Παρασκευή 24 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ικανοποίηση για το Επενδυτικό Φόρουμ στις ΗΠΑ

Συζητήθηκαν εκτενώς «τα προτερήματα της Κύπρου» για τη δραστηριοποίηση επιχειρηματιών στην ευρύτερη περιοχή

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, στο πρόσφατο φόρουμ στις ΗΠΑ
Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, στο πρόσφατο φόρουμ στις ΗΠΑ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Οραμά μας είναι να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο σε ενεργειακό κόμβο, που θα συνεισφέρει στη σταθερότητα στην περιοχή, μέσω, μεταξύ άλλων, της διαφοροποίησης των ενεργειακών πόρων και διαδρομών». Τα παραπάνω τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στη Νέα Υόρκη, από το βήμα του Φόρουμ «Επενδύστε στην Κύπρο» που έγινε προχτές, με συνδιοργανωτές επιχειρηματικές οργανώσεις Κυπρίων και Αμερικανών. Σε μια περίοδο κρίσιμη για την προώθηση του νέου σχεδίου διχοτόμησης του νησιού - με την οποία συνδέεται η υλοποίηση και πολλών επιχειρηματικών αλλά και γεωπολιτικών σχεδιασμών - ο Κύπριος ηγέτης επισήμανε πως η λύση του Κυπριακού θα ενισχύσει περαιτέρω το ρόλο της Κύπρου στην περιοχή και θα ενδυναμώσει τη δυνατότητά της να συμβάλει θετικά και αξιόπιστα στις συλλογικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των «προκλήσεων της περιοχής» μας.

Στο ίδιο Φόρουμ, βασικός ομιλητής ήταν και ο βοηθός υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόναθαν Κοέν, που μεταξύ άλλων τόνισε ότι μια λύση του Κυπριακού θα ήταν επωφελής συνολικά για την Ευρώπη και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ, υποστήριξε ότι «αν αυτά τα αποθέματα αναπτυχθούν στρατηγικά, αυτό θα είναι επωφελές για ολόκληρη την περιοχή, θα ενισχύσουν την πολιτική συνεργασία, θα φέρουν σταθερότητα και θα αναπτύξουν την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο». Δεν παρέλειψε, δε, να προσθέσει ότι οι ΗΠΑ βρίσκουν στην Κύπρο ένα αξιόπιστο στρατηγικό εταίρο, με τον οποίον επιθυμούν να ενισχύσουν τις σχέσεις τους περαιτέρω σε όλους τους τομείς.

Πρόταση ΔΗΣΥ για «αποκατάσταση εμπιστοσύνης»

Στο μεταξύ, προχτές ξεκίνησε να συζητιέται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η πρόταση νόμου που κατέθεσε το κυβερνών κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), με στόχο ο καθορισμός των σχολικών αργιών και εορτών να αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας και όχι της Βουλής. Η κίνηση αυτή έγινε μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε σε Τουρκία και ψευδοκράτος η πρόσφατη απόφαση της Βουλής να ενταχθεί η επέτειος από το δημοψήφισμα του 1950 για την Ενωση Ελλάδας - Κύπρου στις σχολικές επετείους. Αναλυτές επιμένουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση του ΔΗΣΥ εντάσσεται στις προσπάθειες «αποκατάστασης» εμπιστοσύνης και την άμεση επανάληψη των συνομιλιών Ακιντζί - Αναστασιάδη.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι η πρόταση νόμου «έρχεται να διορθώσει τη στρέβλωση της παρέμβασης των κομμάτων στο εκπαιδευτικό έργο» και ότι επρόκειτο για «μια στρέβλωση που προκάλεσε υπερβολικές αντιδράσεις και λανθασμένες ερμηνείες».

Την πρόταση υπερψήφισε το ΑΚΕΛ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Γιώργο Λουκαΐδη να μεταφέρει επιφυλάξεις που διατηρεί το κόμμα για τη μεταφορά εξουσιών σε υπουργεία, εξηγώντας ωστόσο ότι λόγω ειδικών συνθηκών που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα, το κόμμα θα υπερψηφίσει και στην Ολομέλεια την πρόταση, «ώστε να διευκολύνουμε την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, οι οποίες έχουν διακοπεί».

Εντονη ήταν η αντίδραση του ΔΗΚΟ, με τον βουλευτή Πανίκο Λεωνίδου να ισχυρίζεται ότι «οι εντολές του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί φαίνεται πως έπιασαν τόπο». Διαφωνίες εξέφρασε και η «Συμμαχία Πολιτών» που μίλησε και για «αντισυνταγματικότητα» της πρότασης, με τον βουλευτή Παύλο Μυλωνά να σχολιάζει ότι «η πολιτική και οι σκοπιμότητες δεν μπορούν να επηρεάζουν εκπαιδευτικά θέματα». Για την υπερψήφιση της πρότασης αντέδρασε και το «Κίνημα Αλληλεγγύη».

Μετά από την πρόταση για καθορισμό των σχολικών εορτών από το υπουργείο Παιδείας, η πλευρά των Κατεχόμενων σημείωσε ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί μια πρώτη κοινωνική συνάντηση στα τέλη Μάρτη και μετά την ανάκληση της απόφασης της Βουλής μπορούν να επαναληφθούν οι επίσημες συναντήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ