ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ικανοποίηση για το Επενδυτικό Φόρουμ στις ΗΠΑ

Συζητήθηκαν εκτενώς «τα προτερήματα της Κύπρου» για τη δραστηριοποίηση επιχειρηματιών στην ευρύτερη περιοχή

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, στο πρόσφατο φόρουμ στις ΗΠΑ
Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, στο πρόσφατο φόρουμ στις ΗΠΑ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Οραμά μας είναι να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο σε ενεργειακό κόμβο, που θα συνεισφέρει στη σταθερότητα στην περιοχή, μέσω, μεταξύ άλλων, της διαφοροποίησης των ενεργειακών πόρων και διαδρομών». Τα παραπάνω τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στη Νέα Υόρκη, από το βήμα του Φόρουμ «Επενδύστε στην Κύπρο» που έγινε προχτές, με συνδιοργανωτές επιχειρηματικές οργανώσεις Κυπρίων και Αμερικανών. Σε μια περίοδο κρίσιμη για την προώθηση του νέου σχεδίου διχοτόμησης του νησιού - με την οποία συνδέεται η υλοποίηση και πολλών επιχειρηματικών αλλά και γεωπολιτικών σχεδιασμών - ο Κύπριος ηγέτης επισήμανε πως η λύση του Κυπριακού θα ενισχύσει περαιτέρω το ρόλο της Κύπρου στην περιοχή και θα ενδυναμώσει τη δυνατότητά της να συμβάλει θετικά και αξιόπιστα στις συλλογικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των «προκλήσεων της περιοχής» μας.

Στο ίδιο Φόρουμ, βασικός ομιλητής ήταν και ο βοηθός υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόναθαν Κοέν, που μεταξύ άλλων τόνισε ότι μια λύση του Κυπριακού θα ήταν επωφελής συνολικά για την Ευρώπη και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ, υποστήριξε ότι «αν αυτά τα αποθέματα αναπτυχθούν στρατηγικά, αυτό θα είναι επωφελές για ολόκληρη την περιοχή, θα ενισχύσουν την πολιτική συνεργασία, θα φέρουν σταθερότητα και θα αναπτύξουν την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο». Δεν παρέλειψε, δε, να προσθέσει ότι οι ΗΠΑ βρίσκουν στην Κύπρο ένα αξιόπιστο στρατηγικό εταίρο, με τον οποίον επιθυμούν να ενισχύσουν τις σχέσεις τους περαιτέρω σε όλους τους τομείς.

Πρόταση ΔΗΣΥ για «αποκατάσταση εμπιστοσύνης»

Στο μεταξύ, προχτές ξεκίνησε να συζητιέται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η πρόταση νόμου που κατέθεσε το κυβερνών κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), με στόχο ο καθορισμός των σχολικών αργιών και εορτών να αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας και όχι της Βουλής. Η κίνηση αυτή έγινε μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε σε Τουρκία και ψευδοκράτος η πρόσφατη απόφαση της Βουλής να ενταχθεί η επέτειος από το δημοψήφισμα του 1950 για την Ενωση Ελλάδας - Κύπρου στις σχολικές επετείους. Αναλυτές επιμένουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση του ΔΗΣΥ εντάσσεται στις προσπάθειες «αποκατάστασης» εμπιστοσύνης και την άμεση επανάληψη των συνομιλιών Ακιντζί - Αναστασιάδη.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι η πρόταση νόμου «έρχεται να διορθώσει τη στρέβλωση της παρέμβασης των κομμάτων στο εκπαιδευτικό έργο» και ότι επρόκειτο για «μια στρέβλωση που προκάλεσε υπερβολικές αντιδράσεις και λανθασμένες ερμηνείες».

Την πρόταση υπερψήφισε το ΑΚΕΛ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Γιώργο Λουκαΐδη να μεταφέρει επιφυλάξεις που διατηρεί το κόμμα για τη μεταφορά εξουσιών σε υπουργεία, εξηγώντας ωστόσο ότι λόγω ειδικών συνθηκών που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα, το κόμμα θα υπερψηφίσει και στην Ολομέλεια την πρόταση, «ώστε να διευκολύνουμε την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, οι οποίες έχουν διακοπεί».

Εντονη ήταν η αντίδραση του ΔΗΚΟ, με τον βουλευτή Πανίκο Λεωνίδου να ισχυρίζεται ότι «οι εντολές του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί φαίνεται πως έπιασαν τόπο». Διαφωνίες εξέφρασε και η «Συμμαχία Πολιτών» που μίλησε και για «αντισυνταγματικότητα» της πρότασης, με τον βουλευτή Παύλο Μυλωνά να σχολιάζει ότι «η πολιτική και οι σκοπιμότητες δεν μπορούν να επηρεάζουν εκπαιδευτικά θέματα». Για την υπερψήφιση της πρότασης αντέδρασε και το «Κίνημα Αλληλεγγύη».

Μετά από την πρόταση για καθορισμό των σχολικών εορτών από το υπουργείο Παιδείας, η πλευρά των Κατεχόμενων σημείωσε ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί μια πρώτη κοινωνική συνάντηση στα τέλη Μάρτη και μετά την ανάκληση της απόφασης της Βουλής μπορούν να επαναληφθούν οι επίσημες συναντήσεις.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ενδείξεις για κλιμάκωση της σύγκρουσης

Κλιμακώνονται καθημερινά οι συγκρούσεις στα ανατολικά της Ουκρανίας, με τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατός και εθνικιστικά τάγματα) να βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στη Ρωσία). Χτες χτυπήθηκαν 4 σπίτια και ένα νοσοκομείο στην πόλη του Ντονέτσκ, χωρίς να αναφερθούν θύματα, ενώ στη Γιασινοβάταγια του Λουγκάνσκ σημειώθηκαν τριάντα επιθέσεις με άρματα μάχης. Με αφορμή αυτή την κλιμάκωση, ο επικεφαλής της λεγόμενης ΛΔ του Ντονέτσκ, Αλεξάντερ Ζακχαρτσένκο, σε τηλεοπτικό πρόγραμμα όπου απαντούσε σε ερωτήσεις πολιτών από περιοχές του Ντονέτσκ που είναι υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας, ανέφερε ότι «η πιθανότητα επανάληψης στρατιωτικών επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας το αμέσως επόμενο διάστημα είναι πολύ μεγάλη». Επίσης, χαρακτηριστική είναι η απάντησή του ότι «κάνουμε μαζί με την Κριμαία όλες τις κινήσεις ώστε να υπάρξει μια πολυεπίπεδη ενοποίηση με τη Ρωσία».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε την Πέμπτη λίγο πριν τις 3 το πρωί σε μια αποθήκη πυρομαχικών του ουκρανικού στρατού στην πόλη Μπαλακλίια κοντά στο Χάρκοβο στην Ανατολική Ουκρανία, που οι ουκρανικές αρχές εξετάζουν ως υπόθεση σαμποτάζ. Εκεί βρίσκονταν πάνω από 138.000 τόνοι κυρίως οβίδων πυροβολικού, που χρησιμοποιούνταν στον ανεφοδιασμό των λεγόμενων «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων» στην Ανατολή, ενώ από τις αρχές δηλώνεται ότι δεν υπάρχουν αναφορές για ανθρώπινα θύματα. Ωστόσο, πάνω από 15.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και δημιουργήθηκε μια ζώνη ασφαλείας γύρω από τη στρατιωτική αποθήκη, γιατί συνεχώς προς διάφορες κατευθύνσεις έσκαγαν βλήματα.

Δολοφονία πρώην Ρώσου βουλευτή στο Κίεβο

Επίσης, χτες το πρωί στο κέντρο του Κιέβου, κοντά στην είσοδο κεντρικού ξενοδοχείου, δολοφονήθηκε ο πρώην βουλευτής του ρωσικού κοινοβουλίου Ντένις Βορονένκοφ. Αμέσως, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, έσπευσε να δηλώσει ότι η δολοφονία «είναι μία ενέργεια κρατικής τρομοκρατίας εκ μέρους της Ρωσίας, την οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων ο Βορονένκοφ». Αυτούς τους ισχυρισμούς απέρριψε η ρωσική πλευρά, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντ. Πεσκόφ, να κάνει λόγο για «παραλογισμούς» και να καλεί την ουκρανική πλευρά να διαλευκάνει σύντομα την υπόθεση.

Ο δολοφονηθείς ήταν έως τις εκλογές του 2016 βουλευτής του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας (παντρεμένος με την επίσης βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος του Βλ. Πούτιν «Ενιαία Ρωσία», Μαρία Μαξάκοβα - Ινγκεμπερς, τραγουδίστρια της όπερας). Στη συνέχεια και οι δύο απέτυχαν να επανεκλεγούν και από το Δεκέμβρη διέφυγαν στην Ουκρανία, όπου και πήραν την ουκρανική υπηκοότητα. Ο Βορονένκοφ ήταν υπό έρευνα για κατάληψη και ιδιοποίηση ενός κτιρίου στο κέντρο της Μόσχας, αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων, και είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του, ενώ κατέθετε και στον γενικό εισαγγελέα της Ουκρανίας, Γιούρι Λουτσένκο, κατά του πρώην Προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στην υπόθεση δίωξης του τελευταίου για «εσχάτη προδοσία». Σύμφωνα με διαρροές, είχε καταθέσει ότι «ο Γιανουκόβιτς είχε συμφωνήσει να αφήσει ρωσικές στρατιωτικές μονάδες να διεισδύσουν στην Ουκρανία, κάτι που διευκόλυνε την "προσάρτηση" της Κριμαίας από τη Ρωσία». Στο περιστατικό στο Κίεβο ανταλλάχτηκαν πυροβολισμοί με τους σωματοφύλακες του πρώην βουλευτή και ο άνθρωπος που τον εκτέλεσε τραυματίστηκε θανάσιμα και υπέκυψε στο νοσοκομείο. Φέρεται να είναι Ουκρανός υπήκοος και μπλεγμένος σε μαφιόζικα κυκλώματα «ξεπλύματος» χρήματος. Ενας από τους σωματοφύλακες, επίσης, έχει τραυματιστεί σοβαρά και νοσηλεύεται.

Η «επιστράτευση» της ΛΑΕ στο ουκρανικό «μέτωπο»

Τη βδομάδα που μας πέρασε, η ΛΑΕ «πήρε το όπλο» της, αυτή τη φορά όχι στη μάχη της δραχμής, μα στο ουκρανικό «μέτωπο», προβάλλοντας θέσεις που προκαλούν συγχύσεις στους εργαζόμενους. Ετσι, όπως διαβάζουμε σε σχετικό δελτίο Τύπου της: «Ο Παναγ. Λαφαζάνης, Γραμματέας του ΠΣ της ΛΑΕ, και ο Ανδρέας Ζαφείρης είχαν μακρά συνάντηση και συζήτηση στα γραφεία του κόμματος στην Αθήνα με τον Ευγκένι Μπελίσκι, βουλευτή του μετώπου της δημοκρατικής ουκρανικής αντιπολίτευσης, η οποία έχει 44 βουλευτές στην σημερινή Ουκρανική Βουλή». Ποιος είναι και τι εκπροσωπεί ο συγκεκριμένος πολιτικός παράγοντας της Ουκρανίας, που συνάντησε η ηγεσία της ΛΑΕ; Ο συγκεκριμένος βουλευτής, που τυγχάνει να είναι κι επιχειρηματίας, έως το 2014 άνηκε στο (κεντροαριστερό) «Κόμμα των περιοχών», του πρώην Προέδρου της Ουκρανίας, Β. Γιανουκόβιτς, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του οποίου συνεχίστηκε η κατάσταση που εγκαινιάστηκε μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, με το λαό της Ουκρανίας να βιώνει ένα προς ένα τα τεράστια κοινωνικά αδιέξοδα του καπιταλισμού: Φτώχεια κι εξαθλίωση για την πλειοψηφία του λαού και την ίδια ώρα συσσώρευση αμύθητου πλούτου στα χέρια μιας ολιγαρχίας.

Η ουκρανική κεντροαριστερά, με τον εκπρόσωπο της οποίας συναντήθηκε η ΛΑΕ, έχει τεράστια ευθύνη για τη σημερινή εξέλιξη στην Ουκρανία: Αφού συνέβαλε στην καταλήστευση του λαού, αφού «άνοιξε» τους «κρουνούς» του ουκρανικού εθνικισμού, αφού έπαιξε με τις αντιθέσεις ΕΕ - ΗΠΑ και Ρωσίας, προσπαθώντας ανεπιτυχώς να συγκεράσει τα διαφορετικά συμφέροντα στο εσωτερικό της ντόπιας αστικής τάξης, στη συνέχεια αποδείχτηκε η «γέφυρα» για την πραξικοπηματική αναρρίχηση της δεξιάς, που είχε τη στήριξη των ΗΠΑ - ΕΕ, με την απροκάλυπτη παρέμβαση και των Ουκρανών ναζιστών.

Τελικά, φαίνεται πως η διαχείριση του συστήματος και ο καιροσκοπισμός είναι κάτι το κοινό που διαθέτει η «κεντροαριστερά» της Ουκρανίας με την «αριστερά» της ΛΑΕ, που πριν δυο χρόνια κι από κυβερνητικά πόστα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, συνέβαλε στο να κάτσει στο σβέρκο του λαού η «κυβερνώσα αριστερά» και το 3ο μνημόνιο των αντιλαϊκών μέτρων. Επιπλέον, όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, η ΛΑΕ ανέλαβε και την «εργολαβική» εκπροσώπηση και των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονμπάς, τουλάχιστον σ' ό,τι αφορά τη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», που παρουσία του Π. Λαφαζάνη εγκαινίασε τα γραφεία της Επίσημης Αντιπροσωπείας της στην Αθήνα. Μάλιστα, το συγκεκριμένο γεγονός παρουσιάζεται από τη ΛΑΕ ως «γεγονός με ιδιαίτερη πολιτική σημασία για τον αντιφασιστικό αγώνα των λαών της Ανατολικής Ουκρανίας».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, όπως είναι πασίγνωστο στο λαό μας πως «τα ράσα δεν κάνουν τον παπά», έτσι κι ο τίτλος «Λαϊκή Δημοκρατία», που αξιοποιείται από τα συγκεκριμένα αστικά καθεστώτα στην περιοχή του Ντονμπάς, που προσανατολίζονται και στηρίζονται από τη Ρωσία, δεν έχουν καμία σχέση με τη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Αυτό το μαρτυρά το γεγονός πως κι εκεί τα μέσα παραγωγής κι η εξουσία βρίσκονται στα χέρια του κεφαλαίου και μάλιστα στις εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν εκεί, οι κομμουνιστές εμποδίστηκαν να λάβουν μέρος. Τώρα, το πώς γίνεται ένα καθεστώς που χρησιμοποιεί τα σύμβολα του τσαρισμού, ενός από τα πιο αντιδραστικά, αντιδημοκρατικά και απολυταρχικά καθεστώτα που γνώρισε η ανθρωπότητα, που 'χε και το παρατσούκλι «φυλακή των λαών», να κάνει ...«αντιφασιστικό αγώνα», ε αυτό μόνο οι «φωστήρες» της ΛΑΕ μπορούν να μας το εξηγήσουν. Αλλωστε, είναι «μανούλες» σε κάτι τέτοια, όπως δείχνει κι η προπαγάνδα τους υπέρ ενός «καλού» καπιταλισμού, που θα 'χει «εθνικό» νόμισμα. Τελικά και στο ουκρανικό «μέτωπο» η ΛΑΕ «επιστρατεύθηκε» κάτω από «ξένες σημαίες», πολύ μακριά από τα πραγματικά συμφέροντα των λαών.


Ο. Ρ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ