Παρασκευή 17 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Η εργατική τάξη στηρίζει τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης έγιναν σε Γιάννενα, Θεσσαλονίκη. Την Τρίτη 21/3 στη Λάρισα

Ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην εκδήλωση της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ
Ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην εκδήλωση της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης για τον Παλαιστινιακό λαό, από εργατικούς φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Την Τετάρτη έγινε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, όπου μίλησε ο πρέσβης της Παλαιστίνης, Μαρουάν Τουμπάσι. Στην είσοδο του Εργατικού Κέντρου υπήρχε έκθεση φωτογραφίας για τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού ενώ τα συνδικάτα της πόλης είχαν ετοιμάσει ένα όμορφο περιβάλλον με τραγούδια της Παλαιστίνης. Από την πλευρά του Εργατικού Κέντρου, το καλωσόρισμα έκανε ο Κώστας Ηλίας (οργανωτικός γραμματέας), ο οποίος υπογράμμισε ότι η εκδήλωση έγινε και για να ενημερωθεί η εργατική τάξη της πόλης για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους σχεδιασμούς. Σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Η ισραηλινή επιθετικότητα πατά στην ανοχή και στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, κυβερνήσεων όπως και η ελληνική, η οποία ενδυναμώνει την οικονομική, πολιτική αλλά και στρατιωτική συνεργασία με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ. Σήμερα, που η αστική τάξη της χώρας μας και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι έχουν κάνει επιλογή στρατηγικής σύμπλευσης με το Ισραήλ, είναι απαραίτητο να δυναμώσει ακόμη περισσότερο ο αγώνας για την απελευθέρωση του Παλαιστινιακού λαού από τη βαρβαρότητα της ισραηλινής κατοχής».

Αποψη από την εκδήλωση στα Γιάννενα
Αποψη από την εκδήλωση στα Γιάννενα
Και κατέληξε: «Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, τα ταξικά συνδικάτα καλούμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, όλοι μαζί να αγωνιστούμε ενάντια στη βαρβαρότητα της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των μονοπωλίων, που γεννά τους πολέμους, που στηρίζει το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ. Να αγωνιστούμε ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης που στο όνομα των ανταγωνισμών μοιράζει τα εδάφη για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη κ.α.

Επομένως, η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό αλλά και σ' όλους τους λαούς που αγωνίζονται είναι αναπόσπαστο μέρος του αγώνα για τα δίκια και τα δικαιώματα του δικού μας λαού».

Ο πρέσβης έκανε μια συνοπτική ιστορική περιγραφή του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού καθώς κλείνουν φέτος 70 χρόνια από το διαμελισμό της Παλαιστίνης και σημείωσε: «Η αλληλεγγύη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού είναι πραγματική συνεργασία και ουσιαστική δραστηριότητα ενάντια στα διεθνή εγκλήματα και τον εποικισμό του κράτους του Ισραήλ. Η κατάσταση στην Παλαιστίνη επηρεάζει όλα τα γειτονικά κράτη όπως και την Ελλάδα. Επιβάλλεται ο σεβασμός στις διεθνείς συμβάσεις. Ο Παλαιστινιακός λαός θέλει ένα κράτος ανεξάρτητο, με ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα».

Εκδήλωση από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ η εκδήλωση αλληλεγγύης για το λαό της Παλαιστίνης, που διοργάνωσε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μ. Τουμπάσι. Μίλησε επίσης ο Στράτος Κουρτζανίδης, εκ μέρους της Γραμματείας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Μπάμπης Βέλλης, εκ μέρους του προεδρείου της ΕΔΥΕΘ, και ο Απόστολος Σκούφας, πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης.

Ο Μ. Τουμπάσι ενημέρωσε για τις εξελίξεις και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο Παλαιστινιακό, καθώς και τις κατευθύνσεις της Παλαιστινιακής Αρχής ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και επιθετικότητα, ειδικότερα για το ζήτημα των εποικισμών και το απαράδεκτο τείχος διαχωρισμού που έχει χτίσει το Ισραήλ, μήκους 780 χιλιομέτρων.

Οπως είπε, «από το 1967 ο Παλαιστινιακός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατοχή, με δολοφονίες, διωγμούς, βασανιστήρια, τρομοκρατία, από το οργανωμένο κράτος του Ισραήλ. Σήμερα, βρίσκονται 7.000 πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές του Ισραήλ».

Επίσης, σημείωσε πως «η δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δεν είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης, όπως λένε οι Ευρωπαίοι, αλλά δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού».

Τέλος, ζήτησε να εκφραστεί πολύμορφα από τον ελληνικό λαό και τους φορείς του η καταδίκη της ισραηλινής επιθετικότητας, να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.

Ο Σ. Κουρτζανίδης σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «ο αγώνας για την αναγνώριση ενός ελεύθερου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους εξαρτάται πρώτα και κύρια από την πάλη των λαών, από τον αγώνα του οργανωμένου εργατικού κινήματος με ταξικό προσανατολισμό, που θα στοχεύει στην αιτία που προκαλεί τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αγριότητες, την ακόρεστη όρεξη των καπιταλιστών για συνεχή κερδοφορία μέσω της εκμετάλλευσης των εργαζομένων».

Την Τρίτη στη Λάρισα

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει, την Τρίτη 21 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεών του, εκδήλωση αλληλεγγύης για τον Παλαιστινιακό λαό και ενημέρωσης της εργατικής τάξης της περιοχής για τις επικίνδυνες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στη Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, λόγω των συνεχών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και σχεδιασμών.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Mαρουάν Τουμπάσι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ