ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Παναττική συγκέντρωση την Τρίτη 4 Απρίλη

Στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Οι συνταξιούχοι διαδηλώνουν ενάντια στα νέα χτυπήματα στις πενιχρές συντάξεις τους, αλλά και ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν τα παιδιά τους
Οι συνταξιούχοι διαδηλώνουν ενάντια στα νέα χτυπήματα στις πενιχρές συντάξεις τους, αλλά και ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν τα παιδιά τους
Σε πανσυνταξιουχική συγκέντρωση καλούν όλους τους συνταξιούχους της Αττικής, την Τρίτη 4 Απρίλη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο Αθήνας), οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ και ΠΣ Νομικών.

«Μαζικά, αγωνιστικά δίνουμε τη μάχη ενάντια στη νέα λαίλαπα, την νέα θανατηφόρα συμφωνία με αφαίρεση της "προσωπικής διαφοράς", τη μείωση του αφορολόγητου, τον αυτόματο κόφτη, που φέρνει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», αναφέρουν οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις στο κάλεσμά τους.

Διεκδικούν την απόδοση στο ακέραιο κύριων και επικουρικών συντάξεων, το ΕΚΑΣ, τα μερίσματα, την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, τις παροχές στη δημόσια Υγεία και ό,τι άλλο τους έχει αφαιρεθεί. Επίσης, διεκδικούν την άμεση έκδοση και καταβολή των συντάξεων που εκκρεμούν. Παράλληλα, στέλνουν μήνυμα αγώνα για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών και φορομπηχτικών αντιλαϊκών νόμων.

Καμιά ανοχή, καμιά «νομιμοποίηση» σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα

Οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις αναφέρονται στα νέα μέτρα που προωθούνται, φέρνοντας «νέες θανατηφόρες περικοπές σε ό,τι έχει απομείνει από τις πενιχρές συντάξεις μας», μεταξύ άλλων με την κατάργηση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» που φέρνει νέες μειώσεις στις σημερινές συντάξεις έως και 30%, τη μείωση του αφορολόγητου κ.ά.

«Για τα παιδιά μας», προσθέτουν, «ετοιμάζουν εργασιακό μεσαίωνα με αφαίρεση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, παραπέρα απελευθέρωση των ωραρίων εργασίας, την απελευθέρωση των απολύσεων».

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, καλούν τους συνταξιούχους να μη δείξουν καμία ανοχή στα αντιλαϊκά μέτρα. «Απορρίπτουμε τη μαύρη προπαγάνδα της κυβέρνησης και την προσπάθειά της να κατευνάσει με ωμά ψέματα τη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτησή μας. Την ίδια ευθύνη έχουν και τα άλλα κόμματα που έχουν ψηφίσει τα μνημόνια και δεν πρόκειται να επαναφέρουν κανένα από τα καταργημένα δικαιώματά μας. Δεν θα επιλέξουμε ποιος δήμιος θα μας αποκεφαλίσει. Δεν υποχωρούμε, δεν θα υποταχθούμε, δεν θα αποδεχθούμε και δεν θα νομιμοποιήσουμε ποτέ στη συνείδησή μας ως τετελεσμένο ό,τι μας έχει αφαιρεθεί. Μένουμε σταθερά στο δρόμο του αγώνα», καταλήγουν.

Στην πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στις 4 Απρίλη καλεί και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών, δηλώνοντας παράλληλα «παρών» στα συλλαλητήρια που οργανώνουν σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στις 7 Απρίλη.

  • Σε παραστάσεις διαμαρτυρίας για το Ασφαλιστικό θα προχωρήσει η Ενωση Συνταξιούχων Ταμείου Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΕΣΤΑΜΕΔΕ): Τη Δευτέρα 27/3, στις 11.30 π.μ. στα γραφεία του ΕΦΚΑ (Αγ. Κων/νου 8) και την Τρίτη 28/3, στις 11.30 π.μ. στο μέγαρο του ΤΣΜΕΔΕ στην πλατεία Κλαυθμώνος.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Με «εσωτερικούς κανονισμούς» και «αξιολογήσεις» η μεγαλοεργοδοσία επιβάλλει συνθήκες γαλέρας

Την πρακτική των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο Εμπόριο, να επιβάλουν συνθήκες γαλέρας στους εργαζόμενους με εργαλείο την «αξιολόγηση» και τους «εσωτερικούς κανονισμούς», καταδικάζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Το γενικευμένο χαρακτήρα αυτής της πρακτικής αποτυπώνει ανάγλυφα η καταγγελία του Σωματείου ότι την χρησιμοποιούν «μεγαλοεργοδότες του κλάδου, όπως LIDL, ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, Η&Μ, ΙΚΕΑ, PRAKTIKER, όμιλος INDITEX (ZARA, BERSHKA, PULL & BEAR, MASSIMO DUTTI, OYSHO, STRADIVARIUS, ZARA HOME), ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, INTΕRSPORT, ATTICA», δηλαδή μια σειρά μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν πολλές χιλιάδες εργαζόμενους.

Τα κριτήρια της «αξιολόγησης» είναι κομμένα και ραμμένα στους στόχους της εργοδοσίας κάθε επιχείρησης, στις «αρχές» και τις «αξίες» της, στις οποίες καλούνται οι εμποροϋπάλληλοι να συμμορφωθούν. Η δε εφαρμογή των «κανονισμών» γίνεται με «κατασταλτικά μέτρα», όπως απολύσεις, τρομοκρατία, δυσμενείς μεταθέσεις, απαγόρευση συνδικαλιστικής δράσης, αλλά και μέτρα πλύσης εγκεφάλου για να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι να υπηρετούν με σκυμμένο κεφάλι τις αξιώσεις της εργοδοσίας.

«Εργαζόμενοι που αντιστέκονται και προσπαθούν να αποκαλύψουν τις επιδιώξεις της επιχείρησης αξιολογούνται χαμηλά, ώστε να απειλούνται με απόλυση, δέχονται γραπτές παρατηρήσεις από την εργοδοσία που προσπαθεί να τους απομονώσει από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους», υπογραμμίζει ο Σύλλογος. Φέρνει παραδείγματα εργαζομένων που αξιολογήθηκαν ως «μη συνεργάσιμοι» επειδή διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους, που τους έγιναν παρατηρήσεις για προσπάθεια να «προσηλυτίσουν πολιτικά» συναδέλφους τους.

«Η αξιολόγηση είναι ένα όχημα ακόμα για να παρεμποδίζει και να αναχαιτίζει ακόμα και τη σκέψη του εργαζόμενου για συλλογική, οργανωμένη δράση με το σωματείο του, είναι μέθοδος απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης μέσα στις επιχειρήσεις», υπογραμμίζει το σωματείο.

Προσθέτει πως οι απαγορεύσεις αυτές, σε συνδυασμό με τις ατομικές συμβάσεις, την εντατικοποίηση και τη δουλειά - λάστιχο, καθώς και τους μισθούς πείνας, συνθέτουν μια ασφυκτική κατάσταση για κάθε εμποροϋπάλληλο.

Στο φόντο αυτό, το Σωματείο καλεί τους εμποροϋπαλλήλους να κάνουν τη δική τους «αξιολόγηση».

«Ηρθε η ώρα για όλους τους εργαζόμενους να κάνουμε "ταμείο" και αποφασιστικά να επιβάλλουμε τη δική μας "αξιολόγηση", προβάλλοντας την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας και όχι τα κέρδη της εργοδοσίας», αναφέρει και καλεί τους εμποροϋπαλλήλους να συμπληρώσουν την αίτηση εγγραφής στο σωματείο τους, ώστε οργανωμένα και συλλογικά να επιστρέψουν την «αξιολόγηση» στους εργοδότες, μαζί με τα αιτήματα των εργαζομένων για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης που να καλύπτει τις μεγάλες απώλειες της προηγούμενης περιόδου.

Μοίρασε στους εργαζόμενους... δηλώσεις παραίτησης από τα συνδικαλιστικά δικαιώματα!

Υπεύθυνες δηλώσεις μέσα από τις οποίες οι εργαζόμενοι καλούνταν να δηλώσουν ότι παραιτούνται από το δικαίωμά τους να συνδικαλίζονται ζήτησε εργοδότης στη Σάμο από το προσωπικό του.

Οπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Σάμου, η επιχείρηση «Εμμ. Ζαρμπάνης ΑΒΕΕ», η οποία δραστηριοποιείται στο χονδρεμπόριο και το λιανικό εμπόριο τροφίμων, μοίρασε τις απαράδεκτες δηλώσεις την Τετάρτη, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι αρχαιρεσίες στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νησιού, με προφανή στόχο να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας και να αποτρέψει τη συμμετοχή των εργαζομένων στις εκλογές και συνολικά στη δράση του σωματείου.

Συγκεκριμένα, το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει ότι ο συγκεκριμένος εργοδότης, παραβιάζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων και όσα προβλέπει ακόμα και ο συνδικαλιστικός νόμος (1264/82), ζήτησε από κάθε εργαζόμενο στην επιχείρηση να συμπληρώσει και να του καταθέσει υπογεγραμμένη, υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 άρθρο 8, θεωρημένη μάλιστα από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Με τις εν λόγω «δηλώσεις» κάθε εργαζόμενος έπρεπε να διαβεβαιώσει τα εξής: «Δεν συμμετέχω σήμερα (σ.σ. την Τετάρτη 22/3) και ούτε προτίθεμαι να συμμετάσχω καθ' όλη τη διάρκεια της εργασιακής μου σχέσεως με την επιχείρηση - ΕΜΜ. ΖΑΡΜΠΑΝΗΣ ΑΒΕΕ - ως υποψήφιος ή εκλεγείς σε συνδικαλιστικό σωματείο της εργασιακής μου ιδιότητας, και ούτε πρόκειται να κάνω χρήση των ευεργετημάτων του νόμου για τα συνδικαλιστικά όργανα. Σε περίπτωση που επιθυμώ να συμμετάσχω ως υποψήφιος συνδικαλιστικού οργάνου δηλώνω ότι θα παραιτηθώ οικειοθελώς από την εργασιακή μου σχέση».

Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί από την εργοδοσία να αποσύρει τις απαράδεκτες «υπεύθυνες δηλώσεις» και να σταματήσει τις παρεμβάσεις στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ ζητά την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Καλεί, παράλληλα, τους εργαζόμενους να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους τους στη συγκεκριμένη επιχείρηση και να οργανωθούν στα σωματεία τους, βάζοντας φρένο στις όποιες ανάλογες εργοδοτικές ενέργειες και ορέξεις.

Ο

ΛΑΜΙΑ: Τη νέα απόλυση στην οποία προχώρησε την Τετάρτη η εργοδοσία στο τοπικό κατάστημα της αλυσίδας «Κωτσόβολος» καταγγέλλει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας. Υπενθυμίζει ότι από την αρχή του έτους έχουν απολυθεί από το συγκεκριμένο κατάστημα έξι εργαζόμενοι, όλοι με περισσότερα από δέκα χρόνια δουλειάς στην εταιρεία. Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο, το ίδιο χρονικό διάστημα η εταιρεία προχώρησε σε προσλήψεις νέων εργαζομένων, αντικαθιστώντας το παλιό προσωπικό με νέο, φτηνό και χωρίς δικαιώματα εργατικό δυναμικό. Την επαναπρόσληψη των απολυμένων διεκδικεί επίσης το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας.

«ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ»: Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια στη Βουλή πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στην «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους ενάντια στην ένταξη στο «υπερταμείο» ιδιωτικοποιήσεων. Στο υπουργείο Οικονομικών δεν βρέθηκε κανένας αρμόδιος και προχώρησαν σε καταγγελία και κατάθεση ψηφίσματος. Στη Βουλή μίλησε στους συγκεντρωμένους ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Δελής, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στο δίκαιο αγώνα τους. Αντιπροσωπεία του Σωματείου και της Επιτροπής Αγώνα κατέθεσε ψήφισμα στα κόμματα, ενώ συναντήθηκε με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Καραγιαννίδη, ο οποίος παρότι ανέφερε ότι τα αιτήματα των εργαζομένων είναι δίκαια, τα παρέπεμψε... στις «απαιτήσεις των θεσμών» και την «αξιολόγηση».

«VICTUS»: Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στη «Victus» (έχει δημιουργηθεί από τις «Wind» και «Vodafone» για τη συλλειτουργία του δικτύου) στη χτεσινή απεργία, ενάντια στις τέσσερις απολύσεις συναδέλφων τους που έγιναν προχτές. Σε ανακοίνωσή του, το ΣΕΤΗΠ καταγγέλλει ότι η εργοδοσία απολύει εργαζόμενους με χρόνια προϋπηρεσίας και τους αντικαθιστά με νέους με μειωμένα δικαιώματα και μισθούς, αξιοποιώντας όλο το διαμορφωμένο αντεργατικό οπλοστάσιο. Οι εργαζόμενοι έκαναν επίσης Γενική Συνέλευση, αποφασίζοντας να πραγματοποιήσουν σήμερα στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.) και παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση προσωπικού. Στη συνέλευση παραβρέθηκε και μίλησε αντιπροσωπεία του ΣΕΤΗΠ, στηρίζοντας τον αγώνα των εργαζομένων και σημειώνοντας τον ενιαίο χαρακτήρα της επίθεσης των εργοδοτών.

ΚΕΡΚΥΡΑ: Την απουσία της εργοδοσίας των σούπερ μάρκετ «ΔΗΜΗΤΡΑ» από την προγραμματισμένη για την περασμένη Τρίτη τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας, καταγγέλλει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Το σωματείο είχε ζητήσει τη συνάντηση προκειμένου η εργοδοσία να δώσει απαντήσεις σχετικά με τη φημολογούμενη πώληση της εταιρείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ο Σύνδεσμος έθεσε στην Επιθεώρηση το αίτημά του για διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από το ποιος επιχειρηματίας θα είναι ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης. Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα.

ΕΛΙΝΥΑΕ: Στάσεις εργασίας και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε ΓΣΕΕ και ΣΕΒ (Δευτέρα 27 και Τρίτη 28 Μάρτη αντίστοιχα, στη 1.45 μ.μ. και τις δύο μέρες) κάνουν οι εργαζόμενοι του ΕΛΙΝΥΑΕ, καθώς παραμένουν τουλάχιστον 4 μήνες απλήρωτοι, ενώ συνεχίζεται η απαξίωση του Ινστιτούτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ