

Στο μεταξύ, τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό παρακολουθούν στενά όλες οι πολιτικές δυνάμεις, υπό το πρίσμα πλέον και της προεκλογικής περιόδου που φαίνεται να ξεκινά, μπροστά στις προεδρικές εκλογές του 2018.

Πριν από μερικές μέρες, έγινε συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, και τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, όπου και εκφράστηκαν προθέσεις για συνεργασία στις εκλογές. Οπως δήλωσε ο Ν. Παπαδόπουλος «συμφωνούμε με την ΕΔΕΚ σε έναν κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από την αλλαγή και απαλλαγή από την παρούσα διακυβέρνηση και τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, την οικονομία και την εσωτερική διακυβέρνηση».

Από την πλευρά του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αντρος Κυπριανού, ξεκαθάρισε πρόσφατα ότι το κόμμα θα είναι απέναντι στον ΔΗΣΥ και ότι δεν πρέπει να θεωρείται για κανέναν δεδομένη η στήριξη του ΑΚΕΛ στον β' γύρο.

Με δεδομένο ότι το ΑΚΕΛ επιμένει για τη σημασία της συνέχισης των συνομιλιών για το Κυπριακό, χτες, ο Α. Κυπριανού απηύθυνε νέα έκκληση στον Κύπριο Πρόεδρο να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Σχολίασε, επίσης, ότι ο Κύπριος ηγέτης δεν συμπεριφέρθηκε με τρόπο που να «εκτονώνει» την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την αναβολή της τελευταίας συνάντησης Αναστασιάδη - Ακιντζί, αντιθέτως «έριχνε λάδι στη φωτιά με δηλώσεις, αντιφάσεις και παλινδρομήσεις». Είπε, ωστόσο, ότι «πέραν τούτου, εγώ δεν πρόκειται να αποδώσω στον κ. Αναστασιάδη αδιαφορία για τη λύση στο Κυπριακό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ