ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Συγκέντρωση αύριο στο υπουργείο Παιδείας

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας προχωρούν αύριο, Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές.

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση σε φοιτητές και σπουδαστές απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για να διεκδικήσουν: «Ολη η γνώση στο πτυχίο, όχι στη μεταφορά γνώσης εκτός πτυχίου σε πανάκριβα πιστοποιητικά και σεμινάρια. Μόνη προϋπόθεση για τη δουλειά στο επάγγελμά μας να είναι το πτυχίο μας. Καμία αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος, όπως με την αφαίρεση της Παιδαγωγικής Επάρκειας από τις καθηγητικές σχολές. Αμεση κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά. Ούτε σκέψη για περαιτέρω γενίκευση των διδάκτρων σε δωρεάν μεταπτυχιακά. Αμεση ανέγερση νέων εστιών, επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών με κρατική δαπάνη. Μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης σε όλους τους φοιτητές και τους σπουδαστές που είναι από άλλες πόλεις και που το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 40.000 ευρώ ετησίως, για τα παιδιά ανέργων και απολυμένων».

Με κεντρικό αίτημα να πάρει πίσω η κυβέρνηση την απόφαση για κατάργηση των επαναληπτικών εξετάσεων, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καλεί επίσης αύριο την ίδια ώρα σε περικύκλωση του υπουργείου Παιδείας. Δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας για αύριο κήρυξε το ΔΣ της ΟΛΜΕ για τη συμμετοχή των καθηγητών στην κινητοποίηση.

Παράλληλα, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ, μπροστά στη σημερινή Παγκόσμια Μέρα κατά του ρατσισμού, καλεί σε διοργάνωση εκδηλώσεων στις σχολές για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, σε συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και γραφικής ύλης για τα παιδιά των προσφύγων. «Τώρα πρέπει οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι να δυναμώσουμε τον κοινό μας αγώνα με Ελληνες και ξένους εργάτες ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου που αποτελούν ορμητήριο ιμπεριαλιστικών πολέμων στην περιοχή, να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τις οικογένειές τους!», σημειώνει μεταξύ άλλων η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ.

Συνεχίζονται τα φοιτητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Με ορίζοντα το Φεστιβάλ της Οργάνωσης των ΤΕΙ στην Αττική που θα γίνει στις 24 Μάρτη, στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Νίκαιας «Πλάτων» με πλούσιο πρόγραμμα, συνεχίζονται και αυτή τη βδομάδα τα Φεστιβάλ και οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Συγκεκριμένα, από σήμερα αρχίζει στη Χαλκίδα το διήμερο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο ΤΕΙ. Στο χώρο θα υπάρχουν εκθέσεις με θέματα «Κομματικός επαναστατικός Τύπος» και «Καπιταλισμός vs σοσιαλισμός: Κερδίζεις αλήθεια στο σύστημα που ζεις;». Σήμερα θα γίνει συναυλία στις 4 μ.μ., με τους «Sober on Tuxedos» και τους «Anthi Crew». Αύριο, στις 2 μ.μ., στο μικρό αμφιθέατρο θα γίνει συζήτηση με θέμα «Επαγγελματικά δικαιώματα και επιχειρηματικότητα. Μύθοι και πραγματικότητα», όπου θα μιλήσει η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα παρέμβει η Αφροδίτη Κτενά, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΤΕΙ Στερεάς, και θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα σχετικού ερωτηματολογίου που διακίνησε η Οργάνωση της ΚΝΕ στο ΤΕΙ. Στις 8 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία «Παιδαγωγικό ποίημα» στο μεγάλο αμφιθέατρο.

Στην Κομοτηνή, διήμερο εκδηλώσεων θα γίνει αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη 23 Μάρτη (έναρξη 7.30 μ.μ.), στο φουαγέ του Ιστορικού του ΔΠΘ. Αύριο θα γίνουν: Προβολή βίντεο για την Ανώτατη Εκπαίδευση στις χώρες που οικοδομήθηκε ο σοσιαλισμός. Ομιλία με θέμα «Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα με επίκεντρο την ΕΣΣΔ», από τον Δημήτρη Παπατολίδη, Γραμματέα Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι. Την Πέμπτη: Παρουσίαση των συλλογικών εργασιών «Αντιπαράθεση με τα συγγράμματα του Τμήματος Ιστορίας - Εθνολογίας και τα σχολικά βιβλία για την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση του 1917», «Κοινωνικές δομές και κοινωνική μέριμνα: Το παράδειγμα της ΕΣΣΔ vs Στρατηγική της ΕΕ», «Δημοκρατία στους χώρους δουλειάς στον καπιταλισμό vs Εργατική δημοκρατία στο σοσιαλισμό». Μουσικό αφιέρωμα με τίτλο «Εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε απ' τον κόσμο... Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο».

Στη Χίο, γίνονται εκδηλώσεις (στις 18.00 στο Μιχάλειο κτίριο, μικρή αίθουσα του ισογείου): Σήμερα Τρίτη παρουσίαση της μπροσούρας «Ξεκίνα! Πρέπει όλα να τα ξέρεις! Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία!» από τον Αρη Μιχαλάκη, στέλεχος του ΚΚΕ. Αύριο Τετάρτη, συζήτηση με θέμα «Διεθνείς και εγχώριες οικονομικές εξελίξεις. Μελετώντας τις, μπορούμε να καταλάβουμε και να αλλάξουμε τον κόσμο», με ομιλητή τον Γρηγόρη Λιονή, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Λάρισα, αύριο Τετάρτη, εκδηλώσεις θα γίνουν στις 8.30 μ.μ., στον κεντρικό διάδρομο του ΤΕΙ, με: Παρουσίαση συλλογικής εργασίας για τις εστίες στις σοσιαλιστικές χώρες, συναυλίες, λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι και πάρτι. Θα μιλήσει ο Θανάσης Μπιζαϊντές, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Στο Βόλο, αύριο Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ., στη «Χωροταξία» θα γίνουν εκδηλώσεις με: Παρουσίαση με τίτλο «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό» βασισμένη στην αντίστοιχη έκδοση του ΚΣ, συναυλίες φοιτητικών σχημάτων, λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι και πάρτι.

Ακόμα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των εκδηλώσεων που θα γίνουν στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης το επόμενο διάστημα, διοργανώνεται σήμερα και αύριο στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ τουρνουά μπάσκετ και ποδοσφαίρου με τίτλο «Ο Αθλητισμός ανάγκη και δικαίωμα της νεολαίας».

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»
Μορφωτικές πρωτοβουλίες αφιερωμένες στην Επανάσταση του 1821

Οι μορφωτικές πρωτοβουλίες του περιοδικού «Θέματα Παιδείας» για το μήνα Μάρτη συνεχίζονται και είναι αφιερωμένες στη μεγάλη Επανάσταση του 1821. Στο πλαίσιο αυτό:

  • Την Κυριακή 26 Μάρτη, 10 π.μ., προγραμματίζει ξενάγηση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, που στεγάζεται στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής (πλατεία Κολοκοτρώνη), με θέμα τη νεότερη Ιστορία του λαού μας από την περίοδο της Λατινοκρατίας και Τουρκοκρατίας, την Επανάσταση του 1821, τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους και τις πολιτικές εξελίξεις μέχρι την έξωση του Οθωνα. Ξεναγός θα είναι η Νατάσα Αβραμίδου, εκπαιδευτικός, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων. Το ραντεβού είναι στις 10 το πρωί μπροστά στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη (στην οδό Σταδίου). Δηλώσεις συμμετοχής για την ξενάγηση στο τηλέφωνο 210.8213.430.
  • Την Τετάρτη 29 Μάρτη, στις 6 μ.μ., το περιοδικό προγραμματίζει διάλεξη με θέμα «Οι εμφύλιοι της Επανάστασης του 1821». Τη διάλεξη θα κάνει ο συνεργάτης του περιοδικού Μιχάλης Παπαδόπουλος, ιστορικός - εκπαιδευτικός, διδάκτορας της Διδακτικής της Ιστορίας. Η διάλεξη θα γίνει στην έδρα του περιοδικού, Τροίας 36 (στον 1ο όροφο του νεοκλασικού, δίπλα στον κινηματογράφο «Ιλιον»).
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Διαμαρτυρία κατά την επίσκεψη του υφυπουργού Παιδείας

Στιγμιότυπο από τη διαμαρτυρία
Στιγμιότυπο από τη διαμαρτυρία
Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα της Παιδείας υποδέχτηκαν την περασμένη Παρασκευή στην έδρα της Αντιπεριφέρειας στην Καλαμάτα τον υφυπουργό Παιδείας, Δ. Μπαξεβανάκη, γονείς και εκπαιδευτικοί.

Οι συγκεντρωμένοι επέδωσαν υπόμνημα που υπογράφουν η Ενωση Γονέων του δήμου Καλαμάτας, το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Φαρμακοϋπαλλήλων του νομού και η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ωρομισθίων και Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών, και με συνθήματα κατά της πολιτικής απαξίωσης της Δημόσιας Παιδείας ανάγκασαν τον υφυπουργό να τους ακούσει πριν την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.

Αφού περιέγραψαν τις επιπτώσεις που έχουν επιφέρει και στο χώρο της Παιδείας οι αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, αναφέρθηκαν σε ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς στο νομό, με τα κενά στα σχολεία να παραμένουν και η όποια κάλυψή τους γίνεται με αναπληρωτές, το Μουσικό Σχολείο να μην είναι πλήρως στελεχωμένο, με το κλείσιμο μιας ειδικότητας στο Εσπερινό ΕΠΑΛ στην Καλαμάτα και καταδίκασαν την πολιτική του υπουργείου για τα ΕΕΕΕΚ, τα ειδικά σχολεία και για τις ελλείψεις στις υποδομές.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των συγκεντρωμένων, ο υφυπουργός υπερασπίστηκε την αντιλαϊκή πολιτική και προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση, λέγοντας ότι φέτος τα σχολεία λειτουργούν καλύτερα από κάθε άλλη φορά... Από τους συγκεντρωμένους τέθηκε και το ζήτημα της παραπομπής σε δίκη του Γραμματέα της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, Παν. Κουφαλάκου ύστερα από μήνυση του διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης, με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στο Μουσικό Σχολείο. Σύμφωνα με παρόντες στη συνάντηση, ο υφυπουργός Παιδείας ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, δήλωσε πως το υπουργείο δεν επιθυμεί οι διαφορές στη σχολική κοινότητα να επιλύονται μέσω των δικαστηρίων, αλλά από 'κει και πέρα είναι προσωπική υπόθεση του κάθε διευθυντή...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ