Παρασκευή 24 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Με «εσωτερικούς κανονισμούς» και «αξιολογήσεις» η μεγαλοεργοδοσία επιβάλλει συνθήκες γαλέρας

Την πρακτική των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο Εμπόριο, να επιβάλουν συνθήκες γαλέρας στους εργαζόμενους με εργαλείο την «αξιολόγηση» και τους «εσωτερικούς κανονισμούς», καταδικάζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Το γενικευμένο χαρακτήρα αυτής της πρακτικής αποτυπώνει ανάγλυφα η καταγγελία του Σωματείου ότι την χρησιμοποιούν «μεγαλοεργοδότες του κλάδου, όπως LIDL, ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, Η&Μ, ΙΚΕΑ, PRAKTIKER, όμιλος INDITEX (ZARA, BERSHKA, PULL & BEAR, MASSIMO DUTTI, OYSHO, STRADIVARIUS, ZARA HOME), ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, INTΕRSPORT, ATTICA», δηλαδή μια σειρά μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν πολλές χιλιάδες εργαζόμενους.

Τα κριτήρια της «αξιολόγησης» είναι κομμένα και ραμμένα στους στόχους της εργοδοσίας κάθε επιχείρησης, στις «αρχές» και τις «αξίες» της, στις οποίες καλούνται οι εμποροϋπάλληλοι να συμμορφωθούν. Η δε εφαρμογή των «κανονισμών» γίνεται με «κατασταλτικά μέτρα», όπως απολύσεις, τρομοκρατία, δυσμενείς μεταθέσεις, απαγόρευση συνδικαλιστικής δράσης, αλλά και μέτρα πλύσης εγκεφάλου για να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι να υπηρετούν με σκυμμένο κεφάλι τις αξιώσεις της εργοδοσίας.

«Εργαζόμενοι που αντιστέκονται και προσπαθούν να αποκαλύψουν τις επιδιώξεις της επιχείρησης αξιολογούνται χαμηλά, ώστε να απειλούνται με απόλυση, δέχονται γραπτές παρατηρήσεις από την εργοδοσία που προσπαθεί να τους απομονώσει από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους», υπογραμμίζει ο Σύλλογος. Φέρνει παραδείγματα εργαζομένων που αξιολογήθηκαν ως «μη συνεργάσιμοι» επειδή διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους, που τους έγιναν παρατηρήσεις για προσπάθεια να «προσηλυτίσουν πολιτικά» συναδέλφους τους.

«Η αξιολόγηση είναι ένα όχημα ακόμα για να παρεμποδίζει και να αναχαιτίζει ακόμα και τη σκέψη του εργαζόμενου για συλλογική, οργανωμένη δράση με το σωματείο του, είναι μέθοδος απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης μέσα στις επιχειρήσεις», υπογραμμίζει το σωματείο.

Προσθέτει πως οι απαγορεύσεις αυτές, σε συνδυασμό με τις ατομικές συμβάσεις, την εντατικοποίηση και τη δουλειά - λάστιχο, καθώς και τους μισθούς πείνας, συνθέτουν μια ασφυκτική κατάσταση για κάθε εμποροϋπάλληλο.

Στο φόντο αυτό, το Σωματείο καλεί τους εμποροϋπαλλήλους να κάνουν τη δική τους «αξιολόγηση».

«Ηρθε η ώρα για όλους τους εργαζόμενους να κάνουμε "ταμείο" και αποφασιστικά να επιβάλλουμε τη δική μας "αξιολόγηση", προβάλλοντας την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας και όχι τα κέρδη της εργοδοσίας», αναφέρει και καλεί τους εμποροϋπαλλήλους να συμπληρώσουν την αίτηση εγγραφής στο σωματείο τους, ώστε οργανωμένα και συλλογικά να επιστρέψουν την «αξιολόγηση» στους εργοδότες, μαζί με τα αιτήματα των εργαζομένων για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης που να καλύπτει τις μεγάλες απώλειες της προηγούμενης περιόδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ