ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Η εργατική τάξη στηρίζει τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης έγιναν σε Γιάννενα, Θεσσαλονίκη. Την Τρίτη 21/3 στη Λάρισα

Ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην εκδήλωση της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ
Ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην εκδήλωση της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης για τον Παλαιστινιακό λαό, από εργατικούς φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Την Τετάρτη έγινε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, όπου μίλησε ο πρέσβης της Παλαιστίνης, Μαρουάν Τουμπάσι. Στην είσοδο του Εργατικού Κέντρου υπήρχε έκθεση φωτογραφίας για τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού ενώ τα συνδικάτα της πόλης είχαν ετοιμάσει ένα όμορφο περιβάλλον με τραγούδια της Παλαιστίνης. Από την πλευρά του Εργατικού Κέντρου, το καλωσόρισμα έκανε ο Κώστας Ηλίας (οργανωτικός γραμματέας), ο οποίος υπογράμμισε ότι η εκδήλωση έγινε και για να ενημερωθεί η εργατική τάξη της πόλης για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους σχεδιασμούς. Σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Η ισραηλινή επιθετικότητα πατά στην ανοχή και στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, κυβερνήσεων όπως και η ελληνική, η οποία ενδυναμώνει την οικονομική, πολιτική αλλά και στρατιωτική συνεργασία με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ. Σήμερα, που η αστική τάξη της χώρας μας και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι έχουν κάνει επιλογή στρατηγικής σύμπλευσης με το Ισραήλ, είναι απαραίτητο να δυναμώσει ακόμη περισσότερο ο αγώνας για την απελευθέρωση του Παλαιστινιακού λαού από τη βαρβαρότητα της ισραηλινής κατοχής».

Αποψη από την εκδήλωση στα Γιάννενα
Αποψη από την εκδήλωση στα Γιάννενα
Και κατέληξε: «Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, τα ταξικά συνδικάτα καλούμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, όλοι μαζί να αγωνιστούμε ενάντια στη βαρβαρότητα της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των μονοπωλίων, που γεννά τους πολέμους, που στηρίζει το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ. Να αγωνιστούμε ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης που στο όνομα των ανταγωνισμών μοιράζει τα εδάφη για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη κ.α.

Επομένως, η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό αλλά και σ' όλους τους λαούς που αγωνίζονται είναι αναπόσπαστο μέρος του αγώνα για τα δίκια και τα δικαιώματα του δικού μας λαού».

Ο πρέσβης έκανε μια συνοπτική ιστορική περιγραφή του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού καθώς κλείνουν φέτος 70 χρόνια από το διαμελισμό της Παλαιστίνης και σημείωσε: «Η αλληλεγγύη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού είναι πραγματική συνεργασία και ουσιαστική δραστηριότητα ενάντια στα διεθνή εγκλήματα και τον εποικισμό του κράτους του Ισραήλ. Η κατάσταση στην Παλαιστίνη επηρεάζει όλα τα γειτονικά κράτη όπως και την Ελλάδα. Επιβάλλεται ο σεβασμός στις διεθνείς συμβάσεις. Ο Παλαιστινιακός λαός θέλει ένα κράτος ανεξάρτητο, με ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα».

Εκδήλωση από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ η εκδήλωση αλληλεγγύης για το λαό της Παλαιστίνης, που διοργάνωσε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μ. Τουμπάσι. Μίλησε επίσης ο Στράτος Κουρτζανίδης, εκ μέρους της Γραμματείας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Μπάμπης Βέλλης, εκ μέρους του προεδρείου της ΕΔΥΕΘ, και ο Απόστολος Σκούφας, πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης.

Ο Μ. Τουμπάσι ενημέρωσε για τις εξελίξεις και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο Παλαιστινιακό, καθώς και τις κατευθύνσεις της Παλαιστινιακής Αρχής ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και επιθετικότητα, ειδικότερα για το ζήτημα των εποικισμών και το απαράδεκτο τείχος διαχωρισμού που έχει χτίσει το Ισραήλ, μήκους 780 χιλιομέτρων.

Οπως είπε, «από το 1967 ο Παλαιστινιακός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατοχή, με δολοφονίες, διωγμούς, βασανιστήρια, τρομοκρατία, από το οργανωμένο κράτος του Ισραήλ. Σήμερα, βρίσκονται 7.000 πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές του Ισραήλ».

Επίσης, σημείωσε πως «η δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δεν είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης, όπως λένε οι Ευρωπαίοι, αλλά δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού».

Τέλος, ζήτησε να εκφραστεί πολύμορφα από τον ελληνικό λαό και τους φορείς του η καταδίκη της ισραηλινής επιθετικότητας, να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.

Ο Σ. Κουρτζανίδης σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «ο αγώνας για την αναγνώριση ενός ελεύθερου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους εξαρτάται πρώτα και κύρια από την πάλη των λαών, από τον αγώνα του οργανωμένου εργατικού κινήματος με ταξικό προσανατολισμό, που θα στοχεύει στην αιτία που προκαλεί τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αγριότητες, την ακόρεστη όρεξη των καπιταλιστών για συνεχή κερδοφορία μέσω της εκμετάλλευσης των εργαζομένων».

Την Τρίτη στη Λάρισα

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει, την Τρίτη 21 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεών του, εκδήλωση αλληλεγγύης για τον Παλαιστινιακό λαό και ενημέρωσης της εργατικής τάξης της περιοχής για τις επικίνδυνες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στη Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, λόγω των συνεχών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και σχεδιασμών.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Mαρουάν Τουμπάσι.


ΙΣΡΑΗΛ
Νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Γάζα

Απεσταλμένος του Τραμπ βρίσκεται στην περιοχή

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Αλλη μια επιδρομή πραγματοποίησαν, χτες τα ξημερώματα, ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα σε δύο περιοχές της Λωρίδας της Γάζας με πρόσχημα την εκτόξευση ρουκετών από παλαιστινιακά εδάφη στο Ισραήλ. Οι βόμβες που έπεσαν προκάλεσαν μόνο υλικές ζημιές, αλλά ήταν αρκετό για να προκληθεί αναστάτωση στον πολύπαθο πληθυσμό αυτής της στενής λωρίδας γης.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, Τζέισον Γκρίνμπλατ, βρίσκεται αυτές τις μέρες στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη της Δυτικής Οχθης για διεθνείς διαπραγματεύσεις. Ο Γκρίνμπλατ είχε χτες συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε μια προσπάθεια, όπως δήλωσε ο τελευταίος, να συζητηθούν οι δυνατότητες μιας «συμφωνίας για την πολιτική» που αφορά την ανέγερση εβραϊκών εποικισμών (στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη...). Την Τρίτη συναντήθηκε στη Ραμάλα με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς, με τον τελευταίο να σημειώνει ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος ήθελε να ακούσει και να μάθει τις θέσεις της παλαιστινιακής ηγεσίας. Ο Γκρίνμπλατ, πάντως, συναντήθηκε και με εκπροσώπους εποίκων.

Την ώρα που η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ βολιδοσκοπεί προθέσεις και διαθέσεις για μια νέα ισραηλινο-παλαιστινιακή διαπραγμάτευση, απαίτησε χτες από τον ΟΗΕ να αποσύρει την έκθεση της «Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για τη Δυτική Ασία» (ESCWA) που διαπίστωνε πως το Ισραήλ επιβάλλει «καθεστώς απαρτχάιντ» στους Παλαιστινίους.


ΤΟΥΡΚΙΑ
Περιπλέκονται οι «κόντρες» με τη Δύση

Υπό το πρίσμα της νέας αντιπαράθεσης με την ΕΕ, ειδική σημασία αποκτά και η συζήτηση για τα οπλικά συστήματα S-400 που η Αγκυρα ίσως τελικά αγοράσει από Ρώσους

ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Ενταγμένη στη μεγάλη ρευστότητα και ένα πλαίσιο διαφόρων ανακατατάξεων σε συμμαχίες είναι η αντιπαράθεση που συνεχίζεται ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ, που ανέδειξε βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις μετά την πρόσφατη «απομάκρυνση» δύο Τούρκων υπουργών από την Ολλανδία και τις διαρκείς αντεγκλήσεις που ανταλλάσσονται πλέον περί «φασιστικών συμπεριφορών» κ.τ.λ.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η «κόντρα» αναμοχλεύει πλέον καθημερινά ζητήματα που μέχρι πρόσφατα εμφανίζονταν ως βασικά πεδία διμερούς συνεργασίας, όπως είναι η συμφωνία για το Μεταναστευτικό (που υπογράφτηκε πέρυσι το Μάρτη), για την οποία η τουρκική κυβέρνηση πλέον απειλεί καθημερινά με αναστολή.

Οι τόνοι ανεβαίνουν σε μια περίοδο που στην ευρύτερη Μέση Ανατολή αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο εντείνονται μια σειρά κρίσιμοι σχεδιασμοί, πρωτίστως για την Ενέργεια, με ισχυρά μονοπώλια να καταρτίζουν τα πλάνα τους για τη διάνοιξη νέων αγωγών, την εξόρυξη, μεταφορά και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, αυξάνοντας έτσι τους μνηστήρες που ετοιμάζονται να λεηλατήσουν τον πλούτο των λαών της περιοχής.

Χτες, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, επανέλαβε τις κατηγορίες περί «περίθαλψης τρομοκρατών» και πάλι προς τη Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι είναι χιλιάδες οι φάκελοι που έχουν αποσταλεί στις γερμανικές αρχές αλλά δεν έχει εκδοθεί κανένας καταζητούμενος.

Συνομιλία Μέρκελ - Ολάντ

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, είχαν χτες τηλεφωνική συνομιλία «για την ένταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Τουρκίας και ορισμένων μελών της ΕΕ». Σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας σημειώνεται πως οι δυο πλευρές «θεωρούν τις συγκρίσεις με το ναζισμό και τις επιθετικές δηλώσεις ενάντια στη Γερμανία ή άλλες χώρες - μέλη απαράδεκτες». Πάντως, για το θέμα της διοργάνωσης προεκλογικών συγκεντρώσεων σε ευρωπαϊκές πόλεις ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απρίλη στην Τουρκία, τονίστηκε ότι «(οι δυο ηγέτες) συμφωνούν ότι αυτές μπορούν να διοργανώνονται αν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις σύμφωνα αυστηρά με το γερμανικό ή το γαλλικό δίκαιο, με κάθε διαφάνεια και εντός του νόμιμου χρονικού πλαισίου».

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικό είναι και ότι το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ παραμένει ψηλά στην ατζέντα της Ευρωένωσης, υπό την επίδραση βέβαια διαφωνιών αλλά και πολλών μεθοδεύσεων. Το θέμα τέθηκε ξανά στην τελευταία συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, από τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Φιλελεύθερων και Δημοκρατών, Μ. Βέμπερ και Γ. Φερχόφσταντ, αντίστοιχα, που μίλησαν για «πάγωμα» της διαδικασίας. Πάντως, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πίτερ Σιγιάρτο, δήλωσε ότι «η Κομισιόν είπε ψέματα στην Τουρκία ότι η συμφωνία για το Προσφυγικό και το ζήτημα της κατάργησης της βίζας θα προχωρούσαν ταυτόχρονα... Δεν υπάρχει λάθος από την τουρκική πλευρά... Πλήρως ένοχες είναι οι Βρυξέλλες».

«Δυσκολίες» και εντός ΝΑΤΟ;

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ενδιαφέρον αποκτούν οι διαπραγματεύσεις που εντείνονται μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας προκειμένου η πρώτη να αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400 που εδώ και χρόνια σχεδιάζει να προμηθευτεί. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου «Rostec» (Ροστέκ), Σεργκέι Τσεμέζοφ, δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να αγοράσει τέτοια οπλικά συστήματα από τη Ρωσία και μάλιστα με δάνειο, για το οποίο εγγυητής θα είναι η Μόσχα. Χτες, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίκ, δήλωσε στο δίκτυο «Α Χαμπέρ» ότι «είχαμε διαπραγματευτεί για την προμήθεια πυραυλικών συστημάτων που παράγονται σε χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά δεν πήραμε λογικές προσφορές για τις τιμές και τη μεταφορά της τεχνογνωσίας. Ετσι, δυνάμωσαν οι διαπραγματεύσεις μας με τους Ρώσους». Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει «πρόοδος» στις σχετικές επαφές, προσθέτοντας μάλιστα ότι «τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400 δε θα ενταχθούν στο σύστημα του ΝΑΤΟ».

Τέλος, ενδεικτικό του «κλίματος» που μοιάζει να διαμορφώνεται στο ΝΑΤΟ είναι και το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με «εμπόδια» που θέτει η Τουρκία σε προγράμματα που υλοποιεί η λυκοσυμμαχία στα Δυτικά Βαλκάνια. Χτες, ήταν η σειρά του «Ρόιτερς» να αναφερθεί στο ζήτημα, λέγοντας ότι η Τουρκία «έχει μπλοκάρει προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης και άλλες εργασίες με "χώρες εταίρους" στο ΝΑΤΟ». Υποστηρίζοντας ότι «οι τουρκικές αρχές δεν ήταν διαθέσιμες να σχολιάσουν (τις πληροφορίες)», το πρακτορείο επικαλέστηκε «πηγές» σύμφωνα με τις οποίες η Αγκυρα «μπλόκαρε το κυλιόμενο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ για το 2017 σχετικά με τη συνεργασία με χώρες - μη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών εκδηλώσεων, συναντήσεων με πολίτες και στρατιωτικής εκπαίδευσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ